5 grunde til at kvinder er røv-irriterende når de cykler

Der er ingen vej udenom. Kvinder befinder sig i et parallel-univers, når de cykler rundt i trafikken

Kan du kende dig kende i disse fem irriterende kvindelige cykel-typer? Foto: Colourbox
Kan du kende dig kende i disse fem irriterende kvindelige cykel-typer? Foto: Colourbox

Kvinder er gode til at multitaske, og så er de bedre end mænd til at have styr på alt muligt. Også på vegne af andre. For eksempel i trafikken, hvor vi har en uovertruffen evne til at kunne overskue, hvad alle andre trafikanter må og ikke må. Og forvente, at de samme andre overholder den færdselslov, som vi tror, vi kender ud og ind.

Det gik jeg i hvert fald og bildte mig selv ind, indtil for nylig, hvor jeg på min mandsdominerede arbejdsplads overhørte et par mandfolk – og særligt én, der de seneste 26 år har cyklet på arbejde næsten hver eneste dag - stå og harcelere over, hvor ’røv-irriterende, kvinder er, når de cykler’. Og at, ’det er, som om kvinder befinder sig i et parallelt univers, når de sætter sig i sadlen’.

Feminist-fortørnet. Og så alligevel...
Det blev jeg selvfølgelig i første omgang godt gammeldags spelt-feministisk fortørnet over på grund af den voldsomme generalisering, det selvfølgelig var.

Men bedst, som jeg lige havde fået lagt mine arme over kors, og mine ene fod havde trampet trodsigt i kontorgulvet et par gange, gik det op for mig: Jeg kan – desværre - sagtens kende både mig selv og en stor del af mine irriterende, kvindelige med-cyklister fra den store, københavnske vej, jeg cykler på arbejde ad, i det, mine mandlige kolleger sagde.

Derfor følger her fem irriterende ting, som (næsten) alle kvinder gør, når de cykler.

 

1.Taler konstant i telefon med headset

Det virker jo som en god og effektiv idé, at man lige kan få ordnet den seneste sladder med veninden, snakken med mor eller tidsbestilling hos tandlægen, mens man alligevel er på vej fra A til B.
Men når vi sætter ’de der dimser i ørerne’, som min garvede cyklist-kollega kalder det, så mister vi altså også sansen for alt andet, der foregår i trafikken. For eksempel overhører vi andre cyklisters ringklokker, eller langt værre, lyden af en bil, som du skal undvige for at undgå at blive ramt.

 

2: Veninderne fylder hele cykelstien

Der er da ikke noget ved at følges ad på cykel, hvis man alligevel ikke kører ved siden af hinanden. Og der er ikke noget værre end at køre på række med veninden, for så er det altså svært at høre, hvad hun har at sige om alt det, der skete i sidste weekend.

Men omvendt kender du helt sikkert også irritationen, når det er dig selv, der kører lige bag et venindepar, der ikke har set hinanden siden forrige tirsdag, og derfor ikke ænser noget som helst, andet end hinanden, på cykelstien.

 

3: Kører midt på cykelstien

Ifølge mine harcelerende kolleger er mænd gode til at holde sig inde i højre side af cykelstien, simpelthen fordi det er det mest naturlige at gøre, ligesom når man kører på en vej i en bil. Kvinder, derimod, glemmer (åbenbart) det med højre side, så snart der ikke er andre cyklister at tage hensyn til. Og så ender de (indrømmet) lidt drømmende og tågede ude i midten, indtil de pludselig springer op ved klokke-lyden af en overset anden cyklist, som hverken kan overhale højre eller venstre om, mens du kører rundt dér i dine egne tanker.

 

4: Fornemmer ikke trafikken

Når kvinder vil svinge ud på vejen, mens de cykler i en rush-hour-prop af cyklister på stien, ja, så svinger de bare ud. Så er det ligesom bare op til alle andre at være opmærksom på, at de pludselig drejer, for ellers ryger man lige op i røven på dem.

 

5: Ingen respekt for store biler

6 ud af 7 danskere, der var involveret i højresvingsulykker i 2014, var kvinder. Det kommer slet ikke bag på mine mandlige cykel-kolleger, som mener, at det skyldes en alt for blind tro på andre trafikanter. De tænker, ’der er grønt, så jeg har ret’, og så kører de. Men holder man i en bane, hvor bilerne skal svinge til højre, er det altså farligt ikke at se sig tilbage. Uanset, om du har loven på din side eller ej. Der ville en mand tænke noget i retning af, ’Hov, der er noget potentielt farligt her, jeg ser mig lige for’.

 

Da alt dette så var sagt hen over redaktionens kaffemaskine, og al forargelse var ebbet ud af undertegnede, som måtte krybe til korset og kende sig skyldig i de fleste af de ovenstående punkter, så kom indrømmelsen fra min kollega. Han er nemlig selv en af de allerværste af alle cyklister. Typen, der kører over for rødt, hvis der hverken kommer biler fra højre eller venstre side. Han drejer også til højre for rødt, selvom loven er lidt svær at tyde på det punkt, og tager den indenom de andre, hvis han føler det er nødvendigt. Og typen, der brokker sig højlydt over de andre trafikanter.

PAS PÅ DERUDE  :)