Annonce:
Annonce:

5 tips: Sådan får du en god ferie med familien

Flere og flere danskere glemmer ikke kun at holde fri fra deres arbejde, men også fra deres hverdag, når de holder ferie

Foto: Charlotte de la Fuente
Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce:
Følg Samfund

De fleste danskere holder lige nu sommerferie, eller så skal de af sted om ganske kort tid. Men danskerne er ikke rigtig gode til at holde ferie.

- Den største fejl, som danskerne begår, når de holder ferie, er, at de glemmer at holde fri. Ikke kun fra deres arbejde, som de slæber med på ferien, men også fra deres travle hverdag, siger psykolog Bjarne Toftegård til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Hvis du nu har nogle langvarige projekter, som man ikke synes er sjove at lave, så skal man også holde fri fra dem. Men det er vigtigt, at man bruger ferien til at lade op og ikke til at bruge energi.

De fleste danskere tager et par ugers ferie i løbet af sommeren, men Bjarne Toftegård anbefaler, at man holder mindst tre ugers ferie i træk.

Annonce:

- Den første uge bruger man ofte på at komme ned i gear, specielt hvis man har en aktiv hverdag, og så har man en uge, hvor man slapper af. Den sidste uge skal også bruges på afslapning, men her kan man langsomt vænne sig til, at man skal op i gear igen og vænne tilbage til arbejdet, fortæller psykologen.

En befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen viser, at 15 procent af de erhvervsaktive konstant er tilgængelig for deres arbejdsplads i sommerferien, og at 26 procent tjekker deres mails dagligt.

Ifølge Bjarne Toftgård så gør det ikke noget, at man tjekker sin mail en gang i mellem.

- Smartphones udfordrer vores ferie, og vores evne til at holde ferie er faktisk dalene, siger han.

Ekstra Bladet har sammen med Bjarne Toftegård samlet fem gode råd til, når du skal holde ferie, og hvad du skal undgå.

1. Husk at være nærværende:

- Du skal være det både over for de mennesker, som du er sammen med, men også være nærværende over for det sted, du holder ferie. Det nytter ikke, at du tænker på fremtiden eller fortiden. Du skal være i nuet.

2. Der skal være et afslappende element i ferien:

Annonce:

- Det er vigtigt, at der er et punkt i løbet af ferien, hvor man tillader sig at holde fri. Jeg vil faktisk anbefale, at man laver max en aktivitet hver anden dag.

3. Hold fri fra sociale medier (hvis du kan):

- For rigtig mange mennesker er det her fuldstændig urealistisk. Derfor skal man lave nogle aftaler med sig selv. Det kunne f.eks. være, at man var på sociale medier en time om formiddagen og en time om aftenen.

4. Forventningsafstemning

- Det er vigtigt, at man får forventningsafstemt, hvordan man gerne vil holde ferie - særligt hvis der er børn med. Det er vigtigt, at alle får noget ud af ferien, og at man ikke nødvendigvis behøver at lave alting sammen. Det kan f.eks. være, at far kan tage børnene med på stranden i nogle timer, mens mor læser en bog derhjemme.

5. Du skal deaktivere din mail

Annonce:

- Det ville være bedst, hvis man lod være med at læse mails og helt og deaktiverede den. Men nogle er afhængige, så man bør tidsbegrænse, hvor mange gange man tjekker sin mail. Nogle synes ikke, at det er stressende at tjekke sin mail, men det er vigtigt, at man også husker på, at man skal slippe arbejdet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: