5,2 millioner CPR-numre lækket: Man kan få ubehageligheder ud af det

Formand for Patientdataforeningen er ikke overrasket over Statens Serum Instituts lækage af 5,2 millioner cpr-numre

Thomas Birk Kristiansen er ikke overrasket over seneste CPR-kiks Foto: Philip Davali
Thomas Birk Kristiansen er ikke overrasket over seneste CPR-kiks Foto: Philip Davali
Følg Samfund

Tilbage i februar 2015 sendte Statens Serum Institut 5.282.616 millioner danskeres CPR-numre med et brev til de kinesiske visummyndigheder ved en fejl.

5.282.616 cpr-numre lækket til kinesisk virksomhed

Dataen var samlet på to cd'er, der ikke var krypterede og foruden de mange CPR-numre indeholdt cd'erne også en række helbredsoplysninger knyttet til de enkelte CPR-numre.

900.000 lækket i 2014
Formand for Patientdataforeningen og praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen har kun hovedrysten tilovers for at personfølsomme oplysninger igen er havnet i de forkerte hænder:

- Endnu engang ser vi, at det er utroligt svært at passe på personhenføre helbredsdata. Det er ikke første gang der er problemer.

- Vi mener,  det er problematisk, at myndighederne indsamler disse oplysninger uden patienternes samtykke. I sær når de ikke formår at passe ordentligt på dem, lyder det fra Thomas Birk Kristiansen til Ekstra Bladet.

IT-ekspert om CPR-læk: Virker fuldstændigt talentløst

Det er langt fra første gang, at de danske myndigheder kommer til at lække tusindvis af danske cpr-numre.

Tilbage i juli 2014 betød et sikkerhedsbrist på CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet over 900.000 blev lækket.

Ondesindede hensigter
Patientdataforeningen arbejder på at forhindre, at de danske sundhedsmyndigheder frit har adgang til samtlige danskeres sundhedsinformationer uden den enkelte har givet samtykke.

- Har man decideret ondsindede hensigter, er jeg ikke i tvivl om, man kan matche de her data med andre data og få ubehageligheder ud af det. Det være sig både økonomisk kriminalitet og forskellige former for chikane, siger Thomas Birk Kristiansen.

Han forklarer desuden, at de enorme datasæt i hænderne på medicinalfirmaer vil være en guldgruppe er informationer, der blandt andet kan bruges til at markedsføre specifikke produkter direkte til enkelte personer.

- I disse datasæt vil der formentlig være matchede data mellem de enkelte danskeres CPR-numre og visse sygdomsdiagnoser. Det kan være diabetes, cancer og lignende. Disse data kan medicinalindustrien bruge til at målrette deres markedsføring, siger Thomas Birk Kristiansen og tilføjer, siger Thomas Birk Kristiansen og tilføjer:

- Jeg burde være overrasket, men det er jeg ikke.

Ingen kommentar
'I meddelelsen fra Datatilsynet forsikrer Statens Serum Institut i en officiel udtalelse, at intet tyder på, at kineserne har misbrugt de danske data.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ingen kommentarer, da hun er på ferie, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Statens Serum Institut henviser til Sundhedsdatastyrelsen, som har overtaget en del af Seruminstituttets tidligere opgaver. Sundhedsdatatstyrelsen kan ikke kontaktes i sommerferien, skriver nyhedsbureauet.

Læs hele meddelelsen fra Datatilsynet her.

Frygter for dine personlige data?

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind