547 smittede afspejler ifølge læge utroligt stabil udvikling

Andelen af positive coronaprøver er i lørdagens smittetal den laveste siden slutningen af marts

547 smittede afspejler ifølge læge utroligt stabil udvikling

Få overblikket: Så langt er vi nået med vaccinationerne.

Yderligere 547 personer er bekræftet smittet med ny coronavirus. Det viser lørdagens tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Det svarer til 0,27 procent af de 204.130 prøver, der er kommet svar på. Det tal kaldes også positivprocenten.

Det er det laveste siden slutningen af marts. Siden midten af januar har den været under 1,00. Det kan dog være svært at sammenligne positivprocenten et par uger tilbage.

Det skyldes, at langt flere bliver testet nu, efter at der kræves et negativt testsvar for blandt andet at kunne tage til frisøren, gå på restaurant eller bar.

Professor og overlæge Kasper Iversen fra Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital kalder smittesituationen for 'utroligt stabil'.

- Det ser rigtig stabilt og fornuftigt ud.

- Det er overraskende lavt i dag, siger han om lørdagens smittetal.

Antallet af indlagte med covid-19 falder med 13 til 177. Det er det laveste antal siden 17. april, hvor der var 173 indlagte.

Af de indlagte ligger 40 på intensivafdeling, og 22 af dem ligger i respirator. Fredag var det henholdsvis 42 og 24 personer.

Der er foretaget 24 nye indlæggelser af smittede. Der er dog også sket udskrivelser, hvorfor det samlede antal alligevel falder.

Udviklingen på hospitalerne har været langt gunstigere end forventet - og frygtet - tidligere på foråret.

I februar fremgik det af en beregning fra en ekspertgruppe under regeringen, at vi kunne risikere op mod 870 indlagte i midten af april, efter at dele af samfundet var blevet genåbnet.

Men det scenarie langt fra den aktuelle situation.

- Jeg havde forventet mere smitte i samfundet på nuværende tidspunkt. Jeg havde nok ikke forventet 870 indlagte, men dog et højere antal indlagte end det, vi ser nu. Så det er en glædelig overraskelse, siger Kasper Iversen.

I den forgangne uge har caféer, restauranter og værtshuse åbnet for servering efter flere måneder uden gæster ved bordene, ligesom butikker i butikscentre har slået dørene op igen.

Desuden er forsamlingsloftet hævet både inden- og udendørs, og det er der plads til, mener Kasper Iversen.

Om en til to uger vil ændringerne kunne aflæses i smittetallene.

- Men man må bare sige, at de ændringer, vi har foretaget indtil nu, har ikke haft den store negative effekt. Det betyder selvfølgelig også noget, at vi vaccinerer flere og flere, siger professoren.

Siden fredag er der sket to dødsfald blandt smittede. Det vides dog ikke, om disse har været indlagt på hospitalet.

Der er også blevet foretaget 335.860 lyntest, som er de test, hvor man podes i næsen. De positive tilfælde herfra indgår dog ikke i smittetallet.

Det skyldes, at der er usikkerhed forbundet med testsvarene.

Arbejdet med at vaccinere befolkningen skrider fortsat frem. Yderligere 22.269 personer har fået det første stik med en coronavaccine.

Det betyder, at tæt på 1,2 millioner danskere - eller 20,4 procent af befolkningen - har fået mindst ét stik med en vaccine.

Med de vacciner, der bruges i Danmark, kræver det to stik, før man er færdigvaccineret. Det er 565.934 personer - eller 9,7 procent af befolkningen.

FAKTA: Sådan skal man forstå de daglige coronatal

Der bliver dagligt offentliggjort en stribe tal på Statens Serum Instituts hjemmeside, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronavirusset i Danmark.

Her er en oversigt over, hvad tallene beskriver:

* Bekræftede tilfælde: Tallet dækker over det antal positive prøver, der er fundet i PCR-test, som tages via en prøve i svælget. Antigentest/lyntest indgår ikke i tallet, da der ifølge Statens Serum Institut er for stor usikkerhed om prøvesvarene.

* PCR-prøver: Tallet fortæller, hvor mange PCR-prøver der er kommet svar på siden opgørelsen dagen før.

* Positivprocent: Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne der er positive - altså har påvist smitte. Tallet bruges til at se på, hvor meget smitte der er i samfundet.

En faldende positivprocent dækker over faldende smitte, men afhænger også af hvor bredt man tester. For eksempel vil positivprocenten forventeligt gå ned, når man indfører et coronapas, da mange uden symptomer vil tage en test for at kunne komme til frisøren.

* Antigenprøver - også kendt som kvik-, hurtig- eller lyntest: Tallet dækker over, hvor mange prøver der er taget siden seneste opgørelse. Tallet tæller de test, som bliver taget hos private testudbydere og på for eksempel folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

* Mistænkte tilfælde: Hvis man er testet positiv i en lyntest, vil man optræde som et mistænkeligt tilfælde. Hvis man inden lyntesten eller senest dagen efter får taget en PCR-test, vil man ryge ud af den statistik. Ellers bliver man ved med at stå som mistænkeligt tilfælde.

Tallene for mistænkelige tilfælde optræder per dato på SSI's hjemmeside. Der vil teoretisk set være flest mistænkte tilfælde i dagen(e) tæt på dags dato, da der her vil være nogen, som er testet positive i lyntest og afventer svaret på en PCR-test.

* Nyindlæggelser: Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

* Indlæggelser: Tallet beskriver det totale antal indlæggelser med coronasmittede på de danske hospitaler. Tallet vil blive påvirket af nye indlæggelser, udskrivelser og dødsfald, eller af at allerede indlagte patienter bliver testet positive.

* Dødsfald: Tallet dækker personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller som et coronadødsfald, hvis man er død senest 30 dage efter, at man blev testet positiv for coronavirus. Der kan være en forsinkelse i tallene, så derfor kan et dødsfald godt være sket flere dage før, det optræder i statistikken.

* Incidens: Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere - det kan være på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt ned på sogneniveau. Tallet bruges for at kunne sammenligne smitteniveauet på tværs af områder med forskellige indbyggertal.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI) og Sundhedsstyrelsen.

FAKTA: Snart er en ud af ti færdigvaccineret mod corona

Yderligere 22.269 personer har fået det første stik med en coronavaccine, viser lørdagens tal fra Statens Serum Institut.

Samtidig har 11.282 personer fået det andet og sidste stik og kan derfor kalde sig færdigvaccinerede.

Det betyder, at knap 1,2 millioner danskere har fået mindst et stik, og af dem har cirka 566.000 personer fået begge.

Det svarer til, at 9,7 procent - eller tæt på en ud af ti - af danskerne nu er færdigvaccinerede.

Her kan du se, hvordan vaccinationerne fordeler sig regionalt. I parentes er angivet, hvor stor en andel af indbyggerne i regionen der er tale om:

* Region Hovedstaden: 371.094 personer har påbegyndt vaccination (20 procent).

Færdigvaccinerede: 168.081 (9,1).

* Region Midtjylland: 264.553 (19,8).

Færdigvaccinerede: 133.179 (10).

* Region Nordjylland: 124.212 (21).

Færdigvaccinerede: 59.267 (10,0).

* Region Sjælland: 183.533 (21,8).

Færdigvaccinerede: 88.466 (10,5).

* Region Syddanmark: 249.047 (20,3).

Færdigvaccinerede: 116.941 (9,6).

I øjeblikket bliver vacciner kun tilbudt personer over 16 år. SSI opgør alligevel andelen af vaccinerede i forhold til hele befolkningen, fordi man ønsker at vurdere, hvor tæt man er på flokimmunitet.

Desuden forventes vacciner på et tidspunkt at blive tilbudt til yngre aldersgrupper.

Opgørelsen medregner kun de vaccinerede borgere, som stadig er i live og har bopæl i Danmark.

Statens Serum Institut kan ikke oplyse antallet af borgere, der er påbegyndt vaccination og siden er afgået ved døden.

Bemærk, at antallet af personer, der har fået første stik, også omfatter dem, der har færdiggjort vaccinationen.

Statens Serum Institut gør opmærksom på, at der kan være en forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.

Kilde: Statens Serum Institut.