Annonce:
Annonce:

570.000 danskere har nakkesmerter: Tusindvis får forkert behandling

Hver tiende dansker lider hvert år af nakkesmerter, men behandlingen er underprioriteret og mangler kvalitet

Annonce:
Følg Samfund

Hovedpine, kvalme og stivhed i kroppen.

Det er langt fra ualmindeligt at få ondt i nakken. For nyligt har Statens Institut for Folkesundhed kåret nakkesmerter til at være en af de største sundhedsbyrder i Danmark. Over en halv million danskere lider hvert år af problemet, og smerterne koster årligt samfundet omkring 2.950 millioner kroner i behandling og tabt produktion.

Stor guide: Sådan får du nakkesmerterne væk

Men der er ingen retningslinjer for, hvordan problemet behandles. Derfor ender tusindvis af danskere med ikke at få den rigtige behandling, advarer forsker.

Annonce:

– Hvis du går til lægen og siger, at du har ondt i nakken, så har de fleste læger ikke noget tilbud til dig. Du bliver måske sendt til behandling, men det er tilfældigt, for vi har ikke noget sammenhængende sundhedssystem til personer med nakkesmerter. Uanset hvor du bliver sendt hen, så er det også forbundet med en egenbetaling. Det viser noget om, hvor underprioriterede smerter fra muskler og led er i Danmark, selvom de er hyppige, siger Jan Hartvigsen, der er kiropraktor og professor i Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet.

At behandlingen er upræcis kan skyldes, at nakkesmerter kan være alt fra spændingssmerter og diskusprolapser til akutte traumer, og at det kan være svært at navigere mellem dem, når man behandler, mener Berit Schiøttz-Christensen, der er forskningsleder og professor ved Rygcenter Syddanmark.

Computer-nakke
Arbejdsstilling og livsstil er de mest almindelige grunde til, at problemet er så udbredt blandt danskerne. Mange sidder hver dag med næsen i smartphones og computerskærme, og det kan skabe en unaturlig holdning i nakken, der på længere sigt kan give nakkesmerter.

Stor guide: Sådan får du nakkesmerterne væk

Jan Hartvigsen mener derfor også, at det er vigtigt, at der bliver brugt flere kræfter på at forske i området, så antallet af patienter ikke bare vil blive større og større.

Annonce:

– Vi bruger rigtig mange kræfter på at forske i eksempelvis cancer. Det kan være udmærket, men vi glemmer de sygdomme, de fleste danskere lider af. Hvis vi ikke prioriterer forskning og bedre sundhedstilbud til danskere med nakkesmerter, vil problemet bare vokse sig større, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: