61 flypassagerer fra Sydafrika er testet positive i Holland

To fly fra Sydafrika til Holland havde 61 coronasmittede passagerer. Det er uvist, om ny variant er iblandt

Der var lange køer i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam, da hundredvis af rejsende fra Sydafrika fredag skulle testet for coronavirus (Arkivfoto). Foto: Arthur Van Der Kooij/Ritzau Scanpix
Der var lange køer i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam, da hundredvis af rejsende fra Sydafrika fredag skulle testet for coronavirus (Arkivfoto). Foto: Arthur Van Der Kooij/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

61 personer, der fredag ankom med to forskellige fly fra Sydafrika til Amsterdam i Holland, er blevet testet positive for coronavirus.

Det oplyser de hollandske sundhedsmyndigheder.

Myndighederne er lørdag ved at undersøge, om en ny og potentielt stærkt smitsom variant af coronavirus er blandt tilfældene.

Omkring 600 passagerer ankom fredag med to KLM-fly fredag til Schiphol-lufthavnen i Amsterdam. De blev herefter forsinket i flere timer på grund af coronatest, og cirka hver tiende prøve var altså positiv.

- Rejsende med et positivt testresultat skal i isolation på et hotel ved eller tæt på Schiphol, siger sundhedsmyndighederne i en udtalelse.

- Ud af de positive testresultater undersøger vi nu så hurtigt som muligt, om der er tale om den nye bekymrende Omikron-variant, lyder det.

Omikron er navnet på den nye coronavariant, der først blev fundet i Sydafrika. Den kendes også under navnet B.1.1.529. Varianten adskiller sig fra de kendte ved, at den har en anderledes overflade og flere mutationer.

De smittede passagerer ankom fra Cape Town og Johannesburg i Sydafrika.

Holland er i forvejen i alarmberedskab på grund af stigende coronasmitte.

Fredag indførte regeringen nye restriktioner, der træder i kraft søndag. Det handler blandt andet om en særlig aften-nedlukning, der indebærer, at biografer, teatre og tøjbutikker skal lukke senest klokken 17.

Den nye Omikron-variant har fået Danmark til at skærpe reglerne for indrejse fra Sydafrika og de nærliggende lande Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia og Zimbabwe.

Fra og med lørdag vil det være forbudt at lande i Danmark med passagerer fra de pågældende lande, hvis de ikke har en negativ coronatest.

Andre lande har helt lukket for indrejse fra landene i det sydlige Afrika.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har også opfordret EU's medlemslande til at indstille flyrejser fra de pågældende lande.

Ifølge Transportministeriet er der på nuværende tidspunkt ingen direkte flyvninger fra de pågældende lande til Danmark.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser lørdag desuden i et tweet, at de store luftfartsselskaber Air France, Emirates og Qatar Airways midlertidigt har suspenderet alle flyvninger til og fra Sydafrika.

Indtil videre er Belgien det eneste europæiske land, der har registreret smitte med den nye variant. Det skete fredag, hvor en ung, ikkevaccineret kvinde blev testet positiv for varianten, skriver nyhedsbureauet AFP.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.