62.000 ensomme danskere: 'Folk siger, jeg skal tage mig sammen'

62.000 danskere har ingen at snakke med, når de har det svært. I aften træder tre modige danskere frem i DR1-program om ensomhed

- Man render ikke rundt og er ensom 24 timer i døgnet. Det kommer faktisk forbi på alle tider af døgnet og på alle ugedage. Der kan være minutter imellem, at der er der, og der kan gå flere uger, siger 48-årige Jette fra Sønderjylland.

Jette står i aften klokken 21 frem i DR1-programserien 'Ensom Midt i livet'. Tre programmer, der følger fire almindelige danskere, som kæmper med følelsen af at være ensom. Hudløst ærligt fortæller Allan på 45 år, Lars på 50 år og netop Jette i aften om, hvordan de kæmper med følelsen, som kan snige sig ind under huden på det mest uventede tidspunkter - selv midt i en spinningtime i det lokale fitnesscenter.

- Nogen synes måske, ensomhed i voksenlivet ikke er noget, man snakker om. Men jeg synes i og for sig ikke, at det er noget, der er pinligt, og derfor er jeg åben og ærlig om det, siger Jette til Ekstra Bladet.

Ingen at tale med
Ifølge rapporten Palle Alene i Verden fra 2014 har 62.000 danskere i alderen 30-50 år ingen at tale med, når de har det svært. Allan på 45 år fra Djursland kender godt den følelse.

- Det er netop, fordi ensomhed er et tabu, at jeg har valgt at være med. Jeg har mødt det mange gange, at folk har sagt til mig, at jeg skal tage mig sammen, og 'du er da ikke ensom'.

Allan bor til dagligt på Djursland, hvor han arbejder som pedel (Foto: DR)
Allan bor til dagligt på Djursland, hvor han arbejder som pedel (Foto: DR)

- Den situation vil jeg gerne sige 'Nej, nu er det nok' til. Så det har været manglende forståelse fra omverdenen, som har været med til at gøre, at jeg har sagt ja til at være med i programmerne, siger Allan på 45 år fra Djursland til Ekstra Bladet.

Ensomhed er tabu
Jette og Allan træder sammen med Lars, som også er med i aftenens program, frem og taler om et emne, som af mange betragtes som følsomt. Det på trods af, at over halvdelen af alle danskere kender mennesker, som, de tror eller ved, er ensomme. Det viser en undersøgelse lavet af Mary Fonden i 2013. Spørgsmålet er bare, hvorfor ensomhed kan være så svært at snakke om.

- Jeg tror, det er tabu, fordi man kan føle, at man falder udenfor, hvis man er ensom - netop fordi det ikke er noget, man snakker om. Så er det lettere bare at sætte en facade op, og lade, som om man ikke er det, siger Allan.

Jette driver til dagligt et økologisk landbrug i Sønderjylland (Foto: DR)
Jette driver til dagligt et økologisk landbrug i Sønderjylland (Foto: DR)

Jette fra Sønderjylland er enig.

- Man kan jo spørge sig selv, om man er for dum, til at nogen vil have en. Man begynder at pege indad på sig selv. Det er ikke nemt. Men det handler selvfølgelig også om, hvad man selv gør, siger hun.

Jette og Allan fortæller i aften klokken 21 på DR1 sammen med Lars på 50 år fra Karlslunde mere om det at føle sig ensom midt i livet.

62 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere