660.000 danskere lider af migræne - du må vente to år på behandling

Danskere med migræne risikerer at vente over to år på behandling

Et lysglimt flakker for dine øjne, og de kraftigt pulserende og skarpe smerter i hovedet sætter ind. Så starter kvalmen, og al lys og lyd får dig til at søge mod mørke, lukkede rum. 660.000 danskere lider af migræne eller hyppig hovedpine ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013, og når anfaldet rammer, kan det være så smertefuldt, at du bliver sygemeldt fra dit arbejde.

Alligevel kan du risikere at vente over to år på at blive behandlet - og det på trods af, at man som migrænepatient er omfattet af ventetidsgarantien på 60 dage.

Det får Migrænikerforbundet til at kræve handling.

– Mange er sygemeldt, når de har migræne, og når man venter så længe på behandling, så falder man ud af arbejdsmarkedet. Og rigtig mange kan heller ikke få et arbejde igen, siger Anne Bülow-Olsen, der er formand for Migrænikerforbundet.

Desuden er det ekstra smertefuldt for migrænepatienten, der venter på behandling, fordi personen hyppigt har store smerter, understreger formanden.

42-årige Charlotte Vestergaard fra Skanderborg har i 11 år lidt af migræne. Sygdommen har overtaget hendes hverdag, og smerterne i hovedet forsvinder aldrig. Se interviewet med Charlotte Vestergaard i videoen over artiklen og læs hele interviewet med hende i EKSTRA, hvor du også kan teste dig selv, få gode råd til at håndtere sygdommen og hvordan, du sikrer dig hurtigere behandling.

Vagthund Migrænen har overtaget Charlottes liv: Sådan håndterer du sygdommen

Hvad er migræne?

Ingen ved, hvad der fremkalder smerterne eller får hovedet til at gøre ondt, når du bliver ramt migræne. Det føles som en dunkende hovedpine, der kommer i form af anfald. Den rammer folk i alle aldre, og så er den ofte ledsaget af kvalme og opkastninger. Får du migræne, bliver du overfølsom over for næsten al lys og lyd, og anfaldende kan vare i alt fra få timer til tre døgn.

Inden migrænen kommer anstigende, kan du bliver ramt af aura. Aura er en forvarsling, og det betyder ofte, at du får synsforstyrrelser, snurrende fornemmelse i fingrene og op igennem armen og i sjældne tilfælde, kan du opleve forbigående lammelser, svimmelhed og talebesvær.

Kæmpe omkostninger

Migræne har store sociale, samfundsmæssige og individuelle konsekvenser - især når der er lange ventetider på den behandling, som måske kunne hjælpe. Det fortæller Rigmor Højland Jensen, der er klinisk professor på Københavns Universitet og leder af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital, hvor ventetiderne i øjeblikket er flere år.

– Man har svært ved at passe sit job tilfredsstillende, og man har svært ved at hænge sammen familiemæssigt. Migræne påvirker ens livskvalitet, og man siger nej til arrangementer og måske en forfremmelse på jobbet, fordi man er bange for ikke at kunne leve op til de krav, der stilles, siger professoren.

Ifølge professor Rigmor Højland Jensen har migræne store økonomiske omkostninger for samfundet i form af sygefravær, nedsat produktivitet og ikke mindst sundhedsudgifter.

– I og med at mere end en halv million er ramt, påvirker det samfundsøkonomien rigtig meget, siger hun og fortsætter:

– Hovedpine koster samfundet mere i sygefravær, nedsat produktivitet og medicin- og sundhedsudgifter end epilepsi, sklerose og Parkinsons til sammen. Og fordi anfaldene kommer så hyppigt, og det er så mange unge mennesker mellem 20 og 40 år, har det stor samfundsmæssig betydning, slutter Rigmor Højland Jensen.

66 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere