691 nye tilfælde af coronasmitte - fem færre er indlagt

Ude af 150.669 PCR-prøver har 0,46 procent af svarene siden mandag vist et positivt svar, viser tal fra SSI

Der er en lille vækst i epidemien, vurderer Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen. Han er dog ikke bekymret, da særligt antallet af indlæggelser er stabilt. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der er en lille vækst i epidemien, vurderer Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen. Han er dog ikke bekymret, da særligt antallet af indlæggelser er stabilt. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Siden mandag er 691 personer blevet testet positive for coronavirus.

Det viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut (SSI) tirsdag.

De 691 smittetilfælde er fundet i 150.669 PCR-prøver. Det er de prøver, hvor man bliver podet i svælget.

Hvis man sætter andelen af positive svar op imod antallet af prøver, giver det en positivprocent på 0,46.

Siden midten af januar har positivprocenten været under 1,00. Dog hører tirsdagens positivprocent til blandt de højeste de seneste uger, og det er med til at vise, at der er sket en lille stigning i epidemien.

Det vurderer Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen og mangeårig anæstesilæge.

- Der er en lille vækst i epidemien efter genåbningen. Kontaktallet er steget, og det er positivprocenten også. Men væksten er begrænset, så den stadig er helt håndterbar.

- Alt i alt synes jeg, at der er ro på epidemien, men samtidig at den ikke på nogen måde er slået ned, siger han med henvisning til at omkring 600 nye tilfælde bekræftes per døgn.

Kontakttallet, der fortæller, hvor mange hver smittet i gennemsnit giver coronavirus videre til, er tirsdag opgjort til 1,1. Det betyder, at 10 i gennemsnit smitter 11 andre, og dermed er epidemien svagt stigende.

Der er også blevet foretaget 209.462 lyntest, som er de test, hvor man podes i næsen. Positive tilfælde herfra indgår ikke i statistikken over smittetilfælde.

Det skyldes, at der er usikkerhed med testsvarene. Man opfordres derfor til at få foretaget en PCR-test, hvis man er testet positiv med lyntest.

På landets hospitaler er der nu 194 personer indlagt med coronavirus. Det er fem færre end mandag.

38 af de indlagte er på intensiv, og 23 af dem får hjælp af en respirator.

Selv om der er udsving i antallet af indlagte over de seneste uger, er det forholdsvist stabilt, vurderer Torben Mogensen.

Han er ikke bekymret for den kommende genåbning, hvor restauranter, barer og værtshuse fra onsdag må tage imod kunder.

- Jeg ser ikke, at de nye genåbninger vil være nævneværdige risikofaktorer, fordi man har gjort det så svært at komme indenfor på restauranterne, siger han.

Det har mødt kritik fra både politikere og organisationer, at kunder skal bestille bord mindst en halv time inden ankomst. Desuden skal kunder fremvise et gyldigt coronapas for at få adgang.

Yderligere fire personer smittet med coronavirus er døde, fremgår det af tirsdagens opgørelse. Dermed er i alt 2463 personer døde under epidemien, mens de har været smittet med virusset.

I det danske vaccinationsprogram er der nu 1.097.436 personer, som har påbegyndt vaccination mod coronavirus. Det vil sige, at de har fået det første af de to vaccinationsstik. Antallet svarer til 18,8 procent af befolkningen.

519.119 personer har fået begge vaccinationsstik og er færdigvaccinerede. Det svarer til 8,9 procent af befolkningen.

FAKTA: Næsten 1,1 million har fået mindst ét vaccinestik

Arbejdet med at vaccinere den danske befolkning mod coronavirus skrider frem.

Yderligere 24.304 personer har fået det første stik med en vaccine, mens 14.479 har fået det andet og sidste stik.

Det betyder, at 18,8 procent af Danmarks befolkning - eller 1.097.436 personer - har fået mindst ét vaccinestik.

8,9 procent - eller 519.119 personer - har fået begge.

Her kan du se, hvordan vaccinationerne fordeler sig regionalt. I parentes er angivet, hvor stor en andel af indbyggerne i regionen der er tale om:

* Region Hovedstaden: 345.777 personer er påbegyndt vaccination (18,6 procent).

Færdigvaccinerede: 152.057 (8,2).

* Region Midtjylland: 239.606 (18,0).

Færdigvaccinerede: 118.195 (8,9).

* Region Nordjylland: 113.243 (19,2).

Færdigvaccinerede: 58.243 (9,9).

* Region Sjælland: 171.554 (20,4).

Færdigvaccinerede: 79.954 (9,5).

* Region Syddanmark: 227.256 (18,6).

Færdigvaccinerede: 110.670 (9,0).

I øjeblikket bliver vacciner kun tilbudt personer over 16 år. SSI opgør alligevel andelen af vaccinerede i forhold til hele befolkningen, fordi man ønsker at vurdere, hvor tæt man er på flokimmunitet.

Desuden forventes vacciner på et tidspunkt at blive tilbudt til yngre aldersgrupper.

Opgørelsen medregner kun de vaccinerede borgere, som stadig er i live og har bopæl i Danmark.

Statens Serum Institut kan ikke oplyse antallet af borgere, der er påbegyndt vaccination og siden er afgået ved døden.

Bemærk, at antallet af personer, der har fået første stik, også omfatter dem, der har færdiggjort vaccinationen.

Statens Serum Institut gør opmærksom på, at der kan være en forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.

Kilde: Statens Serum Institut.

FAKTA: Sådan skal man forstå de daglige coronatal

Der bliver dagligt offentliggjort en stribe tal på Statens Serum Instituts hjemmeside, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronavirusset i Danmark.

Her er en oversigt over, hvad tallene beskriver:

* Bekræftede tilfælde: Tallet dækker over det antal positive prøver, der er fundet i PCR-test, som tages via en prøve i svælget. Antigentest/lyntest indgår ikke i tallet, da der ifølge Statens Serum Institut er for stor usikkerhed om prøvesvarene.

* PCR-prøver: Tallet fortæller, hvor mange PCR-prøver der er kommet svar på siden opgørelsen dagen før.

* Positivprocent: Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne der er positive. Tallet bruges til at se på, hvor meget smitte der er i samfundet.

En faldende positivprocent dækker over faldende smitte, men afhænger også af, hvor bredt man tester. For eksempel vil positivprocenten forventeligt gå ned, når man indfører et coronapas, da mange uden symptomer vil tage en test for at kunne komme til frisøren.

* Antigenprøver - også kendt som kviktest eller lyntest: Tallet dækker over, hvor mange prøver der er taget siden seneste opgørelse. Tallet tæller de test, som bliver taget hos private testudbydere og på for eksempel folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

* Mistænkte tilfælde: Hvis man er testet positiv i en lyntest, vil man optræde som et mistænkeligt tilfælde. Hvis man inden lyntesten eller senest dagen efter får taget en PCR-test, vil man ryge ud af den statistik. Hvis man ikke når det senest dagen før, bliver man ved med at stå som mistænkeligt tilfælde.

Tallene for mistænkelige tilfælde optræder per dato på SSI's hjemmeside. Der vil teoretisk set være flest mistænkte tilfælde i dagen(e) tæt på dags dato, da der her vil være nogen, som er testet positive i lyntest og afventer svaret på en PCR-test.

* Nyindlæggelser: Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

* Indlæggelser: Tallet beskriver det totale antal indlæggelser med coronasmittede på de danske hospitaler. Tallet vil blive påvirket af nye indlæggelser, udskrivelser og dødsfald, eller at allerede indlagte patienter bliver testet positive.

* Dødsfald: Tallet dækker personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller som et coronadødsfald, hvis man er død, senest 30 dage efter at man blev testet positiv for coronavirus. Der kan være en forsinkelse i tallene, så derfor kan et dødsfald godt være sket, flere dage før det optræder i statistikken.

* Incidens: Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere - det kan være på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt ned på sogneniveau. Tallet bruges for at kunne sammenligne smitteniveauet på tværs af områder med forskellige indbyggertal.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind