70 år senere: Krigsveteran genser kæreste fra Anden Verdenskrig

Norwood Thomas mødte Joyce Morris under Anden Verdenskrig og forelskede sig hovedkuls i hende. Han har dog - indtil nu - ikke set hende, siden han blev sendt til Normandiet dengang

Norwood Thomas havde i lang tid, inden skype-opkaldet gik igennem, spurgt sine børn nervøst, om det hele nu fungerede. Da han så Joyce Morris første gang, var smilet ikke til at tørre af hans ansigt (Foto: The Virginian-Pilot)
Norwood Thomas havde i lang tid, inden skype-opkaldet gik igennem, spurgt sine børn nervøst, om det hele nu fungerede. Da han så Joyce Morris første gang, var smilet ikke til at tørre af hans ansigt (Foto: The Virginian-Pilot)

Norwood Thomas var kæk dengang i 1945, da han og en kammerat gik en tur ved Themsen i London. Ved floden så de to, unge kvinder, som skulle til at leje en robåd.

- Hvis I lejer to i stedet, kan I begge få motion, sagde Norwood Thomas til kvinderne. Han mente, at damerne på den måde kunne tage hver deres mand med - Norwood i den ene båd og kammeraten i den anden.

Scoretricket virkede, og selv om Norwood Thomas og den ene af de unge kvinder, Joyce Morris, kun fik få måneder sammen i London, inden han blev sendt i krig i Normandiet, forelskede det unge par sig hovedkuls i hinanden.

En forelskelse som med det amerikanske medie The Virginian-Pilot på sidelinjen nu har fået lov at blive vækket en smule til live igen - 70 år senere.

Australien og USA
I dag bor Joyce Morris i Australien, hvor hun flyttede ned med sin mand og sønner, nogle år efter krigen sluttede. Inden da havde hun haft korte brevudvekslinger med Norwood Thomas, hvor han bad hende om at komme til USA og 'gøre hans hus til et hjem'.

Hun misforstod brevet, og så døde kontakten.

Nu er der gået 70 år og ved børnenes hjælp, fandt Joyce Morris gennem en avisartikel for nogle uger siden ud af, at den i dag 93-årige krigsveteran stadig er i live. Hun fik sin søn til at kontakte journalisten på artiklen, som derefter ringede til Norwood Thomas.

Hurtigt blev en aftale sat i stand, og i den her uge havde det gamle kærestepar deres første samtale over skype.

Kunne have fejret 70 år sammen
The Virginian-Pilot fik lov at overvære den første samtale mellem Joyce Morris og Norwood Thomas, og det var en rørende en af slagsen. De to har aldrig set hinanden, siden han tog af sted mod Normandiet med en faldskærm på ryggen. Det har dog ikke stoppet tankerne i at leve deres eget liv.

- Det er det første, jeg ser om morgenen, siger Joyce Morris og hiver et billede frem af Norwood. Hun viser det til ham via kameraet på computeren. Hun fik billedet, inden han tog af sted, og som hun siden - på trods af ny mand og børn - hængte op på væggen.

- Jeg kan sige dig det her: Hvis du var kommet over til mig i USA, dengang jeg spurgte, så ville vi have været sammen i 70 år, siger Norwood Thomas under samtalen.

- Hvis du kunne holde mig ud, svarer en rødmende Joyce Morris.

- Jeg ville ikke bytte det her for noget. Det eneste problem er, at jeg ikke kan tage dig i mine arme og give dig et stort klem. Hvad ville du gøre, hvis jeg gav dig et lille klem, spørger Norwood Thomas, mens han læner sig ind mod computerskærmen.

- Åh, det ville være skønt. Vi har altid været glade for knus, siger Joyce Morris.

Skal snakke igen
Joyce Morris blev skilt efter 37 års ægteskab, men hun bor stadig i Australien. Norwood Thomas var gift, indtil hans hustru gik bort en juleaften. Han bor i Virginia i USA nu og har tre børn, som efterhånden også er langt oppe i alderen. Nu døjer han med prostatakræft.

- Nå, Tommy, vi skal vist snart sige farvel, skal vi ikke, spørger Joyce Morris efter to timers samtale over skype.

- Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et kram og sige godnat til dig. Men nu når jeg ikke kan det, vil jeg sige 'hav det dejligt', svarer han. Hun siger det samme til ham.

Inden Norwood Thomas forsigtigt løfter sin rystende hånd op for at vinke farvel til Joyce Morris, aftaler de to et nyt møde.

- Godnat for nu, siger de rynkede krigs-kærester.