70 millioner EU-borgere har svært ved at læse og skrive

EU-Kommissionen opfordrer medlemslandene til at gøre en større indsats for at styrke borgernes kundskaber

For mange borgere i EU har svært ved at læse, regne og bruge computer.

Derfor fremlægger Europa-Kommissionen fredag en handlingsplan, som skal sikre, at borgerne allerede tidligt i livet forbedrer deres færdigheder. Det vil øge beskæftigelsen, konkurrenceevnen og væksten i EU, lyder det.

Hele 70 millioner europæere har svært ved at læse og skrive, og endnu flere er dårlige til matematik og mangler it-færdigheder.

Det betyder, at der er risiko for, at for mange borgere bliver holdt ude af samfundet og havner i arbejdsløshed og fattigdom.

EU-Kommissionen opfordrer derfor medlemslandene til at gøre en større indsats for at gøre deres borgere mere egnede til arbejdsmarkedet.

Jyrki Katainen, som er vicepræsident for job, vækst, investeringer og konkurrenceevne i EU-Kommissionen siger, at der er behov for at investere mere i EU-borgerne.

- Der er et alarmerende og chokerende, at 70 millioner ikke har tilstrækkelige læse- og skrive færdigheder. 70 millioner!, siger han ved et pressemøde i EU-Kommissionen.

- I denne verden, som forandrer sig hurtigt, er vi nødt til at investere i Europas vigtigste aktiv: vores borgere. Folk har brug for en bred vifte af færdigheder for at udfolde deres fulde potentiale både som borgere og som arbejdstagere, siger han.

Ser man på gennemsnittet af alle EU-lande, har omkring 20 procent af alle 15-årige ikke de nødvendige evner til at læse og skrive. Der er dog stor forskel på de forskellige medlemsstater.

For Danmark gælder det under 15 procent af de 15-årige, mens det eksempelvis i Bulgarien gælder for næsten 45 procent.

Derfor er det vigtigt at lære af hinanden, siger Marianne Thyssen, som er kommissær for blandt andet beskæftigelse og arbejdsforhold.

- Alle medlemsstater må arbejde sammen for at skabe forbedringer på området, siger hun.