På 75-året for atombomben kigger Ekstra Bladet tilbage på de voldsomme billeder og spørger en historie-professor, hvorfor det aldrig skete igen
Den totale ødelæggelse. For 75 år siden i dag 8.15 lokal tid smed USA atombomben over Hiroshima. Op til 80.000 døde på et splitsekund. Omtrent lige så mange døde langsomt i de efterfølgende måneder og år af forbrændinger, hungersnød, følgevirkninger af stråling og forgiftning i den radioaktive ruinby.
Hiroshima blev den første af foreløbig to anvendelser af atomvåben i verdenshistorien. Den anden kom tre dage senere i Nagasaki godt 300 kilometer væk.
- Hiroshima og Nagasaki vil for altid være en påmindelse om, at det er sket, og det kan ske igen, siger professor i historie på Københavns Universitet Poul Villaume til Ekstra Bladet.
- Vi er derhenne teknologisk nu, hvor man ret hurtigt kunne træffe beslutninger, der endte i verdenscivilisationens komplette udslettelse. De gamle nedrustningsaftaler fra 1980'erne er langsomt støvet til og forvitret efter murens fald.
- Atomvåben er noget, mange har. Russerne og amerikanerne har formentlig 6000-7000 brintbomber hver, mens kineserne nok har nogle hundrede. Bomber, som er meget kraftigere end atombomberne fra 1945. Så det er altid en dag, der er værd at huske.
OBS: Artiklen indeholder voldsomme billeder.