7.700 kroner mere til sjov og ballade

En typisk familie har fået i omegnen af 7.700 kroner mere til forbrug over det seneste år på grund af rekordlave prisstigninger

Der er flere monetos i muldvarpen (Foto: Lærke Posselt)
Der er flere monetos i muldvarpen (Foto: Lærke Posselt)

7.700 kroner.

Så mange penge har en typisk familie med to voksne og to børn fået ekstra til sjov og ballade over det seneste år på grund af de ekstremt lave prisstigninger i forhold til, hvis inflationen var mere normal.

Helt nye tal viser, at inflationen er på det laveste i 61 år. Ikke siden 1953 er priserne på smør, benzin og tøj steget så lidt som netop nu.

Realkredit Danmark har regnet på, hvad prisstigninger på 0,3 procent - niveauet i december - giver af ekstra penge i tegnebogen i forhold til, hvis inflationen havde været på 2 procent, hvilket er mere normalt. Og det tal er altså havnet på 7.700 kroner for en typisk familie.

Inflationen har været minimal i 2014 (Foto: Lærke Posselt) Samfund Forbrugerpriser steg rekordlavt sidste år

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, mener, at den lave inflation giver mere plads i budgettet

- Det er jo ikke en check, der kommer ind ad døren, så på den måde er pengene ikke synlige. Men man har nok oplevet af få mere benzin for de samme penge nede på tankstationen, siger han til Newspaq.

Selv om inflationen i december har nået et historisk lavpunkt, vil Christian Hilligsøe Heinig ikke afvise, at den kan falde yderligere her i starten af det nye år.

Dermed kan man krydse den "magiske" grænse, hvor fortegnet skifter og inflation vendes til deflation. Det er dog ikke en ønskværdig situation, understreger cheføkonom i Realkredit Danmark.

- I første omgang støtter deflation forbruget, men hvis det bider sig fast, er det uheldigt for samfundet. Det er udtryk for, at økonomien er gået i stå, og forbrugerne begynder at udskyde varekøb, fordi de forventer, at det bliver billigere i morgen, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ud over olie og benzin er især fødevare og tøj faldet i pris i løbet af 2014. Da lønningerne samtidig er steget med gennemsnitlig 1,3 procent i 2014, giver det en reallønsfremgang på 0,7 procent.

0 kommentarer
Vis kommentarer