80 dræbt på en uge: Her flyver svaner i døden med 60 km/t.

Dansk Ornitologisk Forening vil have gjort noget ved forholdene ved Dybsø Fjord i Sydsjælland, hvor højspændingsledninger virker som dødsfælde for Danmarks nationalfugl

SVANENS DØD: Marken var fyldt med døde svaner, da Næstved Netavis tirsdag besøgte 'gerningsstedet'. En af svanernes kollision med højspndingsledningerne blev foreviget på video - se klippet herover. (Video: Næstved Netavis)

Dusinvis af knopsvaner er den seneste uge blevet dræbt, efter at de med 60 km/t. er fløjet direkte ind i højspændingsledninger på en mark ved Dybsø Fjord i Sydsjælland.

Det anslår Dansk Ornitologisk Forenings Storstrømskreds, som lørdag har været forbi marken for at studere fænomenet på nært hold.

Situationen er så alarmerende, at foreningen kræver handling.

- Det kan ikke forrtsætte sådan her. Der skal gøres noget ved problemet, siger bestyrelsesmedlem Henrik Dahl, Vordingborg, til TV2Øst.

Det er svaner, som i løbet af dagen har været inde at æde fra marker i området.

En død svane på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord ved Næstved. Læg mærke til, at dens ene vinge simpelthen er flået af i forbindelse med, at den har ramt en højspændingsledning. (Foto: Næstved Netavis) Samfund - 1. feb. 2017 - kl. 16:57 Svanerne dør som fluer på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord

Flyver i lav højde
Hver nat sover svanerne på Dybsø Fjord, men om morgenen søger de ind over land i deres søgen på føde. Men på deres vej skal de passere de dødbringende højspændingsledninger, der skærer sig igennem landskabet.

En død svane på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord ved Næstved. Læg mærke til, at dens ene vinge simpelthen er flået af i forbindelse med, at den har ramt en højspændingsledning. Foto: Næstved Netavis
En død svane på 'Dødens Mark' ved Dybsø Fjord ved Næstved. Læg mærke til, at dens ene vinge simpelthen er flået af i forbindelse med, at den har ramt en højspændingsledning. Foto: Næstved Netavis

Når de hen under aften flyver tilbage og ud mod fjorden igen, passerer de igen højspændingsledningerne. På dage med gråvejr og dårlig sigt, flyver svanerne i lav højde, så de kan se jorden. Det er her, de ofte rammer højspændingsledningerne, hvorefter de enten dræbes og falder til jorden med det samme. I andre tilfælde er de blevet hårdt kvæstede og dør nogen tid senere af deres skader.

I løbet af den times tid, Henrik Dahl var ved marken lørdag, drattede fire svaner ned. De landede på marken, hvor der i forvejen ligger et stort antal, som den lokale landmand har sit hyr med at fjerne eller aflive.

En af de fire døde på stedet, mens der gik lidt tid, før de andre tre døde.

Hver dag samler der sig en masse døde svaner under ledningerne. Foto: Næstved Netavis
Hver dag samler der sig en masse døde svaner under ledningerne. Foto: Næstved Netavis

Høj fart er årsag
Ekstra Bladet har tidligere fortalt om svanernes død ved Dybsø Fjord. Det skete, efter at den lokale netavis Næstved Netavis skrev om fænomenet.

- Jeg mener ikke, at vi som borgere kan leve med, at svanerne falder døde ned fra himlen i hobetal. Vi bliver nødt til at sætte ind, siger Henrik Dahl.

Han vurderer, at det er svanernes forholdsvis høje fart, som gør, at de ikke når at reagere, når de opdager de tynde elledninger i luften.

66 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere