80 syge af kemiske stoffer: Vestas hyldes for arbejdsmiljøet

Selvom mindst 80 personer siden 2005 er blevet syge af arbejdet hos vindmølleproducenten, har virksomheden alligevel tiltusket sig højeste sikkerhedsvurdering af privat firma under Arbejdstilsynet

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Er du blevet syg af arbejdet på Vestas eller kender du andre steder, hvor der også er problemer med arbejdsmiljøet og sikkerheden? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Siden 2005 har Arbejdsskadestyrelsen anerkendt, at mindst 80 ansatte i Vestas har fået eksem, astma eller hudsygdomme som konsekvens af deres arbejde med kemiske stoffer ved den normalt hæderkronede vindmølleproducent, viser en aktindsigt, som DR har fået.

(Foto: Martin Lehmann) Samfund Medarbejdere hos Vestas er blevet syge af kemiske stoffer

Men selvom Arbejdsskadestyrelsen siden 2005 har vidst, at Vestas har haft massive problemer med kroniske sygdomme blandt de ansatte, er virksomheden så sent som i marts blevet tildelt en såkaldt 'kronesmiley' af Arbejdstilsynet gennem det private certificeringsfirma Det Norske Veritas.

Kronesmileyen gives til virksomheder, der ifølge Arbejdstilsynet 'har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard' og smileyen 'er et særligt anerkendende symbol, der viser omverdenen, at virksomheden gør en særlig indsats for arbejdsmiljøet', skriver tilsynet på sin hjemmeside.

Håbløs ordning
Men i fagforbundet 3F deler man ikke Arbejdstilsynets roser til kongesmileyen.

Her er man målløse over, at Arbejdstilsynet så sent som i marts tildelte Vestas den hæderkronede smiley, selvom virksomheden har haft problemer med arbejdsforholdene for en del af deres ansatte igennem de seneste 11 år.

- Vi er rystede over, at det endnu engang viser sig, at en certificeret virksomhed er blevet taget i ikke at have styr på arbejdssikkerheden. Ordningen har klare problemer. Den giver et øjebliksbillede og i sidste ende skaber den et falsk billede af arbejdsmiljøsikkerheden på arbejdspladsen, lyder det fra Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøansvarlig i 3F.

Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto). Samfund Udsat for Siemens-kemi: Jeg må forlade rummet, når min kæreste lægger neglelak

Endnu en skandale
Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet hører begge under Beskæftigelsesministeriet, men alligevel har de to offentlige instanser i årevis ikke kommunikeret og delt informationer om problemerne med sikkerheden hos Vestas. 

Det samme var i øvrigt tilfældet da Siemens Wind Power i starten af maj blev afsløret med samme type problemer med arbejdssikkerheden.

Også her havde man fået en kongesmiley, selvom Arbejdsskadestyrelsen havde tildelt 64 ansatte erstatning efter de havde fået kroniske sygdomme gennemarbejdet med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater.

- De mange sager i Arbejdsskadestyrelsen burde have fået alarmklokkerne til at ringe ved Arbejdstilsynet. Der er et klart problem i kommunikationen mellem de to enheder, lyder kritikken fra Ulla Sørensen, der længe har forsøgt at få fokus på smileyordningens problemer.

Uanmeldt kontrol? Næ vi har kronesmiley
Ordningen med kronesmileyen giver virksomhederne en række klare fordele i forhold til kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet.

Ifølge reglerne kan Arbejdstilsynet nemlig ikke umiddelbart komme på uanmeldt kontrolbesøg hos virksomhederne, når de først har opnået en kronesmiley.

Clemens Bornefelt har efterfølgende uddannet sig som smed. Derudover driver han i dag en bar med sin kone (Privatfoto). Samfund Siemens-arbejder: Jeg var bare en brik i spillet

Det kan kun ske, hvis der sker en alvorlig arbejdsulykke på virksomheden.

- Vi hører ofte fra arbejdsmiljørepræsentanter, at de har problemer med at få Arbejdstilsynet ud på kontrol hos virksomhederne, når virksomheden først har fået en kronesmiley. Oplevelsen er, at der nærmest skal ske en dødsulykke, før de kommer ud, lyder kritikken fra arbejdsmiljøansvarlig i 3F, Ulla Sørensen, til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet for at høre, hvordan i både Siemens Wind Power og Vestas kunne få en kronesmiley, selvom ansatte i årevis er blevet syge gennem arbejdet på virksomheden.

Her ønsker man dog ikke at kommentere sagen, da man i øjeblikket er i gang med en redegørelse om forløbene i de to sager til Beskæftigelsesministeriet.

19 kommentarer
Vis kommentarer