8000 kroner mere mellem hænderne: Lav inflation giver danskerne flere penge

På grund af en lav inflation fik danskerne i 2018 gennemsnitligt 8000 kroner mere til rådighed per husstand i forhold til året før. Ifølge forudsigelsen er yderligere 7700 kroner på vej i 2019

Danskerne kan forhåbentlig også se frem til flere penge i 2019. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Danskerne kan forhåbentlig også se frem til flere penge i 2019. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

8000 kroner mere at shoppe for.

Det lyder som en drøm, men for en gennemsnitlig dansk husstand var det, hvad de fik i 2018 i forhold til året før, skriver TV2.

Lav inflation
Nykredit har regnet på en række nye tal for inflationen, som landede på 0,8 procent i 2018.

Det betyder, at inflationen skar 2500 kroner af husstandens rådighedsbeløb, men samtidig steg lønningerne med 2,5 procent, hvilket øgede den samlede indkomst med 10.500 kroner. Derfor sted reallønnen i en gennemsnitlig husstand med 8000 kroner.

- Det er et meget lavt inflationsniveau med tanke på, at dansk økonomi er i en højkonjunktur. Det er en smule besynderligt, da en højkonjunktur normalt er lig med højere inflation, siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer til TV2.

Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen hos Danske Bank peger på, at fremgangen sker på trods af, at lønningerne faktisk ikke er steget voldsomt meget.

- Men fordi inflationen er så lav, så bliver lønstigningerne ikke ædt op af inflationen. Det betyder flere penge mellem hænderne, siger hun til TV2.

FAKTA: Inflation er når priserne pustes op

Det samlede forbrugerprisindeks steg 0,8 procent i december i forhold til samme måned sidste år.

Dermed kan der samtidig gøres årsstatus for inflationen, der ligeledes landede på 0,8 procent samlet for 2018. Det er mindre end fra 2016 til 2017, hvor de samlede prisstigninger lå på 1,1 procent.

Læs mere om, hvad tallene dækker over her:

* Inflation er en proces med vedvarende stigninger i priserne og resulterer i en faldende købekraft hos forbrugerne.

* Ordet inflation stammer fra det latinske ord for "oppuste".

* Som oftest benyttes betegnelsen inflation om stigninger i det generelle prisniveau målt ved et indeks over forbrugerpriser.

* Højeste inflation nogensinde målt i Danmark var 24,4 procent i 1940.

* Deflation er det modsatte af inflation og dækker over år, hvor priserne generelt er faldet.

* Når inflationen løber løbsk, kaldes det hyperinflation, og så kan priserne stige flere hundrede procent.

* Zimbabwe havde i 2008 en inflation på 2,2 millioner procent. En inflation så kraftig, at priserne reelt steg, fra forbrugerne forlod deres hus, til de nåede butikken.

Kilde: Gyldendals Store Danske og Danmarks Statistik.

Forudsigelser for 2019
Tore Stramer har flere gode nyheder. Nykredits forudsigelser siger nemlig, at der vil være flere penge til gennemsnitshusstanden i år.

Forskellen på lønstigninger og inflation i 2019 vil ifølge forudsigelserne betyde, at der er 7700 kroner mere på vej i år.

Selvom inflationen forventes at lande på 1,4 procent i år, hvilket skærer 4300 kroner af rådighedsbeløbet, så forudsiger cheføkonomen samtidig, at lønningerne vil stige med 2,8 procent, som giver 12.000 kroner efter skat.

Hvis disse forudsigelser viser sig at holde, så vil det altså give en gennemsnitshusstand 7700 kroner mere i 2019.