85-årig berømt juveltyv fanget igen-igen

Den legendariske juveltyv Doris 'Diamond' Payne er i en alder af 85 blev arresteret igen. For ti år siden svor hun ellers, at hun var færdig med kriminalitet

Til venstre ses Doris Payne under en anholdelse i 1965, mens hun til højre ses i retten i 2005. (Foto: Cleveland Police department og Joe Cavaretta, Associated Press)
Til venstre ses Doris Payne under en anholdelse i 1965, mens hun til højre ses i retten i 2005. (Foto: Cleveland Police department og Joe Cavaretta, Associated Press)

Når man ser 85-årige Doris Payne, ligner hun ikke umiddelbart en kriminel med masser af sager i bagagen.

Men den aldrende kvindenhar ikke desto mindre en kriminel historie, der strækker sig over seks årtier og har fundet sted på to kontinenter, bag sig. Og nu er den gal igen.

I sidste uge blev hun ifølge politiet opdaget, da hun havde stjålet et par Christian Dior-øreringer til en værdi af knap 5.000 kr. fra et stormagasin i den amerikanske by Atlanta. En guide spottede hendes rapseri via videoovervågningen, og hun blev arresteret med øreringene i lommen, da hun stadig befandt sig i stormagasinet.

Tirsdag måtte hun så endnu en tur bag tremmerne, sigtet for tyveriet i stormagasinet - samt et par andre lignende lovovertrædelser. Det skriver The Guardian.

112 - 9. sep. 2015 - kl. 06:46 Juvelrøvere ville plyndre butik: Så slår naboerne til

Dermed brød Doris - med tilnavnet 'Diamond' - Payne sit eget løfte om, at hun aldrig mere ville stjæle juveler. Hun afgav løftet for ti år siden og igen for blot to år siden - efter adskillige nye anholdelser.

Doris Payne har i flere interviews gennem de seneste år fortalt om sit kriminelle liv, som hun har udfoldet i både USA og i Europa.

I 2013 blev der endda lavet dokumentarfilmen 'The Life and Crimes of Doris Payne' om hende, og en spillefilm med Halle Berry i rollen som Doris Payne har også været på tegnebrættet - dog stadig uden resultat.

Doris Payne i cellen under et af hendes mange fængselsophold. (Foto: Jae C. Hong, Associated Press)

Doris Payne blev født i staten West Virginia og begyndte sin kriminelle vej, da hun som 23-årig havde stjålet en diamand fra en juvelbutik til en værdi af knap 150.000 kr. Hun har været bag tremmerne adskillige gange, hvoraf en af dommene var på fem års fængsel.

Årsagen til de mange juveltyverier afslørede hun i et interview fra 2005: Diamanter er lette at stjæle, og det var spændingen ved tyverierne og ikke pengene, der gjorde, at hun ikke kunne stoppe.

Se også: Juveltyvene gør det igen

Hendes strategi var udspekuleret: Hun var altid pænt klædt på, gik med en designer håndtaske og havde forberedt en detaljeret historie, som hun brugte til at charmere sig ind på livet af de ansatte i juvelbutikkerne.

På den måde fik de ansatte en idé om, at Doris Payne var en god borger med en tyk tegnebog, og de havde derfor ikke noget imod at bryde en smule med butikkernes regler ved at tage de store diamanter ud fra de låste skabe, så hun kunne prøve dem på.

Herefter tog Doris Payne diamanterne af og på så mange gange, at de ansatte blev forvirrede og ikke lagde mærke til, hvis hun i virkeligheden gemte diamanterne i hånden.

Allerede i 1970 sendte en juvelbutikkernes sikkerhedsmyndighed en advarsel ud om Doris Payne, som gennem årene har brugt mindst 22 aliasser.

5 kommentarer
Vis kommentarer