Annonce:
Annonce:

85-årig risikerer fængsel i sag om Spaniens stjålne babyer

Under Francos regime blev titusindvis af babyer fjernet fra deres mødre. Tirsdag kommer første sag for retten

Ines Madrigal er en af de implicerede kvinder i sagen. Foto: Juan Medina/Reuters
Ines Madrigal er en af de implicerede kvinder i sagen. Foto: Juan Medina/Reuters
Annonce:
Følg Samfund

Tirsdag begynder den første retssag i Madrid i skandalen om "Spaniens stjålne babyer". Her blev titusindvis af babyer fjernet fra deres mødre under general Francisco Francos styre.

Det er den 85-årige tidligere læge Eduardo Vela, der arbejdede på et hospital i den spanske hovedstad, som er under anklage.

Anklagen kommer fra 46-årige Inés Madrigal, der mener, at Vela forfalskede hendes fødselsattest, så hendes nu afdøde adoptivmor fremstod som hendes biologiske mor, som hun blev taget fra ved fødslen.

Det skal lægen efter sigende have gjort som en del af en udbredt praksis under Franco, hvor estimeret titusindvis af nyfødte børn af venstreorienterede kritikere blev tvangsfjernet af regimet og bortadopteret.

Tankegangen var, at barnet ville have bedre af at vokse op hos en velhavende, konservativ og overbevist katolsk familie. Børnene skulle ikke præges af deres biologiske forældres "røde gen".

Praksissen begyndte, efter at Franco kom til magten i 1939 og fortsatte endda også et stykke tid efter hans død i 1975.

Men skandalen så først dagens lys i 2010, da Inés Madrigal altså fik mistanke om, at hun var blevet stjålet fra sin biologiske mor.

Før Madrigals mor døde fortalte hun, at Vela havde givet hende særlige instruktioner for at sikre, at ingen ville opdage, hvad der reelt var foregået.

Madrigals advokat, Guillermo Peña, har udtalt til The Guardian, at spansk politi kendte til skandalen allerede fra 1981, og at det brugte mange år på at sløre sandheden.

Eduardo Vela er anklaget for at forfalske officielle dokumenter og fødselsattester. Han risikerer en dom på 11 års fængsel.

BAGGRUND: SKANDALEN OM DE STJÅLNE BABYER

En 85-årig tidligere læge skal tirsdag for retten i Madrid for at have forfalsket officielle dokumenter og fødselsattester under Francisco Francos styre i Spanien.

Det er angiveligt sket som en del af en udbredt praksis, hvor titusindvis af nyfødte børn blev tvangsfjernet fra deres mødre og bortadopteret.

Bliv klogere på sagen her:

* I begyndelsen af 00'erne kom det frem, at babyer systematisk var blevet fjernet fra deres mødre, mens general Francisco Franco var ved magten fra 1939 til 1975, hvor han døde.

* En del af praksissen fortsatte endda endnu længere. Babyer blev solgt ulovligt, indtil en ny lov, der regulerer adoption, blev introduceret i 1987.

* Læger, sygeplejersker, nonner og præster var efter sigende med til at fjerne babyerne fra deres biologiske mødre. Babyerne blev ofte givet til forældrepar med tilknytning til Franco-regimet, der ikke selv kunne få børn.

* Hvor mange børn, der blev ofre for praksissen, er meget uklart. Tallet varierer fra 30.000 til 300.000 blandt historikere og organisationer i de internationale medier.

* Inés Madrigals sag er den første, som kommer for retten. Den spanske kvinde mener, at den 85-årige tidligere læge forfalskede hendes fødselsattest, så hendes nu afdøde adoptivmor fremstod som hendes biologiske mor, som hun blev taget fra ved fødslen.

Kilder: AFP og The Guardian.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: