8,5 mio. biler tilbagekaldt: Derfor er VW glade for beslutningen

Den tyske bilgigant har torsdag tilbagekaldt 8,5 millioner køretøjer, og den danske gren af koncernen er glade for den beslutning

Danske Volkswagen-ejere, der er blevet ramt af skandalen, kan se frem til at få et brev ind ad døren. (Foto: Michael Sohn)
Danske Volkswagen-ejere, der er blevet ramt af skandalen, kan se frem til at få et brev ind ad døren. (Foto: Michael Sohn)

Der er torsdag skrevet endnu et kapitel i sagen om snyde-software i Volkswagen-biler.

I midten af september måned kom det frem, at 11 millioner Volkswagen-biler er udstyret med snydesoftware.

Bilproducenten havde nemlig indrettet en lang række dieselbilers software på en måde, så bilerne under test fremstod mere miljøvenlig, end de i virkeligheden er.

Det fik skandalen til at rulle som en lavine på Mount Everest og har blandt andet kostet koncernens administrerende direktør, Martin Winterkorn, jobbet.

Torsdag kom det så frem, at Volkswagen tilbagekalder 8,5 millioner biler, der er solgt på det europæiske marked.

Tilbagekaldelsen af de 8,5 millioner biler bliver sat i værk fra januar næste år og berører de 28 medlemslande i EU, oplyser den tyske bilfabrikant.

Blandt disse kører op mod 91.000 lige nu på de danske landeveje, har koncernens danske pressechef tidligere oplyst til Ekstra Bladet.

Skat hjælper til
Men reelt set, er der ikke noget nyt i tilbagekaldelsen af 8,5 millioner biler, forklarer koncernens danske pressechef. Hun forklarer, at man indtil nu har behandlet sagen som en serviceaktion.

Forskellen er nu, at det er Skat, der kommer til at tilbagekalde bilerne gennem det centrale motorregister.

- Der er ikke indholdet, men formen der bliver anderledes. Der er nu tale om en indkaldelse. Når man taler om en serviceaktion, er det os som importør, der indkalder bilerne. Men vi er ikke en myndighed og har ikke adresser på alle kunder, siger Søs Illum fra Volkswagen og forklarer, at man nu er sikre på, at man får fat i alle de kunder, hvis biler er involveret.

Brev ind ad døren
Pressechefen forklarer, at de danskere, der har en Volkswagen-bil med snydesoftware trygt kan læne sig tilbage i lænestolen og vente.

De kan nemlig forvente at få et brev fra Skat, hvor der står, at deres køretøj er blevet tilbagekaldt og skal på værksted.

Der er dog stadig en lille hage før Skat begynder at sende breve ud.

- Vi ved endnu ikke, om Skat går med til det her, men de plejer at lægge sig op af de tyske myndigheder, siger hun med henvisning til, at de tyske myndigheder i dag har besluttet at tilbagekalde 2,4 millioner VW-biler, der er registreret i Tyskland.

Kan få fat i alle kunder
Rent faktisk er det normalt ikke lovligt at indkalde biler igennem det centrale motorregister.

- Det skyldes den danske person- og datalovgivning. Her står der, at man kun må indkalde køretøjer, hvis der er fare for personskade, og det er der ikke i dette tilfælde, siger pressechefen og fortæller, at man tidligere har været kontakt med de relevante danske myndigheder, hvor svaret har været, at man afventer afgørelsen i Tyskland.

Men nu ser det ud til, at der kan komme en snarlig afklaring på sagen for danske Volkswagen-ejere. Derfor er den danske del af den mægtige tyske bilkoncern tilfredse med den nye udvikling.

- Helt overordnet er vi glade for, at det bliver sådan her. Vi er sikre på, at når det bliver kørt igennem det centrale motorregister, så kan vi få fat i alle vore kunder, afslutter Søs Illum.

43 kommentarer
Vis kommentarer