850 år senere: Fra Absalon til Elming

Lørdag blev der delt 1167 gratis øl og 1167 københavnerstænger ud til festglade Københavnere. København har fødselsdag

Vild Med Dans-værten Claus Elmings tømmermændsramte venner står ved Slotsholmen og skråler fødselsdagssang for gamle København.

Klokken er omkring 13, og med små øjne og solbriller gør de hovedstaden ære med deres rustne skønsang.

For 850 år siden var der hverken reparationsbajere på dåse eller solbriller i håret.

Her var det heste og hårdt arbejdende murerarbejdsmænd og brolæggere, der prægede bybilledet. 

Det var netop her ved Slotsholmen, at København blev grundlagt af biskop Absalon.

Her byggede han en borg omkring 1167-71 på Slotsholmen. Ruinerne af denne borg kan i dag ses under Christiansborg.

Lørdag kl 12.07 2017 blev der så serveret 1167 kolde øl og 1167 Københavnerstænger ud til de festglade københavnere foran Christiansborg for at fejre hovedstaden.

 

Og her mødte Ekstra Bladet Claus Elming, og hans drengekor.

For at høre dem, hvad de egentlig bedst kan lide ved København.

- Ved du hvad. Så sent om i aftes. Der var vi syv drenge til landskampsfodbold i Parken. Og at opleve den glæde, og den eufori og den stemning det kan skabe. Det er vidunderligt. Det er noget af det, der gør København fed, siger Claus Elming.

Uanset om det er mandag, tirsdag, onsdag, fredag, lørdag eller søndag, så er der altid oplevelser at hente, fortsætter han.

Elmings kammerat Bjarke Pålsson har også et bud på, hvad der gør København til en dejlig by.

- Den der blanding af, at det er en ældgammel by, og så med alt det nye, der skyder op er ret fedt. Og multi-bruger-fladerne, og ude ved Papirøen, hvor broen over Københavns Kanal er med til at skabe en helt ny bydel.

- Hvis København skulle have en stor fødselsdagsgave, hvad synes du så den skulle have?

- Begrænsninger i, hvor højt man må bygge. Det er en ærgerlig udvikling, at bygningerne bliver så høje. Det at kunne se en horisont i en storby er unikt. Det er jo ikke alle storbyer, der har sådan en horisont.

Det var heldigvis ikke kun tv-værtens venner, der var med til at fejre den lille storby.

 

Den 25-årige medicinstuderende Zara Bond, sad og hyggede sig ved broen indtil Christiansborg Slotsplads med en kop kaffe.

Hun har boet her i fem år, og bor på Østerbro. 

- Jeg kan rigtig godt lide København. Jeg kan bedst lide København om sommeren. Om vinteren er det ikke det fedeste at cykle rundt i København, når det regner. Til gengæld, at cykle over Knippelsbro, når solen skinner og Diamanten glimter, så spiller det bare.

Hun taler om Det Kongelige Bibliotek, der kaldes Den Sorte Diamant i folkemunde.

- Som cykelby fungerer den virkelig godt. Jeg er studerende, så det er nemt og billigt at komme rundt. Kastellet er mit yndlingssted.

 

- Du synes ikke byen mangler noget?

- Måske, at man havde lidt mere fællesskab borgerne imellem. Altså jeg har boet i nogle små byer, før jeg flyttede til København. Jeg har boet ude i Hedehusene, og i en landsby langt uden for Fredericia.

- Og det der med, at man kender hinanden og tager sig af hinanden. Den dér nabo-stemning, savner jeg lidt. Så hvis man lavede en tradition for, at man kom hinanden lidt mere ved. Jeg ved det ikke helt, siger Zara Bond.

 

Om det var sådan, at Biskop Absalon havde forestillet sig, at København så ud 850 år efter han grundlagde byen, må stå hen i det uvisse.

Selv kom han fra en magtfuld stormands-familie med forbindelser til kongeslægten.

Absalon blev født i 1128, og er også kendt for at have deltaget i væbnet kamp både på korstog og som forsvarer af København.