87-årige Gitte offer for sparekniv: Det er for ringe

Det er os, der har knoklet for samfundet, og vi fortjener bedre, siger 87-årige Gitte Rasmussen fra Allerød, der er led af ked af kommunens mangel på hjælp

Har du oplevet noget lignende? Så skriv til os på mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

En betændt blodåre i benet, dårlig hjerte og rustne lunger betyder, at 87-årige Gitte Rasmussen ikke længere selv kan gøre rent i sit hjem i Allerød. Kommunen har bestemt, at hun ikke har brug for mere end 45 minutters rengøring af sin 65 kvadratmeter, treværelses rækkehus hver tredje uge. Og det gør hende vred.

– Jeg kan dårligt nok gå, og jeg skal sidde ned fire gange, hvis jeg prøver at støvsuge selv. Jeg kan ikke holde til det. Så kommer kommunen og klasker noget vand på gulvet og nusser med en klud. Det er bare ikke godt nok, fortæller Gitte Rasmussen.

Vagthund Tjek din kommune: Så sjældent får de ældre bad og gjort rent

Det mørklakerede sofabord med hæklet dug står snorlige på tæppet, og der er ikke mange støvfnug at finde i hjemmet. Men det er ikke kommunens fortjeneste. Gitte Rasmussens børnebørn er nødt til at komme forbi jævnligt for at give rækkehuset den nødvendige rengøring.

– Jeg har været en god skatteborger altid, så det er for dårligt af kommunen, at hjælpen er så ringe, siger Gitte Rasmussen vredt.

Folketinget har gjort det lovpligtigt for kommunerne at udforme en kvalitetsstandard mindst én gang årligt som skrevet i serviceloven §83, der beskriver niveauet af hjemmeplejen i kommunen i forhold til personligt og praktisk hjælp.

– Man vil gerne have, at kommunalpolitikerne tager ansvar for den service, der tilbydes i kommunen, og så skaber det gennemsigtighed for borgerne, at de kan se, hvad de har ret til, fortæller forsker Matilde Høybye-Mortensen.

Der er ikke nogen krav til, hvor højt serviceniveauet skal være, det skal blot være en beskrivelse af, hvad gennemsnitsborgeren kan forvente, forklarer forskeren.

Der er kommunale forskelle på, hvordan et bad defineres. Et bad kan være etagevask eller en overbrusning med eller uden hårvask. I forhold til rengøring, så beskriver de fleste kommuner en rengøring som værende 45 minutter, støvsugning af gulve og aftørring af overflader.

Der vil derfor også være nogle borgere, der får mere hjælp end det, kvalitetsstandarden beskriver.

Frygter kommunen

Allerød Kommune skar på hjælpen i starten af 2015 som en del af en sparerunde. Mange af de, der fik hjælp, gik derfor fra at få rengøring hver anden uge til at få 45 minutters hjælp hver tredje uge.

Ekstra Bladet har været i kontakt med en række ældre og deres pårørende fra forskellige kommuner, men de tør ikke stå frem af frygt for, at kommunen skal gøre det værre for dem. Og det er derfor, Gitte Rasmussen nu fortæller om sin oplevelse med den kommunale hjemmehjælp.

– Jeg vil godt stå frem for de ældre, der ikke får hjælp nok. Jeg har masser af venner og bekendte, som ikke får særlig meget hjælp, og jeg synes bare ikke, det er i orden, fortæller hun.

Alt for lidt

I Allerød bliver man som udgangspunkt kun tilbudt bad én gang om ugen. Det er alt for lidt for den 87-årige, der selv klarer kropsvasken to gange om ugen – eller oftere, hvis hun skal noget bestemt. Derfor griner hun også af de politikere, der fastholder, at kommunerne giver de ældre den hjælp, de har behov for.

– Det er os, der har knoklet for at holde samfundet kørende, og vi fortjener bedre.

128 kommentarer
Vis kommentarer