Annonce:
Annonce:

95-årig KZ-fangevogter deporteret til Tyskland

Jakiw Palij, en tidligere vagt i en koncentrationslejr, er blevet deporteret fra USA til Tyskland 14 år efter udvisningsdom

Amerikansk politi hentede SS-vagten Jakiw Palij i sit hjem, så han kunne blive udleveret til Tyskland. (Video/Redigering: ABC News og Kameraone/Signe Skov)
Annonce:
Følg Samfund

En 95-årig tidligere SS-vagt i en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig er tirsdag blevet deporteret fra USA til Tyskland. Udvisningen sker 14 år efter, at han har fået en udvisningsdom i USA.

Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AP.

Den nu 95-årige Jakiw Palij blev ifølge Det Hvide Hus' pressemeddelelse, født i en del af Polen, som i dag tilhører Ukraine. Han flygtede efter krigen til USA, og i 1957 blev han amerikansk statsborger.

Her holdt han sin nazi-fortid skjult, og først i 2001 åbnede han op og erkendte sin historie til det amerikanske justitsministerium.

Jakiw Palij indrømmede, at han i 1943 trænede soldater i Waffen SS, der var den militante fløj af nazistpartiet og en del af den tyske hær. Træningen foregik i Trawniki i det besatte Polen.

Annonce:

Netop de soldater, der blev trænet i Trawniki, stod ifølge retsdokumenter for at udføre "Aktion Reinhard", der var Nazitysklands plan for at udrydde jøder i Polen.

Han arbejdede også som vagt i den koncentrationslejr, der blev oprettet i Trawniki. Her blev 6000 jødiske kvinder, børn og mænd 3. november 1943 henrettet som led i jødeudryddelsen.

- Ved at tjene som bevæbnet vagt i lejren i Trawniki og forhindre jøders flugt spillede Palij en uundværlig rolle i at sikre, at jøderne i Trawniki-lejren gik deres forfærdelige skæbne i møde, skriver Det Hvide Hus i sin meddelelse.

- USA vil ikke tolerere de personer, som faciliterede nazisternes forbrydelser og andre overtrædelser af menneskerettighederne. De vil ikke finde en sikker havn i USA.

Ifølge AP idømte en dommer i 2004 Jakiw Palij udvisning af USA. Intet land ønskede dog at modtage den tidligere SS-vagt, og han har derfor svævet i et juridisk limbo siden da.

Annonce:

Anklagemyndigheden i Tyskland har tidligere givet udtryk for, at de vil få svært ved at løfte bevisbyrden mod Jakiw Palij for krigsforbrydelser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: