Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

96 procent af teenagedrenge gamer: Dét skal du være opmærksom på som forælder

Computerspil er blevet hverdag for landets unge mellem 13 og 19 år, og det kan bekymre forældre, at børnene bruger så meget tid foran skærmen. Heldigvis er det ikke farligt.

Billede fra DM i eSport i Odense. Foto: Yousee
Billede fra DM i eSport i Odense. Foto: Yousee
Annonce:
Følg Samfund

Computerspil er populært som aldrig før, og danske unge bruger mange timer foran skærmen.

Hele 96 procent af alle 13-19-årige drenge spiller computer - 49 procent på dagligt plan. Det fremgår af en rapport, som DR Medieforskning står bag. Men bør man som forældre være bekymrede, fordi børnene er vilde med computerspil?

Bare tag det roligt
Det korte svar er nej. Det fortæller Carsten Jessen, der er lektor ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet. Han har forsket i børn og unges brug af computerspil i 25 år. Ifølge ham kan forældre tage det helt roligt, når deres børn kaster sig over computerspil, og måske begynder at dyrke det på konkurrenceplan kaldet eSport.

- Det er bestemt ikke farligt eller skadeligt at spille computer. Det er en gammel myte, som man også havde om film og TV, da det i sin tid kom frem, siger han og uddyber:

- Det er klart, at små børn ikke skal spille spil, der er uhyggelige eller med indhold, de ikke er klar til. Så som forældre skal man bruge sin sunde fornuft og sætte sig ind i, hvad det er, deres børn og unge spiller. Det bedste er, at man som forældre sætter sig ned og ser på, mens børnene spiller - eller endnu bedre selv spiller med - så de får en forståelse af, hvad de unge laver, fortæller han.

Røvere og soldater
Tager man eksempelvis Counter Strike, der er det mest populære gaming-spil i Danmark, så er det ifølge Carsten Jessen blot en moderne udgave af røvere og soldater, som de fleste voksne selv har leget som børn, hvor man render rundt og skal fange hinanden.

- I hvert fald har fædrene leget det. Mødrene har nemlig en tendens til at være mere bekymrede end fædrene over børns computerspil, hvilket kan skyldes, at de ikke selv har leget den type lege som børn og derfor opfatter det som voldeligt. Men det er det ikke. Essensen af det er, at computerspil er socialt og fredeligt, hvor man spiller eller leger sammen, og indholdet er ikke det afgørende, forklarer Carsten Jessen og uddyber:

Her ses spillere til DM i eSport. Foto: Yousee
Her ses spillere til DM i eSport. Foto: Yousee

- Online computerspil og eSport er for langt de fleste børn og unge en social aktivitet, og det er afgørende for børnenes brug. Bruger man computerspil til at trække sig væk fra andre, bør man som forældre være opmærksom. Men langt de fleste bruger det til at være sammen med andre om spillet, og de har brug for at øve sig utroligt meget for at være med og blive gode til det.

Når det handler om, hvor meget man skal spille, så er det ifølge Carsten Jessen mere et spørgsmål om, hvor aktiv man ellers er.

-Det er vigtigt for alle børn og unge, at de er fysisk aktive. Man har ikke godt af at spille fra morgen til aften, men hvis man dyrker sport og rører sig ved siden af computerspillet, er der ingen problemer i, at man bruger nogle timer om dagen foran skærmen, fortæller han.
Kvindelig kaptajn: De frier eller beder mig lave en sandwich
Brug for klubber
Det anslås, at der i Danmark er omkring 200.000, der dyrker eSport, hvilket vil sige, at de spiller computerspil sammen med andre for at blive bedre og vinde turneringer. Og nøjagtigt som med fodbold, så har de unge gamere, der dyrker eSport, brug for klubber eller foreninger, hvor de kan spille sammen og mod andre hold. Nøjagtigt som i en fodboldklub med hold, trænere og gode fasciliteter.

- Men her har idrætsforeningerne efter min mening været for dårlige til at tage eSport til sig. Der bruges for lidt penge på trænere og ordentlige faciliteter til de unge. Og det er faktisk et demokratisk problem, for det handler om at opretholde vores foreningsliv, siger Carsten Jessen.

I videoen herunder kan du se filmen 'Vejen mod DM,' der er en dokumentar om, når spil bliver til sport. CS:GO-holdene BES Riptides og Team CAC er begge med i dysten om titlen som den første officielle danmarksmester i Counter Strike. Men hvad sker der når man pludselig skal spille på den helt store scene, med fans, kommentatorer og nerver på? 

5 gode forældreråd hvis dit barn spiller computer 

1. Vis respekt og vær nysgerrig
Det er i dag lige så normalt for børn og unge at spille computer på højt niveau, som det er at spille fodbold. eSport er i dag ikke en unormal fritidsinteresse – tværtimod. Også selvom du umiddelbart ikke forstår den. Første skridt til at undgå konflikter er derfor at vise respekt for, at den unge har valgt at dyrke eSport. Vis interesse for hvad der spilles, og hvordan det konkret foregår. Sæt dig f.eks. ned sammen med dit barn, når der spilles, og spil med. Vær nysgerrig og spørg ind til spillene og hvad der foregår. Det viser respekt og gør det hele mindre konfliktfyldt. 

2. Få struktur ind i hverdagen
Sæt klare og tydelige rammer for, hvornår den unge må spille, og sig til i god tid inden der er aftensmad og lignende. Mange onlinespil tager ofte over 30 min. per gang, og man kan ikke hoppe til og fra. Derfor undgår man mange konflikter med lidt simpel planlægning og regler for, hvornår man for eksempel sætter nye spil i gang. 

3. Sørg for ordentligt udstyr
Mange computerspillere spiller rigtigt mange timer ad gangen for at blive rigtigt gode. For at den megen træning ikke skal blive for anstrengende og risikere at ødelægge syn, hørelse og holdning, er det afgørende, at man har en god skærm at se på, en god stol at sidde i, høretelefoner som sidder ordentligt, en god mus og et godt keyboard.  

4. Gode computerspillere dyrker motion og spiser sundt
Hvis man skal være god til at spille computer, så kræver det hurtige reaktionsevner, og at man er i stand til at spille koncentreret i mange timer ad gangen. Derfor dyrker de bedste professionelle computerspillere masser af fysisk motion, og er opmærksomme på at spise sundt. Hvis de levede af cola og pizza, ville de tabe på forhånd. 

5. eSport dyrkes bedst nede i klubben
Masser af klubber og foreninger tilbyder i dag eSport som fritidsaktivitet. Send derfor dit barn ned i klubben for at dyrke eSport. Her bliver den unge en langt bedre computerspiller og kommer til at møde en masse ligesindede unge med samme interesse. Desuden har mange klubber nyt udstyr som man kan bruge, mens man er der. Og sidst men ikke mindst, så kan man nede i klubben spille med i Danmarks officielle eSport-liga, YouSee eSportligaen, og være med kampen om det officielle Danmarksmesterskab i eSport.  

Kilde: Yousee.
YouSee og eSportligaen er gået sammen om at gøre eSport til en stor og velorganiseret sportsgren, hvor fællesskabet og foreningslivet er i fokus. Ligaen er et stærkt samarbejde imellem YouSee, eSport Danmark, DGI, Dansk Firmaidrætsforbund og Ungdomsringen.

Her kan du spille Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends på pc og FIFA på konsol. For at sikre, at alle kan være med uanset niveau, er den nationale liga delt op i en række underligaer.

I slutningen af sæsonen mødes de bedste hold fra hver underliga i et nationalt slutspil, hvor den officielle danmarksmester kåres i hvert spil.

Artiklen er sponseret af Yousee. Læs mere om YouSee eSportligaen på www.esportligaen.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: