Anitta måber over supersygehus: Hvorfor mig? – Ekstra Bladet
Samfund

Anitta måber over supersygehus: Hvorfor mig?

 

Tusindvis af patienter i det danske sundhedsvæsen har fået aflyst deres operationer på grund af coronavirus. Ekstra Bladet sætter fokus på 'De Udskudte Patienter' og konsekvenserne for deres helbred. 

Da Anitta Jeppesen tirsdag morgen slog op i Ekstra Bladet fik hun et chok.

Her kunne hun læse om hjertesyge Benny Honore, der på trods af livstruende indsnævringer på blodårerne omkring hjertet, har fået udskudt sin undersøgelse på Aarhus Universitetshospital som følge af coronakrisen.

For mens Benny Honore er blevet nedprioriteret af hospitalet, er Anitta Jeppesen tirsdag formiddag på vej til selvsamme, hvor hun skal udredes for smerter i underlivet.

Faktisk havde hun oprindeligt en tid i april, men den blev for få dage siden rykket frem til i dag.

Er din operation blevet aflyst?

Frygter du for dit helbred eller har du mange gener, nu hvor din planlagte operation er blevet aflyst på grund af coronavirus?

Skriv til Ekstra Bladet på skov@eb.dk

Privatfoto
Privatfoto

Da Ekstra Bladet taler med Anitta Jeppesen, sider hun i bilen på vej mod Aarhus Universitetshospital. Hun mener, det burde være Benny Honoré der var på vej til behandling og ikke hende.

 

Tusindvis af operationer udskudt

13. marts gav statsminister Mette Frederiksen det danske hospitalsvæsen klar besked på at lukke ned for alt, der ikke er nødvendigt. Nu.

Dermed beordrede statsministeren tusindvis af danskeres operationer og undersøgelser på de danske hospitaler aflyst og flyttet til et senere tidspunkt.

Ekstra Bladet har siden mandag forsøgt at danne sig et samlet overblik over, hvor mange operationer der på landsplan er blevet aflyst.

Det har ikke været muligt.

Hverken Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland eller Region Nordjylland har mandag været i stand til at give et samlet overblik over antallet af aflysninger på de respektive regioners hospitaler.

Heller ikke i Region Syddanmark har man et samlet overblik.

Her oplyser man dog, at der alene på Odense Universitetshospital er blevet aflyst cirka 3000 operationer siden 13. marts.

Aarhus Universitetshospital oplyser, at man her har aflyst 1277 operationer.

Dertil er langt over titusind ambulantebehandlinger blevet udskudt.

 

 

Voldsomme smerter
- Jeg har ventet siden maj 2019 og kan sagtens vente nogle måneder mere. Det er ikke livsnødvendigt. Jeg er ikke kritisk syg. Jeg har voldsomme smerter og nedsat livskvalitet, men jeg er ikke ved at dø, som Benny måske er, siger Anitta Jeppesen til Ekstra Bladet.

I foråret 2019 fødte Anitta sin tredje søn.

Fødslen var kompliceret og resulterede i, at Anitta måtte gennemgå en stor operation i underlivet.

En operation der langt fra gik efter planen.

I dag kan hun ikke side, stå eller gå i længere tid af gangen. I perioder lammes hun af smerter. Alligevel mener hun, at patienter som Benny Honoré burde komme forrest i køen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
 

Mette F.: Luk for alt unødvendigt
Anitta Jeppesens fortælling står i skærende kontrast til den befaling, statsminister Mette Frederiksen ved et historisk pressemøde 13. marts kom med til sundhedsvæsnet.

Luk ned for al ikke livsnødvendig behandling. Nu, lød ordren.

Kort efter blev retningslinjerne for hospitalernes behandling af danskerne opdateret, så det nu lyder, at patienter der 'ikke lider af livstruende sygdomme', eller hvor en forsinket behandling 'ikke medfører risiko for tab af førlighed', vil blive udskudt.

Anitta Jeppesen er ifølge eget udsagn netop en del af den gruppe.

Forsøgte at få udskudt undersøgelse
Faktisk forsøgte Anitta at få udskudt sin undersøgelse, der finder sted på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital.

- Min ene datter var få uger før coronaepidemien indlagt med bronkitis. Jeg har selv astma og bronkitis. Derfor ville jeg gerne undgå at komme på hospitalet, for ikke at komme til at tage smitten med hjem.

- Jeg ringede derfor til dem i går for at aflyse, men fik at vide, at de synes jeg skulle komme alligevel, fortæller hun.

Derfor er Anitta Jeppesen taget til Aarhus Universitetshospital for at blive undersøgt. Her vil en nervelæge og en mavetarmspecialist være til stede.

 

Jeg dør ikke om en uge eller to uger, fordi mit underliv gør ondt. Men det gør patienter som Benny måske, lyder konstateringen fra Anitta Jeppesen.

Benny Honoré føler sig ofret til fordel for kampen mod coronavirussen. Foto: Claus Bonnerup
Benny Honoré føler sig ofret til fordel for kampen mod coronavirussen. Foto: Claus Bonnerup

Fanget mellem pest eller corona
Som en fange mellem pest og corona føler den 66-årige hjertepatient Benny Honoré sig i disse dage skubbet ud på et livsfarligt sidespor på Aarhus Universitetshospital i Skejby - ene og alene på grund af corona.

På fredag skulle han have været på hjertemedicinsk afdeling for at få lavet et indgreb i en svært medtaget kranspulsåre, men nu er aftalen blevet aflyst.

 

Kunne lægerne bruges bedre?
Anitta Jeppesen er fuldt ud klar over, at hun lider af en helt anderledes sygdom, end hjertesyge Benny Honore.

- Hvis der skal prioriteres så hårdt, som tilfældet synes at være, så kunne de læger der skal behandle mig måske bruge deres faglighed bedre. Kunne de indsættes i coronaberedskabet, så Benny kunne blive udredt?

- Jeg dør ikke om en uge eller to uger, fordi mit underliv gør ondt. Men det gør patienter som Benny måske, lyder konstateringen fra Anitta Jeppesen.

Supersygehus: Vi prioriterer benhårdt
Hos afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital, kan man ikke kommentere på Anitta Jeppesens sag.

- Man kan aldrig sammenligne patienter i et speciale med patienter i et andet speciale. Det er ikke sammenlignelige størrelser, siger ledende overlæge Jannie Dalby Salvig.

Den ledende overlæge oplyser desuden, at afdelingen ligesom resten af landets hospitalsvæsen prioriterer benhårdt og følger de udstukne retningslinjer.

- Al patientkontakt sker efter en lægefaglig vurdering af henvisning eller sygehistorie. Der kan være situationer, hvor vi i bagklogskabens lys vurderer, at vedkommende kunne have tålt udsættelse, siger overlægen.

Kort før sidste punktum blev sat i denne historie, blev Benny Honore tilbudt en ny undersøgelse på Hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Læs hvordan Benny blæse igennem coronamuren her.