Et menneskeliv sammen blev fejret på afstand – Ekstra Bladet
Samfund

 

Selvom coronakrisen aflyser konfirmationer og bryllupper, er der bare nogle ting, som ikke kan vente med at blive fejret til næste år.

Det skal være nu, mens tid er, og helbred er godt - og sådan er det også med et krondiamantbryllup.

 

En kærlighedshistorie mellem Else og Carl Kirk Iversen, som startede helt tilbage i 1950 på en gård i Sønderjylland, hvor hun var husholderske, og han drev landbruget.

Som nygifte og blot 23 og 25 år gamle, blev det unge par forpagtere Fussingø i Randers Kommune.

Godset har været på statens hænder siden 1947, og i 1953 blev området omkring Fussingø og søen fredet.

På en så stor gård, som Fussingø var dengang, var der mange ansatte, både medhjælpere, elever, karle og piger, som både boede, arbejdede og spiste på gården, derfor var jobbet som forpagtere også et fælles ansvar. Carl skulle drive landbruget, og Else havde ansvaret for at forsyne alle de ansatte med mad fra den selvforsynende køkkenhave og stald.

Efter 30 år på Fussingø købte Else og Carl Kirk Iversen deres eget landbrug. Valget faldt på Henrikseje nord for Randers.

Else og Carl Kirk Iversen boede på Henrikseje, indtil de i august 2019 år flyttede til Kollektivhuset i Randers.

 

Foto: PRIVATFOTO

 

Else og Carl Kirk Iversen blev gift den 22. april 1955. I dag blev deres 65års bryllupsdag fejret - dog på afstand.

Børn og svigerbørn var mødt op med hjemmelavet vindues-æresport og sang.

- Vi har været bange for at sige til det nogen for med et langt liv i samme område, har mine forældre rigtig mange venner og bekendte. Derfor har vi holdt kortene tæt til kroppen, så vi ikke overskred ti personer, siger Lisbeth Kirk Iversen, datter til krondiamantparret.

Men selvom det kun måtte være med de nærmeste familiemedlemmer, kom naboerne fra plejehjemmet listende med flag.

 

Foto: Ernst van Norde

 

Udover overraskelserne er der også kommet et brev fra Dronningen i anledningen af dagen. Det er dog ikke første gang parret har oplevet det.

Dronningen sender nemlig lykønskninger til borgere, der kan fejre diamantbryllup (60 år), samt krondiamant- (65 år), jern- (70 år) og atombryllup (75 år).

 

Foto: Ernst van Norde

Else kommer fra Horsens og Carl kommer fra Silkeborg. Ud af deres liv sammen er der kommet tre børn, syv børn og to oldebørn. Trods en coronakrise er det også kun taknemmelighed, som fylder dagen i dag.

  - Min far sagde for noget tid siden, at 'bare han så bøgen springe ud i år, så var alt godt', og det gjorde han. Vi var ude at gå en tur i går, hvor vejret var lige så godt som i dag, her fandt vi et bøgeskud.

Så næsten lige meget, hvad vi havde gjort i dag, havde det været fantastisk.

 

Foto: Ernst van Norde

Børnene havde dog lagt planer om en fest, som skulle holdes hjemme ved sønnen Peder Kirk Iversen. Gæstelisten var lavet, men der var heldigvis ikke nået at blive sendt noget ud, før Mette Frederik den 11. marts lukkede Danmark ned.

- Vi kunne godt høre, at vi skulle pakke vores planer sammen. Derefter har vi faktisk været lidt afventende. Vi vidste jo heller, hvad der ville komme til at ske. Så æresporten blev lavet i går aftes, og det blev til en lidt alternativ vindues-udgave, siger Lisbeth Kirk Iversen.

Heldigvis er krondiamantparret også enige i at både vinduesærresport, gæster og vejret var helt perfekt.

- Vi er så glade og overrumplede. Vi havde slet ikke forventet noget, så det hele er meget overvældende. Og at solen skinner er jo bare endnu fantastisk. Faktisk kom der en snebyge, da vi blev viet for 65 år siden, så man må sige, at vi er heldige i dag, siger Else Kirk Iversen glad.

 

Foto: Ernst van Norde

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind