Kommune under sparekniven: - Vi er allerede på smertegrænsen – Ekstra Bladet

Kommune under sparekniven: - Vi er allerede på smertegrænsen

 

Stevns Kommune har et af landets laveste serviceniveauer, men står alligevel til at tabe stort, hvis regeringens forslag om en ny økonomisk udligning bliver til virkelighed. Forkasteligt, mener borgerne, der frygter, at kommunens svageste kommer til at betale prisen.

– Hvis udligningsreformen bliver stemt igennem, sådan som den er nu, så er jeg helt sikker på, at der ikke vil være noget, der hedder Cafe Stevnen om et år.

Rikke Ackermann vifter en genstridig lok væk fra ansigtet. Hendes blik flakker en smule uden at fæstne sig ved noget specielt.

– Det har været en nedadgående spiral længe. Sidste år blev der skåret 150.000 i budgettet, og vi lever jo nærmest fra hånden til munden og på de få fondsansøgninger, vi kan få igennem.

Rikke er daglig leder på det sociale værested Café Stevnen i Store Heddinge. Og hun frygter, at det særligt er kommunens udsatte borgere, der kommer til at betale prisen, hvis regeringens udligningsreform træder i kraft i sin nuværende form.

– Der er allerede skåret så meget på den sociale velfærd her, at jeg ikke synes, vi kan være det bekendt.

I regeringens udspil står 30 yderkommuner til at få en økonomisk saltvandsindsprøjtning på samlet set 950 millioner kroner, mens 24 øvrige kommuner får tilført 250 millioner kroner.

 

Rikkes hund, Alma, er med til de fleste arrangementer på Stevnen, og hun har ofte en positiv effekt på caféens brugere, fortæller Rikke Ackermann.

 

Men selvom Stevns Kommune har et af landets laveste serviceniveauer, står den ikke på listen over kommuner, der får tilført ekstra økonomiske midler.

Noget, der overrasker borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen.

– Det giver i min optik slet ingen mening. Jeg kender ikke baggrunden og de endelige tal endnu. Men det, jeg kan se på kortet, gør, at jeg er dybt chokeret, siger Anette Mortensen.

– Vi har Danmarks laveste udgifter til undervisning af de 6-16-årige, simpelthen fordi vi ikke har råd til mere.

Også kommunens ældre kan blive ramt af udligningsreformen, mener Rikke Ackermann.

Infrastrukturen på Stevns giver allerede problemer, som den er, og et forslag om at skære yderligere i både tog- og busafgange vil gøre det endnu mere besværligt for Stevnens aldrende brugere at komme ind til Store Heddinge.   

– Sidste år havde vi 11.800 besøgende, og nogle af dem kommer altså tilbage to-tre gange om dagen.

– Og så kan man ikke lade være med at tænke på, hvad de mennesker ellers ville have lavet, havde vi ikke været her.

Rikke Ackermann, daglig leder på det sociale værestedd Café Stevnen. Foto: Aleksander Klug
Rikke Ackermann, daglig leder på det sociale værestedd Café Stevnen. Foto: Aleksander Klug
 

- Hvad betyder det for kommunens udsatte borgere, såfremt udligningsreformen bliver vedtaget?

– Det er varme hænder og endnu mere ensomhed. Der er allerede skåret så meget på den sociale velfærd her (på Stevns, red.), at jeg ikke synes, vi kan være det bekendt.

Stevns bruger i dag 72.000 kroner pr. elev i folkeskolen, mens niveauet er over 102.000 kroner i Brøndby Kommune, der i regeringens forslag til en ny udligning får et tocifret millionbeløb.

Når det gælder nettodriftsudgifter til pleje og omsorg for personer over 65 år, er udgiften 30.000 kroner i Stevns, mens den rundt regnet er 54.000 i Brøndby.

 

 

Svært at sælge

15 km nord for Cafe Stevnen og et stenkast fra landsbyen Strøby rusker en strid blæst i træerne, og skyerne på himlen over den sønderkørte markvej er grå som stål.

I vejkanten står et skilt fra den lokale ejendomsmægler. Ikke at det er et sjældent syn på disse kanter, hvor flere flytter fra end til.

Arno Birkekvist satte skiltet op for tre måneder siden. Men der er endnu ingen, der er stoppet. De to annoncer om åbent hus, han har printet i den lokale avis, har heller ikke hjulpet.

Arno Birkekvist og hans kone i deres hus i Strøby. Foto: Aleksander Klug
Arno Birkekvist og hans kone i deres hus i Strøby. Foto: Aleksander Klug
 

Arno Birkekvist kan egentlig godt lide at bo på Stevns. Der er langt til naboerne og ingen, der fortæller ham, hvordan han skal leve sit liv, som han siger.

Det er 30 år siden, at Arno flyttede hertil. Dengang levede han af at udforme og sælge marmorskulpturer fra sit værksted.

I dag er han 90 år gammel og bor med sin filippinske kone på en ramponeret gård. Og han er en af de mange Stevnsborgere, der i forvejen har mærket konsekvenserne af kommunens allerede lave serviceniveau.

– Jeg har en ven, der er rigtig flink til at komme og hjælpe, når vi ikke har mere mad. Uden ham ved jeg ikke, hvad vi skulle gøre, fortæller han.

 

Arno er næsten blind, og han har svært ved at komme rundt, derfor er den lokale hjælpsomhed guld værd for ham.

 

Var det ikke for det skæve ’til salg’-skilt ved indkørslen til markvejen, ville ingen tænke på at stoppe her i gennemfartslandet.

Uden for vinduet suser en enkelt bil indimellem forbi på hovedvejen og forsvinder igen, lige så hurtigt som den dukkede op.

Hovedgaden i Store Heddinge ligger øde hen. Foto: Aleksander Klug
Hovedgaden i Store Heddinge ligger øde hen. Foto: Aleksander Klug
 

Af rapporten ’Kend din kommune 2020’ fra Kommunernes Landsforening fremgår det, at Stevns Kommune ligger i bunden af skalaen kroner og øre brugt på kernevelfærd på landsplan.

Tilbage på Café Stevnen er dagen ved at være omme.

– Jeg føler, at man er ved at opbygge sådan en pseudo-verden, hvor man bare skubber snebolden foran sig.

– Jeg sad fuldstændig målløs, da jeg hørte, at vi skulle til at betale penge til Køge, som i forvejen har, hvad de skal bruge.

Rikke Ackermann bliver stille et øjeblik og fifler hvileløst med en pakke cigaretter. Det er de lange af slagsen.

– Jeg holder virkelig meget af det her sted og ved, at det for mange af vores brugere er et absolut nødvendigt frirum. Og vi frivillige nyder også at være her.

– Men i sidste ende er frivillighed jo noget, der burde komme af lyst. I dag er det blevet af nød.