Laver skattebetalt millionoverskud på børn med diagnoser: Ejer skov i Sverige – Ekstra Bladet
Samfund

 

Kommuner betaler millioner for specialskolepladser til børn med svære diagnoser.

Flere af de mange millioner går dog ikke til børnene, men til ejeren af Danmarks største private udbyder af skole- og behandlingstilbud, Mads-Frederik Damgaard. 

Foruden sin direktørløn har han hevet 23,8 millioner kroner ud af skolerne og ned i lommen.
Forgyldt af skatteborgerne: Mangemillionær på at hjælpe udsatte børn
En aktindsigt fra de svenske myndigheder viser, at Mads-Fredrik Damgaard samme år, som han hev de første 20 millioner ud af selskabet, købte et stort skovareal i Sverige.

 

 

- Dem (pengene, red.) har jeg ikke specifikt brugt på noget specielt, lyder Mads-Frederik Damgaards svar i første omgang, da Ekstra Bladet spørger ham, hvad de mange millioner fra Behandlingsskolerne er blevet brugt på.

Ekstra Bladet har foreholdt direktøren, at en aktindsigt viser, at han har købt skov i Sverige for 23,8 millioner danske kroner samme år, som han hev 20 millioner kroner ud i udbytte.

'Dette er private anliggender. Ejendommen er til jeres information i Sverige blevet finansieret via salg af familiens sommerhus, et stort lån i en svensk bank og udbytte', svarer han på mail.

Svarer til 571 fodboldbaner
Skoven til 23,8 millioner er købt sammen med et familiemedlem, hvoraf Mads-Frederik Damgaard ejer 75 % af området.

Den familieejede skov dækker et areal på 4,1 kvadratkilometer. Størrelsesmæssigt svarer det til 571 fodboldbaner.

 

Både Børns Vilkår, Landsforeningen Autisme og en ekspert kritiserer, at Behandlingsskolerne og ejeren bag kan generere så stort et millionoverskud på tilbud til syge børn, som betales af det offentlige.

- Problemet er jo, at de her penge bliver trukket fra kommunernes budget til udsatteområdet. Alle de penge, der nu øger en personlig formue, kunne have været brugt på at hjælpe andre udsatte børn, lyder eksempelvis kritikken fra Ingrid Hartelius Dall fra Børns Vilkår.

Også Kim Jacobsen, der er revisor med 30 års erfaring inden for det socialpædagogiske område, undrer sig over, at Behandlingsskolerne kan tjene så meget, at ejeren bag kan hive millioner ud til sig selv.

- Selve udbyttet er lovligt uanset hvad, men det, der er spørgsmålet, er, om de snyder på vægtskålen i forhold til de opgaver, de har aftalt med kommunerne, eller om kommunerne betaler overpris, siger han.

- Normalt er der ikke plads til at indregne mere end fem-ti procent overskud på den her typer virksomheder. Og virkeligheden er som hovedregel, at hvis man driver det seriøst, giver det altid kun et lille overskud, siger han.

Ved du noget?

Ekstra Bladet undersøger lige nu økonomien bag socialpædagogiske tilbud.

Ved du noget, så kontakt gerne journalisterne Helle Fuusager og Andreas Munk på hf@eb.dk eller munk@eb.dk.

 

Vi gør det godt
Ekstra Bladet har både talt og mailet med ejeren af Behandlingsskolerne, Mads-Frederik Damgaard.

Han mener, det er i orden, at han har trukket 23,8 millioner ud til sig selv.

'Behandlingsskolerne har eksisteret i snart 19 år. Set i relation til andre virksomhedsejere i Danmark mener jeg, at det er markedskonformt og rimeligt at ligge på et snit lidt over en million om året', skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

Til organisationernes og eksperternes kritik lyder hans svar, at både redegørelser og tilsyn viser, at firmaet har gode resultater både behandlings- og undervisningsmæssigt.

- Behandlingsskolernes resultater er jo kendetegnet ved, at de kvalitetsmæssigt er fantastiske. Vi har et ubetinget ry i forhold til de ting, vi gør, og vi har løbende og hele tiden udviklet nye metoder i forhold til målgruppen, som har været rigtig godt, og som jeg er utrolig glad for, og som jeg ved, mine medarbejdere er utroligt glade for, siger han i et interview med Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+