Aalbæks exit: - Han er nutidens Simon Spies

Peter Aalbæk træder i dag tilbage som leder i Zentropa. Han beskrives som en kontroversiel rebel og filmproducent 

Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen om Peter Aalbæk: Han er nutidens svar på Simon Spies. Se mere her

For mange er Ålen en filmlegende, der var med til at skabe dansk film, som vi kender det. Men han er også kendt for sin sprælske personlighed, og ikke mindst de kontroversielle sager, som han har været involveret i. Det mener Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue.

- Man kan kalde ham nutidens Simon Spies, som ikke har været konfliktsky eller bange for at skabe store overskrifter, siger Jacob Ludvigsen til Ekstra Bladet TV.

Selvom Peter Aalbæk trækker sig tilbage som leder af filmselskabet Zentropa, siger han siger dog ikke helt farvel endnu.

- På denne dag hvor jeg fylder 60 år har jeg valgt at stoppe små 25 års virke som leder af filmselskabet Zentropa, skriver Ålen i en pressemeddelelse, hvortil han slutter:

- Trier og jeg fortsætter vores fælles ejerskab på 25% af virksomheden, Kristian Levring ejer yderligere 25% og Nordisk Film 50%. Tak for kampen.

Artiklen fortsætter under videoen

Se hele interviewet med Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen her

Særlig filmproducent
Peter Aalbæk og Lars von Trier byggede et filmselskab op fra bunden, der var med til at skabe dagsordnen for dansk film. Sammen stod de bag utallige filmsucceser, og det er i den sammenhæng, at Peter Aalbæk blev et kendt ansigt i Danmark. Siden er han blevet kendt som en medie-personlighed med kontroversielle holdninger med en palet af forskellige sager i bagagen.

Meddelelsen om, at Peter Aalbæk stopper som direktør, er ledsaget af dette billede, som også er indrykket som annonce i dagens Politiken. Foto: Zentropa
Meddelelsen om, at Peter Aalbæk stopper som direktør, er ledsaget af dette billede, som også er indrykket som annonce i dagens Politiken. Foto: Zentropa
 

- Mange vil huske Peter Aalbæk for de sprælske sager, som han har været involveret i. Han har været i den ene sensationssag efter den anden, siger Jacob Ludvigsen, og fortæller, hvordan Ålen et år til Cannes Filmfestival inviterede til en noget særlig fest:

- På den årlige filmfestival inviterer Zentropa altid journalister op til deres villa i bjergene, hvor der er fest med mad og drikke. Men et år måtte journalisterne kun komme, hvis de smed tøjet og hoppede i poolen. De fleste journalister gjorde det rent faktisk, men det skabte en del overskrifter og kritik. Og det er et rigtig godt eksempel på, hvor grænseoverskridende Peter Aalbæk kan være.

Peter Aalbæk poserer som side-pige. Foto: Claus Lunde/POLFOTO
Peter Aalbæk poserer som side-pige. Foto: Claus Lunde/POLFOTO
 

Slavearbejde med glimt i øjet
Zentropa har i den grad været et sted, hvor historierne har haft til huse, og en af dem kan Jacob Ludvigsen fortælle til Ekstra Bladet.

- Zentropa er faktisk kendt for deres praktikantsystem, som de kalder 'småttesystemet'. På Zentropa skal praktikanter rent ud sagt lave alt lortearbejdet. Tidligere har praktikanter pudset Peter Aalbæk motorcykel, taget til Herfølge for at fodre hans svin, og så har flere praktikanter fået Zentropa-tatoveringer på ballen, fordi Aalbæk pressede dem til det, fortæller Jacob Ludvigsen. 

- På mange måder spiller han ikke efter den gængse regelbog, men han har formået at gøre alt det med et glimt i øjet, og en eller anden form for anarkistisk rebel-energi, siger Jacob Ludvigsen til Ekstra Bladet.

- Kan du nævne en top fem over de bedste film, som Peter Aalbæk har stået bag?

- Top fem over Peter Aalbæks film må være alt mellem 'Breaking the waves' til 'Antichrist', men han står jo også bag succeser som 'Klovn' og alle Jussi Adler Olsen-filmene. Faktisk står han bag et hav af Danmarks aller bedste film, siger Soundvenues filmredaktør, Jacob Ludvigsen, til Ekstra Bladet.

21 kommentarer
Vis kommentarer