Årets hidtil varmeste dag bliver kun for de få: Her får de 20 grader

Lørdag tegner til at blive årets hidtil varmeste dag med op til 20 grader og høj sol

Der bliver næppe nogen i badetøj på Islands Brygge i København i morgen. Her bliver det nemlig kun omkring 15 grader. Foto: Rumle Skafte
Der bliver næppe nogen i badetøj på Islands Brygge i København i morgen. Her bliver det nemlig kun omkring 15 grader. Foto: Rumle Skafte

Folk i shorts kommer man nok til at se flest af i det nordlige Jylland i morgen, der tegner til at blive årets hidtil varmeste dag.

Det er nemlig i området omkring Aalborg og Viborg, der har størst chance for at nå noget, der dufter lidt af sommervarme.

- De 20 grader får man bestemt ikke glæde af i hele landet. Ved kysterne, afhængigt af vindretningen, kommer temperaturen nok kun til at ligge omkring 12 grader. Det er prisen for at have havudsigt. Resten af landet må nok nøjes med omkring 15 grader - 18 grader i Nordsjælland, hvis man er heldig, siger Marianne Patzer, vagtchef ved DMI.

Forårsluft sydfra
Det er et højtryk med centrum over Færøerne, der kommer ned over Danmark lørdag og giver svag til let vind, og det betyder, at solen får god mulighed for at varme luften op, ligesom højtrykket også trækker lun luft med op fra Centraleuropa.

Hed weekend i vente: Nu advarer DMI

Men det er på grund af den nordjyske geografi, at der bliver varmest her, fortæller Marianne Patzer.

- Den centrale del af Nordjylland er vel nok det sted i landet, hvor man er længst fra kysten og det kolde vand. Vandet er kun omkring 8 grader i de danske farvande, og det betyder, at vandet køler vinden betragteligt, og derfor bliver det varmest i Nordjylland.

Pas på
De fleste vil nok skynde sig at smide kludene for at nyde solen så meget som muligt, men her skal man ifølge DMI være ekstra varsom lørdag.

- Man skal være meget forsigtig med solen i weekenden. Vi er vinterblege og derfor ikke så modstandsdygtige over for UV-strålerne. Vi kommer til at ligge på et UV-indeks omkring fire, men midt på dagen kan vi måske snige os op på fem.

Den maksimale styrke på UV-strålingen, vi oplever i Danmark er ifølge DMI omkring syv ved midsommer.

Nyd det
Sommerstemningen falder dog hurtigt i intensitet, for allerede søndag aften bevæger vi os ned i temperatur og op i luftfugtighed.

- Højtrykket omkring Danmark svækkes, og der bliver gjort plads til et lavtryk. Det betyder, at vi søndag aften ser vejret slå om til at være mere ustadigt, hvor vi får byger og temperaturen falder til maksimalt 12 grader mandag, siger Marianne Patzer.

Ifølge vagtchefen er der dog mulighed for, at vejret i løbet af slutningen af næste uge igen bliver lunere, men det er stadig meget usikkert.