Årets nytårstorsk: Dansk vask og strygning

Vi skal snart have kåret Ekstra Bladets nytårstorsk 2018. Herunder kan du læse om den fjerde kandidat

Skal Thomas Borgen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores fjerde bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann
Skal Thomas Borgen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores fjerde bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann


Alt er stort ved Thomas Borgen.

Han er øverste ansvarlig for Danmarkshistoriens største bankskandale. Ja, selv efter international målestok ligger den oppe i toppen.

Han har kostet Danske Banks investorer i omegnen af 100 milliarder.

Og han har for den indsats fået i alt omkring 100 millioner kroner. Heraf cirka 20 millioner som et gyldent håndtryk, da han gik af.

Man forstår jo nok, at han skulle belønnes for præstationen ...

1500 milliarder kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i Danske Banks estiske filial tilhørende omkring 10.000 mistænkelige udenlandske kunder.

Man siger, at penge ikke lugter, men det gjorde de i endnu mindre grad, når de var blevet vasket hvide i Danske Bank. Banken gav dermed uvurderlig støtte til østeuropæiske kriminelle, til diktaturet i Aserbajdsjan, til den russiske efterretningstjeneste, præsident Putins familie med flere.

Skuffet
Da skandalen for alvor begyndte at rulle – takket være ikke mindst ihærdige Berlingske-journalisters flotte indsats – var Borgen både overrasket og ked af det:

– Vi har skuffet os selv, sagde han til DR.

– Omfanget ser ud til at være større end det, vi tidligere har antaget.

Men i realiteten havde manden alle forudsætninger for at vide, at den var gal, at den var det i et gigantisk omfang og havde været det meget længe.

Inden Borgen i 2013 blev Danske Banks topchef, var han nemlig fra 2009 bankens chef for International Banking og havde dermed det direkte ansvar for de baltiske aktiviteter.

Gennem årene modtog banken og Borgen adskillige advarsler om, at der var gang i vaskemaskinen i den estiske afdeling, men han reagerede kun langsomt og ulejligede ikke aktionærerne med sin viden.

Som han forklarede til Finanswatch.dk:

’Nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter’.

I 2011 stod den estiske afdeling for cirka 10 procent af Danske Banks overskud ...

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

Syv burgere til alle
1500 milliarder – eller 1,5 billioner, om du vil – er jo ufatteligt mange penge. De flinke folk på Berlingske har anskueliggjort det:

Hvis vi delte beløbet ud på samtlige mennesker i Danmark, ville vi hver især få 259.069 kroner.

Hvis vi brugte pengene på Big Mac, ville vi stå med 50 milliarder burgere. Så mange kan vi jo ikke spise selv, men så kunne vi forære hvert eneste menneske på kloden syv Big Mac.

Det vil ikke nødvendigvis gøre noget godt for kolesteroltallet i den vestlige verden, men andre steder vil burgerne nok skabe glæde. Velbekomme.

Og dette gigantiske beløb, som fes igennem Danske Bank i Estland, havde Borgen altså svært ved at få øje på.

Han havde nemmere ved at se, at den estiske afdeling var en vældig god forretning.

På spanden
Under finanskrisen var Danske Bank på spanden, så skatteyderne stillede banken garantier på to gange det danske nationalprodukt.

Som tak ydede banken uvurderlig støtte til samfundets fjender. Skandalen er af et sådant omfang, at den i værste fald kan sætte landets samlede økonomi på spil.

Borgen brugte mange ord på at beklage og forsikre, at alt var bedre nu og ville være endnu bedre i fremtiden, men efterhånden som nye skandaler væltede ud af skuffer og pengeskabe, virkede det mest latterligt.

Rensede Borgen
Banken bestilte og betalte en advokat-undersøgelse, som til absolut ingens overraskelse rensede Borgen og den øvrige ledelse i banken. I hvert fald for at have gjort noget ulovligt.

Inkompetencen og den kyniske indstilling til det samfund, der hjalp banken, da den var i nød, kunne man vanskeligt tale sig fra.

Og så gik Borgen da endelig af.

Som man vil kunne forstå, kommer han ikke til at lide økonomisk nød, men han fortjener sandt for dyden en torsk oveni.

Selv om kandidaten i morgen godt nok også er uhyre overbevisende.

Vælg en torsk

Thomas Borgen er det fjerde bud på, hvem der skal kåres som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2018.

Finansminister Kristian Jensen, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og fodboldspiller Nicklas Bendtner er allerede i hyttefadet, og der er yderligere seks at se frem til. Siden følger en stemmeseddel i avisen, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk.

Du kan også her på ekstrabladet.dk se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret, og til den tid vil der også blive mulighed for at stemme her.

Ikke blot kan du glæde dig over at have gjort din demokratiske pligt. Du kan også vinde fine præmier.

Læs om de forrrige kandidater her:

Årets nytårstorsk: Lord i lænker

Årets nytårstorsk: Sundhedspladasken

Årets nytårstorsk: Smadremanden

17 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere