Årets nytårstorsk: Gokkeborgmesteren

Vi skal snart have kåret Ekstra Bladets nytårstorsk 2018. Herunder kan du læse om den femte kandidat

Skal Niko Grünfeld have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores femte bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann
Skal Niko Grünfeld have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores femte bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann


Alternativets Niko Grünfeld betroede for et års tid siden Politiken:

’Jeg foretrækker at kalde os et længselsparti.’

Ingen ved, hvad det betyder.

Ved det seneste kommunalvalg blev Alternativet hovedstadens tredjestørste parti. Spidskandidat Grünfeld kunne have valgt den tunge post som beskæftigelses- og integrationsborgmester, og mange af Alternativets støtter opfordrede ham til det.

Men han foretrak at blive kulturborgmester. Hvorfor hjælpe samfundets svageste, når det er sjovere at slå på tamburin?

På Facebook skrev Grünfeld:

’Jeg er overbevist om, at vi kan gøre den post til vores helt egen og virkelig vise, hvor stor en forandring vi netop igennem kunsten og kulturen kan skabe.’

Jeg kender en mand, der er på kontanthjælp. Jeg skal hilse og sige, at han ikke har mærket det fjerneste til Alternativets forandring.

Anders Samuelsen
Den nybagte borgmester kunne ikke nøjes med forgængerens kontormøbler. De var ikke kreative nok på den alternative måde, forstår man.

Så Grünfeld fik ommøbleret sit kontor. Radio24syv afslørede, at det blev gjort for 130.000 kroner mere alternativt.

Her vil velorienterede læsere nok påpege, at sidste års nytårstorsk, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), har fået sit kontor forbedret for 340.000 kroner på skatteydernes regning, og det er rigtigt, men noget helt andet.

Samuelsens parti kæmper jo åbent for den stærkes ret til et fedt kontor på andres regning. Det handler om at rage til sig.

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

Flyvning
I Grünfelds parti taler de hele tiden om bæredygtighed, genbrug og den slags.

Ja, bortset fra når de er ude at flyve, og det er flere af Alternativets ledende folk i et forbløffende stort omfang.

Partileder Uffe Elbæk har således fløjet ikke færre end 40 gange de sidste tre år. Det er meget flyvning, men Elbæk forklarede, at han altid tænker sig meget grundigt om, før han flyver.

I modsætning til os andre, forstås.

Partiets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, har fløjet 20 gange de sidste tre år. Ligeledes pænt meget, men hun tænker sig nok også om, og så er det jo okay.

Løgn
Nå, det var et sidespring.

Der var ikke meget bæredygtighed i Grünfelds indkøb til kontoret. Som en specialdesignet daybed til 10.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner, for over 1.400 kroner sukkerskåle og mælkekander med mere.

Grünfeld reagerede på afsløringen ved at lyve og give andre skylden:

Rådhuset havde ikke andre møbler stående – det var løgn.

Forvaltningen havde ansvaret for indkøbet – det var løgn.

Gokkesok
Kontoret så i øvrigt decideret løjerligt ud. Som var det møbleret af et skeløjet og farveblindt barn uden retningssans, og midt i det hele hang en kæmpestor, spraglet ting, som Berlingskes Anne Sophie Hermansen døbte en gokkesok.

Arkitekten, der fik 25.000 kroner for indretningen, var i øvrigt søster til Alternativets politiske chef...

Jeg nævner det bare for fuldstændighedens skyld.

Grünfeld skrev i Berlingske:

’Jeg opfatter ikke kontoret som mit, men som københavnernes.’

Bortset fra de københavnere, der havde lyst til at komme ind på kontoret, viste det sig. Det var nemlig kun ment billedligt.

Swindon Town
Endnu dummere blev det, da Radio24syv afslørede, at Grünfeld havde fiflet med sit cv.

Han havde ikke ’en master i positiv psykologi’, som han ellers hævdede. Men igen gav han andre skylden.

Cv’et blev rettet, og samtidig forsvandt også en oplysning om, at han havde været salgs- og marketingskonsulent for den engelske fodboldklub Swindon Town Football Club, så det var åbenbart også løgn.

Til sidst blev det så broget, at han sagde undskyld i stort set samtlige medier. Men på en måde så det lød, som var han mest ked af, at han var blevet afsløret.

Da undskyldningerne ikke rakte, gik han af som borgmester og gav medierne skylden for det hele – hvilket slet ikke er alternativt, for sådan har mislykkede politikere gjort til alle tider.

Niko Grünfeld er en meget stærk kandidat til en torsk. Men det er kandidaten i morgen godt nok også.

Det store torskevalg

Niko Grünfeld er det femte bud på, hvem der skal kåres som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2018. Finansminister Kristian Jensen, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, fodboldspiller Nicklas Bendtner og forhenværende bankdirektør Thomas Borgen er allerede halet på land, og der er fem mere at glæde sig til.

Siden følger en stemmeseddel i avisen, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk. Du kan også her på ekstrabladet.dk se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret, og til den tid vil der også blive mulighed for at stemme her.

Ikke blot kan du glæde dig over at have deltaget i årets vigtigste valg. Du kan også vinde fine præmier.

Læs om de forrrige kandidater her:

Årets nytårstorsk: Dansk vask og strygning

Årets nytårstorsk: Lord i lænker

Årets nytårstorsk: Sundhedspladasken

Årets nytårstorsk: Smadremanden

17 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere