Årets nytårstorsk: Smadremanden

Vi skal snart have kåret Ekstra Bladets nytårstorsk 2018. Herunder kan du læse om den første kandidat

Skal Kristian Jensen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores første bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann
Skal Kristian Jensen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Han er i hvert fald vores første bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann


I 2008 udtalte daværende skatteminister Kristian Jensen (V) til fagbladet Told & Skat:

– Man troede, Ulrik Wilbek var tosset, når han sagde, ’vi tager til EM for at vinde guld’. Vi har nogen, der tør sige, vi skal være verdens bedste skatteforvaltning. Vi har stor erfaring med at drive komplekse it-systemer med succes og erfaringen med fusioner. Vi har modet til at gå forrest - hvis ikke vi skulle gøre det, hvem så?

Ulrik Wilbek, måske. Eller Britta Nielsen. Eller bankdirektør Varnæs. Eller min afdøde kat Pierre. Alle andre end Jensen.

I 2010 sagde han til Berlingske:

– Faktisk har vi i min tid som skatteminister gennemført effektiviseringer for en milliard kroner, uden at det har betydet dårligere skattekontrol.

Og samme år sagde hans partifælle og efterfølger som skatteminister, Troels Lund-Poulsen, på DR2:

– Da Skatteministeriet startede i den form, det har nu, var der over 10.000 ansatte. I løbet af få år var vi nede på 7500. Det viser, at det kan lade sig gøre at effektivisere og samtidig opkræve skat.

Sløvsind
Ak ja. Alting sejler i Skat. Den statslige inddrivelse er gået i stå, så danskernes gæld til Skat er vokset til over 100 milliarder kroner. Samtidig har kriminelle lænset Skat for over 12 milliarder.

Elendigheden blev grundlagt i 2005, da Kristian Jensen (V) blev skatteminister, men Jensens efterfølgere og medskyldige bør nævnes:

Troels Lund Poulsen (V), Peter Christensen (V), Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (R), Benny Engelbrecht (S) og Karsten Lauritzen (V).

En parade af sløvsind, virkelighedsfornægtelse og ansvarsflugt. Hver især kunne de fortjene en torsk, men så mange har vi ikke.

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

Skattesnyd
Man kan sige, at Jensen bliver nomineret til torsken lidt sent, men katastrofens sande omfang er først nu blevet åbenbar. Desuden blev manden faktisk også nomineret i 2009.

Dengang mest fordi han havde overtrådt Grundloven, men til sidst i præsentationen af Jensen som kandidat stod:

’Mængden af skattesnyd steg for resten ifølge Skatteministeriets beregninger med tre milliarder kroner fra 2005 til 2008.’

Siden er snyderiet kun vokset. Jensen landede i 2009 på en fjerdeplads ved afstemningen om torsken, men også det år var feltet uhyre stærkt.

Stærkt kritisabelt
Landets førende eksperter i offentlig forvaltning, professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og professor Peter Bjerre Mortensen, udgav for et par måneder siden en bog om skatteskandalen.

I den anledning udtalte Jørgen Grønnegård til Berlingske:

– Det her er stærkt kritisabelt. Meget stærkt kritisabelt. Tænk sig, at vi i et system som det danske kan have et beslutningsforløb om en af de største administrative reformer i danmarkshistorien, der baserer sig på et grundlag, der er så løsagtigt, letfærdigt og mangelfuldt.

Og han tilføjede:

– Projektet har overskredet politikernes kognitive evner, og de synes ikke at have haft et begreb om, hvad de har sat i gang.

Flere storebæltsbroer
100 milliarder kroner er så mange, at det er svært at fatte, men jeg kan da nævne, at vi for de penge kunne have fået 2,5 Storebæltsbro. Jeg ved ikke lige, hvad vi skulle med dem – især den halve – men alligevel.

Vi kunne have drevet folkeskolen i to et halvt år. Eller alle kunne slippe for at betale topskat i mere end fem år.

Anders Fogh (V) skrev i 1993 i sin bog ’Fra socialstat til minimalstat’ om sin afsky for skattevæsnet:

’Bortset fra fysisk frihedsberøvelse repræsenterer beskatningen det mest omfattende indgreb i den personlige frihed og i den private ejendomsret.’

Som statsminister udnævnte Fogh senere Jensen til skatteminister. Hvis målet var at smadre det danske skattesystem, kunne han ikke have valgt en bedre mand.

Kristian Jensen fortjener en torsk. Bedre sent end aldrig – men kandidaten i morgen er godt nok også vældig stærk.

Det store torskevalg

Her er det første bud på, hvem der skal kåres som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2018. Der er ni mere at se frem til.

Siden følger en stemmeseddel i avisen, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk.

Du kan også her på ekstrabladet.dk se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret, og til den tid vil du også kunne stemme her.

Ikke blot kan du glæde dig over at have udført din demokratiske pligt. Du kan også vinde fine præmier.

138 kommentarer
Vis kommentarer