Årets nytårstorsk: Sundhedspladasken

Vi skal snart have kåret Ekstra Bladets nytårstorsk 2018. Herunder kan du læse om den anden kandidat

Skal Sophie Hæstorp Andersen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Hun er i hvert fald vores andet bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann
Skal Sophie Hæstorp Andersen have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Hun er i hvert fald vores andet bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann


Forestil dig, kære læser, at du er den politisk ansvarlige for landets største arbejdsplads. Og forestil dig, at du skal have et nyt it-system til flere milliarder til at fungere.

Så ville du nok gøre en del for at have de mennesker, der skal bruge systemet, på din side, ikke?

Medmindre du er Sophie Hæstorp Andersen (S), og det er jo de færreste af os.

Hun er formand for Region Hovedstaden og har det politiske ansvar for den elendighed, vi kalder Sundhedsplatformen. I et land, der bugner af offentlige it-skandaler, ligger Sundhedsplatformen i top, og Hæstorp har gjort en stor indsats for den placering.

Her skal det retfærdigvis siges, at Hæstorp ikke stod for indkøbet af halløjet. Men hun har sørget for, at systemet blev indført med en himmelråbende mangel på elegance.

Harsk kritik
Det 2,1 milliarder kroner dyre system har ført til fejlmedicineringer, forsømmelser og færre behandlinger, og det burde ikke komme bag på nogen, for systemet er amerikansk og beregnet til betalingshospitaler, hvor fakturering er det vigtigste.

Så meget desto mere var det afgørende at sikre, at forberedelserne var i orden, inden systemet blev taget i brug. Det var de ikke.

Statsrevisorerne afleverede i juni en harsk kritik:

Systemet var, da det blev tvunget ned i halsen på de ansatte, ufærdigt, behæftet med fejl og mangler, ikke gennemprøvet, og uddannelsen af brugerne var ikke tilstrækkelig.

Til Politiken sagde statsrevisorernes formand, Peder Larsen:

– Man må desværre konkludere, at borgerne i Region Hovedstaden har fået et dårligere sundhedsvæsen.

Forringelser, som borgerne har betalt over to milliarder for, altså.

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann

Sure læger
Hæstorp meddelte, at hun tog kritikken ’alvorligt’ og tilføjede, at man ’fra politisk hold i Region Hovedstaden løbende er blevet klogere undervejs.’

Den anden vej kunne det vel også vanskeligt gå.

Men Hæstorp har ellers i stort omfang afvist kritikken fra de mennesker, der skulle bruge systemet. Det var bare lægerne og sygeplejerskerne og lægesekretærerne og så videre, der var sure.

Anders Peter Skovsen, som er afdelingslæge på Rigshospitalet, var bange for den fare for fejlmedicinering, som Sundhedsplatformen medfører. Han sagde til DR P4:

Rosenrød
– Opfattelsen er, at opad i systemet blandt regionspolitikere og ledelsen i vores region, at den konstruktive kritik, vi føler, vi er kommet med, betegnes som klinikerstøj eller manglende tilpasningsevne hos læger og andre sundhedsprofessionelle. Det er enormt arrogant, egentlig.

Hæstorp føler ikke, hun er arrogant, viste det sig.

Dengang Sundhedsplatformen blev indført, var der ingen grænse for dens velsignelser. Allerede efter tre uger ville systemet være i fuldt sving.

Men da virkeligheden ramte Hæstorp med en våd lyd, padlede hun ivrigt baglæns:

– Enhver kan sige sig selv, at det er en meget rosenrød fremstilling, sagde hun til Politiken.

– Forventningsafstemningen har ikke været god nok.

I virkeligheden vidste Hæstorp og ledelsen fra dag ét, at forventningerne var urealistiske, men ’af strategiske årsager’ fastholdt de dem over for medarbejderne, forklarede de Rigsrevisionen:

’Det skyldtes et ønske om at fastholde et pres på organisationen for at sikre, at aktiviteten kom op på normalt niveau.’

Og så undrer Hæstorp sig over, at medarbejderne synes, hun er arrogant.

Ekspertråd
I sidste måned nedsatte Region Hovedstaden en ekspertgruppe, som skal foreslå forbedringer til Sundhedsplatformen. Men man undgik med omhu at inddrage landets førende eksperter, der fra starten var kritiske over for halløjet.

Man skulle jo nødigt risikere at blive klogere.

Og Ekspertrådet må ikke anbefale at skrotte det elendige system. Hæstorp vil kun høre, hvad hun vil høre.

Hun fortjener en torsk – men kandidaten i morgen er nu også helt oppe at ringe. 

Vælg en torsk

Her er det andet bud på, hvem der skal kåres som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2018. Finansminister Kristian Jensen er allerede halet på land, og der er otte mere at se frem til.

Siden følger en stemmeseddel i avisen, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk. Du kan også her på ekstrabladet.dk se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret, og til den tid vil der også blive mulighed for at stemme her.

Ikke blot kan du glæde dig over at have deltaget i årets vigtigste valg. Du kan også vinde fine præmier.

Årets nytårstorsk: Smadremanden 

54 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere