Årets Nytårstorsk: Thyra Blank

Vi skal snart have kåret Ekstra Bladets Nytårstorsk 2017. Herunder kan du læse om kandidat nummer otte

Skal Thyra Frank have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Hun er i hvert fald vores ottende bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann
Skal Thyra Frank have den ubestridte ære af at blive kåret som årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet? Hun er i hvert fald vores ottende bud på en vinder. De andre følger de kommende dage. Tegning: Morten Ingemann

 

Daværende plejehjemsleder Thyra Frank var for syv-otte år siden en af Danmarks mest populære personer.

Så blev hun lokket ind i politik af Liberal Alliances Anders Samuelsen, og så gik det i den grad over.

Altinget offentliggjorde for et par uger siden en måling, som viser, at ældreministeren er regeringens suverænt mest upopulære minister. Med flere længder slår hun den næstmindst populære, Esben Lunde Larsen (V), og han har ellers ydet en stor indsats for ikke at være afholdt.

Men hvad har Thyra Frank dog gjort for at blive så upopulær? Ja, det mest præcise svar er:

Ingenting.

Flæskesteg
Da hun stillede op til folketingsvalget i 2011, var hendes vigtigste programpunkt, at der skulle laves mad på plejehjemmene, så de gamle kunne nyde duften af for eksempel flæskesteg, rødkål og brun sovs, inden den blev serveret.

Men efter at Thyra Frank var valgt ind, blev der stille. Helt stille.

Vælgerne i Nordjylland fik uhyre lidt for deres stemmer, og ved valget i 2015 røg hun ud igen.

Så kunne en yderst bleg politisk karriere være slut, men da Anders Samuelsen året efter dumpede ned fra træet og ind i en ministerbil, blev Thyra Frank halet frem af glemslen.

Danmark havde pludselig en ældreminister – og så blev der ellers stille igen.

Ved præsentationen af den nye regering skrev Ekstra Bladets Hans Engell:

’Thyra Franks ministerium for ældre er en joke.’

Hvis man har en bizar humor og i øvrigt er ligeglad med, at vittigheden koster os alle kassen.

Thyra Frank får omkring 1,2 million om året og en fed pension. Dertil kommer ministerbil med chauffør samt en spindoktor med en årsløn på omkring trekvart million. Plus det løse.

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Rødvin
Plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, som Thyra Frank tidligere var leder for, var et herligt sted. Dagen begyndte med en brunch-buffet, og beboerne fik rødvin til den nylavede aftensmad og portvin til kaffen.

Sådan kunne alle plejehjem være, forklarede hun til Søndagsavisen, før hun blev politiker:

- Jeg er blevet beskyldt for at være illoyal over for andre ledere, fordi jeg påstår, at Lotte-modellen kan overføres til alle plejehjem i Danmark. Når vi hører om problemer på plejehjem, er det ikke, fordi personalet er onde mennesker. Det handler ene og alene om dårlig ledelse.

Men for et år siden afslørede Ekstra Bladet, at plejehjemmet Lotte havde et budget, der var 20 procent højere end andre plejehjem i Frederiksberg Kommune, og udgifterne til mad var 50 procent højere end på andre plejehjem i kommunen.

Hvis alle plejehjem i Danmark skulle have de samme økonomiske vilkår, skal området tilføres over fire milliarder kroner. Og det er slet ikke Liberal Alliances politik.

Pynt
Thyra Frank har som minister brugt mest tid på at beklage, at hun har løjet i en bog om sit plejehjem, fralægge sig ansvaret, hvis der er problemer på ældreområdet, give kommunerne skylden for al elendighed samt komme med indholdstomme udtalelser.

Som når en rapport viser, at stadig flere ældre med behov for hjælp må klare sig helt uden hjemmehjælp:

- Vi gør meget for at fange de ældre, der kunne have brug for hjælp.

Eller når BT afslører, at rotter udgør et voksende problem på plejehjemmene:

- Jeg har stor tiltro til, at kommunerne tager problemet alvorligt og griber det professionelt an.

Og så fremdeles.

Thyra Frank har ikke fremsat ét eneste lovforslag. Hun siger selv, at hun er mere optaget af at fjerne love. Det har hun så heller ikke gjort, og ikke én ældre har fået det bedre på grund af hendes indsats.

Som minister er Thyra Frank kun til pynt.

Nu er jeg ikke i en position til at pege fingre ad andres udseende, men mange vil nok give mig ret i, at heller ikke på det punkt er hun en ubetinget succes.

Hun fortjener en torsk.

Det store torskevalg

Thyra Frank er det ottende bud på, hvem der skal kåres som Ekstra Bladets Nytårstorsk 2017. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, DR-bestyrelsesformand Michael Christiansen, fhv. borgmester Anna Mee Allerslev, udenrigsminister Anders Samuelsen, udlændingeminister Inger Støjberg, partileder Uffe Elbæk og regionsrådsmedlem Henrik Thorup er allerede i hyttefadet, og der er yderligere to at se frem til.

Siden følger en stemmeseddel i avisen, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk.

Du kan også her på ekstrabladet.dk se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret, og til den tid vil der også blive mulighed for at stemme her.

Ikke blot kan du glæde dig over at have deltaget i årets vigtigste valg. Du kan også vinde fine præmier.

(FREDAG)Årets Nytårstorsk: Hr. Pia Kjærsgaard

Årets Nytårstorsk: Uffe og kaos

Årets Nytårstorsk: Den store kagedyster

Årets Nytårstorsk: Anders’ nye autobil

Årets Nytårstorsk: Bryllupsborgmesteren

Årets Nytårstorsk: Åndsfyrsten 

Årets Nytårstorsk: Kvajekongen 

85 kommentarer
Vis kommentarer