Annonce:
Annonce:

Aase har hjulpet Tjernobyl-børn og Kosovo-flygtninge

I 53 år har Aase Hansen hjulpet store som små mennesker i nød gennem Dansk Folkehjælp

Aase Hansen fra Odense har hjulpet både Tjernobyl-børn, Kosovo-flygtninge og danske udsatte børn. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Aase Hansen fra Odense har hjulpet både Tjernobyl-børn, Kosovo-flygtninge og danske udsatte børn. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce:
Følg Samfund

- Det er måske snarere en livsstil mere end det er noget andet. Det er en selvfølge. Det er rart at være med, og gøre noget sammen med kammeraterne, siger Aase Hansen, der har været samarit i Dansk Folkehjælp i 53 år.

Hun fortæller om et langt liv som frivillig i nødhjælpsorganisationen, der fylder 110 år den 31. juli.

Og Aase Hansen er en af de efterhånden sjældne frivillige, som i perioder har sat alt andet til side for at hjælpe mennesker i nød.

Som sygeplejerske har det måske været en selvfølge for hende.

Men om det har været stråleramte børn fra Tjernobyl, flygtningebørn fra Kosovo eller udsatte danske børn af enlige forældre, så har Aase Hansen fra Skibhusvej i Odense ikke gjort forskel på mennesker og hvor de kom fra.

De har alle haft glæde af hendes varme hænder igennem 53 år.

Annonce:

- Jamen det giver vel bare en tilfredsstillelse at gøre noget nyttigt i sin fritid, siger hun selvfølgeligt.

De sætter livet på spil for Mosuls befolkning

Atomkatastrofen
Siden hun blev medlem af Dansk Folkehjælp allerede som 15-16 årig, har hun lært førstehjælp og kom efterfølgende ud på samarittervagter. Og så er det ellers bare gået 'slav i slav', siger hun på klingende fynsk.

- Nødhjælpsarbejdet i Albanien og Kosovo var jo utroligt spændende. Men jeg vil sige at passe Tjernobyl-børn, det har også givet rigtig meget, siger Aase Hansen.

I mange år inviterede Dansk Folkehjælp Tjernobyl-børnene på ferie i Danmark, og i samarbejde med Odense Kommune passede de børnene, der kom til Danmark i perioder af fire uger i årene efter atomkatastrofen i Ukraine i 1985 i det daværende Sovjetunionen.

- Det var jo skønt at få sådan nogle unger herover i fire uger og se, hvordan de bare har det godt og slapper af. Det var jo en stor oplevelse.

Annonce:

Sidenhen var hun på studietur i Ukraine for at se, hvilke forfærdelige forhold de kom fra, og hvor stort et behov de havde.

Børn fik knoglebrud
- Mange af dem var påvirkede af stråler (radioaktive red.). De havde mistet meget familie, og de boede på børnehjem osv. Derfor havde de behov for et frirum. Deres familier var døde af stråling. Ellers var der en gammel bedstemor tilbage eller en enlig mor eller far, siger Aase Hansen.

Hun husker især en pige, der ikke kunne synke på grund af strålingen. Hendes skjoldbruskkirtel var så hævet, at hun stort set ikke kunne synke.

- Hun kunne nærmest ikke spise. Hun kunne kun tage flydende mad. Hun var otte år, siger Aase Hansen.

Hun fortæller også, at mange af børnene var afkalkede på grund af stråler og fik knoglebrud, så mange af dem brækkede en arm eller et ben. Men de blev sendt tilbage igen efter ferien i Danmark.

- Det var vilkårene, lyder det fra Aase Hansen.

 

Danskerne hjælper stadigvæk, men...

Annonce:

- Det er ikke nemt at få frivillige. Det vil jeg ikke sige, men igen. Det handler meget om at få budskabet ud. Hvorfor vi gør tingene, og hvad vi vil med det. Så oplever vi også, at folk gerne vil hjælpe, siger Aase Hansen, frivillig samarit gennem 53 år.

Den erfarne samarit fra Dansk Folkehjælp føler ikke, at danskerne længere er så interesserede i at blive medlemmer af nødhjælps-foreningen, men de vil gerne komme og hjælpe til på enkelte områder.

- Der er måske sket lidt et skred i forhold til tidligere. Der var man mere en del af en forening. I stedet kommer man nu og løser og hjælper med nogle opgaver, og så er det det.

Borgerkrig, blodsudgydelser og børnesoldater: Her er verdens ti farligste lande

Men deres samaritter er meget aktive. Det er unge mennesker, der stiller frivilligt op, både i ti og tolv timer om ugen i deres fritid.

- Det synes jeg da er fantastisk, og der har vi mange unge mennesker, der gør det, siger Aase Hansen.

Annonce:

Hun fortæller dog, at medlemsantallet i Dansk Folkehjælps Odense-afdeling stadig er fint, og de kan stadig få masser af frivillige til deres samaritter-vagter. Også til deres børnelejr, hvor man hjælper udsatte børn af enlige forsørgere.

 

Sådan bliver du frivillig

Dansk Folkehjælp har aktiviteter for udsatte familier hele året rundt. Organisationen yder feriehjælp, julehjælp, netværk for ensomme ældre og mange andre ting. Deres arbejde og aktiviteter er dog betinget af støtte.

Dansk Folkehjælp byder dig gerne velkommen som Folkehjælper, hvis du som frivillig hjælper ønsker at støtte organisationen fast.

Du bliver dermed en del af deres netværk som Folkehjælper. Organisationen holder dig orienteret om deres arbejde via nyhedsmails.

Som Folkehjælper bliver du en del af deres faste støtter – og der er mange hænder, der rækker ud efter hjælp, skriver organisationen på hjemmesiden www.folkehjaelp.dk, hvor du kan finde mere information.

Kilde: Dansk Folkehjælp

 

Folkehjælp i 110 år

Dansk Folkehjælp fylder mandag den 31. juli 110 år.

Annonce:

'Der er i Danmark en krig i gang med sine sårede. Man må kunne hjælpe disse sårede på en hurtigere og bedre måde. Jeg tænker her på de mange, der såres på arbejdspladserne i kampen for det daglige brød'.

Sådan lød det i 1907, da Frederik M. Nielsen - senere Frederik Hagengaard - tog initiativet til det man i dag kender som Dansk Folkehjælp.

Organisationen er i dag stadig den samme. Den arbejder for et bedre førstehjælps-beredskab og mere tryghed, mindre fattigdom og ulighed - hjemme og på verdensplan.

I anledning af jubilæet holder Dansk Folkehjælp gratis førstehjælpskurser.

Kurset tager blot 4 timer, og du lærer at yde førstehjælp til en person med hjertestop – både med og uden hjertestarter.

Dansk Folkehjælp fejrer sin 110 års fødselsdag på Rådhuspladsen i København fra kl. 11.00 mandag, hvor alle er inviteret. Læs mere på Dansk Folkehjælps hjemmeside.

Kilde: Dansk Folkehjælp      

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: