Annonce:
Annonce:

Absalon med i Natos flådeindsats mod menneskesmuglere

Natoskibe vil samarbejde med EU og Frontex i kampen mod menneskesmuglere. Danske Absalon er med fra september

Annonce:
Følg Samfund

Nato vil med det samme flytte en flådestyrke over mod Tyrkiet og Grækenland, for at den kan blive sat ind i kampen mod menneskesmuglere, som fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til de græske kyster og dermed EU.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag på et pressemøde efter alliancens forsvarsministermøde i Bruxelles.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) siger, at det danske flådefartøj Absalon bliver en del af indsatsen fra september.

Jens Stoltenberg siger samtidig, at Nato under indsatsen mod menneskesmuglerne kommer til at arbejde tæt sammen med både EU og det europæiske grænseagentur, Frontex.

- Det handler ikke om at stoppe og skubbe flygtninge tilbage. Det handler om kritisk overvågning for at hjælpe med at imødegå menneskesmuglere og kriminelle netværk, siger Natochefen.

Annonce:

Natos flådestyrke, der i første omgang består af fem skibe, vil med effektive radarsystemer og helikoptere om bord overvåge og videregive efterretninger til de græske og tyrkiske kystvagter, som derefter skal forsøge at stoppe den ulovlige og livsfarlige trafik.

Flere skibe kan senere komme til, hvis der er flere lande, der vælger at deltage i missionen, og Nato vil være i løbende kontakt med blandt andre EU for at vurdere, om indsatsen skal optrappes.

Hvis Natos flådefartøjer kommer til at redde flygtninge og migranter fra forlis i Det Ægæiske Hav, skal de ifølge aftalen sejles tilbage til Tyrkiet.

Den danske forsvarsminister glæder sig over, at Nato både har den politiske vilje og den operationelle kapacitet til at hjælpe i flygtninge- og migrationskrisen.

- Der er opbygget en enorm kriminel organisation, som tjener styrtende med penge på mennesker, der flygter enten fra krig eller for at få et bedre liv, siger Peter Christensen.

- Vi skal bruge alle de værktøjer, vi kan, for at få stoppet disse menneskesmuglere, siger han.

Annonce:

Anmodningen om hjælp til at håndtere flygtninge- og migrationskrisen er kommet fra Tyskland, Tyrkiet og Grækenland, og USA bakker op om hjælpen til de europæiske lande, der kæmper for at få styr på krisen.

- Det er folks liv og skæbner, der står på spil her. Det er vigtigt at handle hurtigt, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter.

EU-Kommissionen glæder sig over Natos beslutning om at hjælpe med at håndtere flygtninge- og migrationskrisen.

- Det er en beslutning, som vi hilser velkommen, siger EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas.

Nato har torsdag aftalt, at selve mandatet for Natos indsats mod menneskesmuglere senest skal vedtages 24. februar.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: