Ad! Se, hvordan cola og rødvin smadrer dine tænder

Der er som bekendt ting, der er dårligere for tænderne end andre. Ekstra Bladet har testet, hvor skadelige forskellige produkter er for tænderne. Se det knap så appetitlige resultat nedenfor

Se, hvad der sker med tænderne her

Et iskoldt, brusende glas cola. Det smager skønt, men eftervirkningerne er knap så skønne.

De færreste vil påstå, at cola er sundt for os, og i flere år har tandlæger slået et slag for, at det smadrer tænderne.

- Hvis man drikker meget cola eller appelsinjuice over en længere periode, vil man ofte kunne se det på tænderne, siger Alan Richards, lektor på tandlægeskolen i Aarhus.

Men hvor skadeligt kan syre egentlig i koncentreret form påvirke vores tænder?

Ifølge Alan Richards afhænger slid på tænderne af, hvor meget syre der er i de produkter, man indtager.

Men hvor skadeligt er det egentlig for bisserne, når vi indtager eksempelvis den brune, brusende sukkerdrik?

Og er der typer af cola, der er mere skadelige end andre?

76 liter om året
Vi besluttede at teste, hvordan tænderne klarer sig i en række forskellige produkter. Og nok er det de færreste, der holder tænderne konstant nede i et glas cola, men ens tænder er alligevel i berøring med en del kulsyre, hvis man drikker det jævnligt gennem en årrække.

Se også: Coca Cola leverer solidt regnskab

Ifølge Samvirke drikker en dansker i 2014 i gennemsnit 76 liter sodavand om året. Det svarer til et almindelig størrelse glas om dagen pr. dansker.

- Hvis man har en cola stående ved sin plads på kontoret og tager en tår hvert femte minut, kan det være rigtig hårdt for tænderne, siger Alan Richards.

Opløst af syre
Før forsøget gik i gang snakkede, fik vi tandlægens vurdering af, hvordan tænderne mon ville klare sig:

- Når man lægger tænderne ned i cola, bliver de opløst. Man skal dog vente ret længe, før tænderne forsvinder, siger Alan Richards.

Vi valgte at lade tænderne ligge i de henholdsvis cola, juice, yoghurt og rødvin i præcis en uge. Herefter tog vi dem op for at se, hvordan de så ud.

Resultatet var skræmmende - se det i klippet ovenfor.

Usynlig skade
Ifølge Alan Richards kan tanden have taget meget mere skade, end det umiddelbart ser ud til.  Eksempelvis var der ikke den store synlige skade på tanden, der havde ligget i Danone yoghurten, men det skal man ifølge tandlægen bestemt ikke lade sig snyde af:

- Noget af tandens substans vil være opløst. Det er ikke sikkert, man kan se det med det blotte øje, men en tandlæge ville muligvis kunne se en skade, for dele af tanden bliver ætset væk, siger han.

Ifølge ham er det det overdrevne indtag af eksempelvis cola, der kan være yderst skadeligt, og der er tidspunkter, hvor det er lidt mere 'okay' at indtage syreholdige drikke.

- Hvis man drikker produkter med højt syreindhold samtidig med, at man spiser, så fjerne man noget af syren med maden, siger Alan Richards.

Skaden på tænderne afhænger også af, hvor meget spyt man producerer. Alan Richards opfordrer til, at man holder øje med, om ens tænder lider under syre.

- Tænderne kan komme til at se slidt ud af syre. Mange tror, at de har slidt dem ned selv, men det kan være syren, der har slidt på dem, siger han.