Advarer mod ildebrande ude af kontrol: Farlige arbejdsforhold

Arkivfoto: /ritzau/Gregers Tycho
Arkivfoto: /ritzau/Gregers Tycho

Arbejdsmiljøet for brandfolk er blevet kraftigt forværret på grund af nye byggematerialer. Materialerne betyder, at brandene bliver giftigere, udvikler sig hurtigere og er sværere at slukke. Det skriver Avisen.dk

Det er særlig plast- og skummaterialer, der bliver brugt til isolering og beklædning af facader, der ændrer arbejdsforholdene fra brandmænd.

- Det kan simpelthen være for farligt at bevæge sig ind i en brændende bygning, der er isoleret med plast- eller skummaterialer. Brandens udvikling kan være helt uforudsigelig, siger Tommy Kjær, tidligere brandmand og formand for Brandfolkenes Cancerforening.

Lars Schiøtt Sørensen, lektor ved DTU og studieleder for Masteruddannelsen i brandsikkerhed, bekræfter denne tendens.

- Arbejdsforholdene for brandmænd har ændret sig, fordi man i dag bygger med andre materialer, siger han til Avisen.dk.

Brandmænd frygter også, at de kan få kræft af deres arbejde. Læs her om Helle. Hendes mand var brandmand og døde af kræft, da han 36 år. 

Grunden til, at man bruger plast- og skummaterialer til facadebelægning og isolering, er, at nybygning i dag handler om energibesparelse.

Materialerne er billige og har gode isoleringsevner, men de brænder også hurtigt, og det kan få en brand til at udvikle sig med ekstrem fart, forklarer Lars Schiøtt Sørensen.

Et eksempel på det så man ved branden i Grenfell Tower i London den 14. juni i år, der kostede 79 mennesker livet. Den startede på 4. etage og bredte sig til 24 etage på 15 minutter, og den hurtige brandudvikling skyldtes, at bygningen var blevet facadebelagt med en brandbar konstruktion af aluminium komposit og celleplast.

Lars Schiøtt Sørensen mener ikke, at brandmændenes udstyr er fulgt med, så de modsvarer de nye byggematerialer.

- Under en moderne bygningsbrand udvikles der mange forskellige giftige forbindelser, som for eksempel nitrøse gasser som cyanid, formaldehyd og fosgen. De forekommer i dag i større mængder end for 30 år siden, fordi man bruger så mange kunststoffer. Hvis udviklingen af brandudstyret havde fulgt med, ville det ikke være noget problem, men det er ikke tilfældet. Visse gasarter slipper igennem filtrene i brandudstyret, siger han.

Lennart Damsbo-Andersen (S), formand for Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg, er enig i, at debatten omkring nye byggematerialer og ændrede arbejdsforhold for brandmænd er vigtig.

- Diskussionen om vi overhovedet skal bruge sådan nogle byggematerialer, er værd at tage op, for det er klart, at det er problematisk, at man nogle steder bruger materialer med så brandfarlige egenskaber, siger han.

143 brandmænd meldte fra 2012 til 2014 kræft som arbejdssygdom. Kun én fik erstatning. Læs mere om den historie her. 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen