I øjeblikket deles en billede-fil på Facebook, der bestemt ikke er noget billede. Det er tværtimod en virus, som kan koste dig dyrt.
Filen bliver delt i chatfunktionen på det sociale medie og breder sig lige nu som en steppebrand, fordi den ser ganske uskyldig ud. Ifølge IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS er der minimum tale om, at 10.000 personer er ramt. Men tallet kan reelt være meget højere.
- Vi kan roligt sige mindst 10.000 de seneste to dage. Det kan være svært at sige, hvor mange der er ramt herhjemme. Men jeg har selv fået beskeder fra folk jeg kender, og vi har kunnet se i forskellige Facebook-grupper at flere rapporterer om det.
Ekstra Bladet har været i kontakt med en bruger, som har set sig nødsaget til at advare sine egne Facebook-venner, da han inden for kort tid har modtaget flere beskeder med filen.
Politiet advarer mod nyt stort fup-nummer
Låst
Når Facebook-brugeren trykker på billedet, bliver beskeden og dermed filen videresendt fra brugeren. Samtidig sender den brugeren videre til browseren Google Chrome, hvor den tilbyder at installere en 'udvidelse' (et hjælpeprogram', red.). Siger brugeren ja til det låser virusset filerne på computeren, og som i andre lignende tilfælde er det her, svindlerne kan lukrere på brugernes nysgerrighed.
Det koster nemlig penge at få låst sine filer op igen, så har du ingen backup, kan det koste dig op til 2500 kroner for at få dine data igen. Denne type software er kendt som ransom ware.
- Den kidnapper dine filer - og det er alt fra dokumenter til regneark og billeder. Den krypterer filerne, så selv ikke professionelle kan åbne dem, og så er der ikke meget andet at gøre end at betale, siger Peter Kruse.
Svindlere på spil igen: Vil have dit NemId med denne sms
Lad være
Hvis du vil undgå virusset, er rådet meget enkelt.
- Lad være med at klikke, siger sikkerhedseksperten.
- Jeg kan godt forstå, at nogle bliver nysgerrige. Det er meget få mennesker, der ved, hvad en svg-fil er. Og så er det svært at vide, at den kan være skadelig. Specielt også når den ligner en billedefil, det kan gøre nogle forvirret, og så trykker de.
Generelt skal man være påpasselig på nettet, også med link og filer, som kommer fra familie og venner. Det kan være vigtigt at være opmærksom på, hvordan man kommunikerer med sin omgangskreds, og hvad man typisk sender til hinanden.
- Hvis der kommer noget på engelsk, og man typisk kommunikerer på dansk, skal man have paraderne op, siger Peter Kruse.
Svær at stoppe
Det er ikke nok at sende en besked til sin ven, hvis vedkommende har sendt dig billede-filen. For de snedige bagmænd har gjort, så beskeden ikke kommer frem.
- Man kan ikke bare hive fat i dem på Facebook. Så jeg synes, det er en fin service, hvis man kender personer at kontakte dem på en anden måde. Ring til vedkommende og fortæl, at de er ramt af en virus, lyder rådet fra Peter Kruse.
Et større svindelnummer er ligeledes i gang med danske Dankort. Her bliver kort brugt til at bestille pakker til danske hjem.