Annonce:
Annonce:

Advarer mod ny svindel: Særligt én metode er populær

DBA har de seneste måneder oplevet en stigning i svindelforsøg. Særligt én metode er populær blandt svindlerne

Det kan være svært at gennemskue svindleres mails, når de ser realistiske ud. Her får du nogle bud på, hvad man som sælger kan være opmærksom på, når man kontaktes af købere. Foto: Lars Poulsen
Det kan være svært at gennemskue svindleres mails, når de ser realistiske ud. Her får du nogle bud på, hvad man som sælger kan være opmærksom på, når man kontaktes af købere. Foto: Lars Poulsen
Annonce:
Følg Samfund

Har du som sælger oplevet at blive snydt gennem DBA eller andre salgssider? Så vil vi gerne høre om det. Kontakt journalisten her.

Du kender det sikkert godt. Du har ryddet op på loftet eller i kælderrummet og erkendt, at den der gamle kommode, du har gemt siden din første studiebolig, nok ikke kommer i brug igen.

Men hvorfor ikke tjene en skilling på den i stedet for at smide den til storskrald?

Løsningen for mange er at sætte det gamle møbel til salg på DBA. Men gør du det, skal du altså være opmærksom.

Svindlere har nemlig udtænkt et snedigt trick, som de seneste måneder har lokket et stigende antal sælgere på DBA i en fælde.

Det fortæller kundeservicechef hos DBA Lene Kristensen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Stigning på 30 procent
Her har de nemlig de sidste tre-fire måneder oplevet en stigning på 30 procent i antallet af svindelforsøg, i forhold til hvad de plejer at se, fortæller hun.

- Det, der typisk sker, er, at du har en vare til salg. En køber kontakter dig og siger, at han er interesseret i at købe din vare, og han vil gerne betale for både varen og fragten, hvilket han nok skal stå for. Så beder han om din mailadresse og siger, at kommunikationen skal foregå der, forklarer Lene Kristensen.

- Så sender han en mail til en falsk betalings- eller fragtside, og der skal du som sælger indtaste dine kreditkortoplysninger for at få beløbet, varen er sat til salg for.

Problemet er bare, at DBA hverken har et kurer- eller betalingssystem, og dermed havner kortoplysningerne altså i de forkerte hænder.

Kontakter køberen dig på WhatsApp, sendes linket oftest dér.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Undgå at blive snydt

Det kan være svært at gennemskue svindleres mails, når de ser realistiske ud. Her kommer Lene Kristensen med bud på, hvad man som sælger kan være opmærksom på, når man kontaktes af købere.

Gode råd
- Oftest kontakter køberen dig på dansk. Lene Kristensen råder dig til at være opmærksom på grammatikken, eftersom der benyttes et oversættelsesprogram, og der dermed ofte er nogle småfejl.

- Køberen forsøger ofte at få din mail-adresse for at flytte samtalen væk fra DBA. Det betyder, at dialogen kan fortsætte, selvom DBA har blokeret brugeren. Sørg for altid at kommunikere på DBA's hjemmeside.

- Den falske køber sender et link til en falsk betalingsside, hvor du skal oplyse kreditkortoplysninger eller login til DBA. Opgiv aldrig dine konto- eller login-oplysninger.

- Tjek køberens profil på DBA. Hvis brugeren er ny og ikke valideret med MitID, bør du være ekstra opmærksom.

Annonce:

Mørketal
Lene Kristensen kan ikke komme med præcise tal på, hvor mange der oplever svindel på DBA. Det skyldes blandt andet, at det er svært for DBA at gøre noget, når først kommunikationen er flyttet væk fra deres platform.

- Det kan godt være svært for os at vurdere, hvor stort omfanget er, fordi det både kan foregå på den chat-mulighed, man har på sine annoncer, men også uden for DBA - typisk via WhatsApp. Og vi har svært ved at vurdere, hvor mange der oplever det på WhatsApp, siger hun.

- Når sælgeren flytter kommunikationen fra DBA, betyder det, at de stadig har mulighed for at fortsætte dialogen, selvom vi har blokeret dem på DBA. Derfor er et af vores gode råd at holde dialogen på DBA.

- Når I opfordrer til at holde dialogen på DBA, hvorfor er sælgerens telefonnummer så stadig oplyst på siden?

Annonce:

- Det er, fordi vi stadig har købere og sælgere, som faktisk ringer til hinanden. Og det skal de stadig have mulighed for, for det er jo altså stadig en lille del, der ikke er ærlige købere. Og det er et ønske fra købere og sælgere, at de har denne mulighed, siger Lene Kristensen og uddyber, at de også hele tiden arbejder på at gøre det sværere for robotter at trawle igennem siden og indhente telefonnumre.

Herunder kan du se eksempler på, hvordan svindlen ser ud:

Eksempel på falsk betalingsside

Sådan ser en af de falske sider, som svindlere sender links til, ud. Screenshot/DBA
Man skal ikke lade sig snyde af, at DBA's logo står i toppen. Lene Kristensen råder til, at man kigger på hjemmesidens URL, som tit adskiller sig fra DBA's egen. Screenshot/DBA
Lene Kristensens budskab er, at man aldrig skal dele sine login- eller kontooplysninger. Screenshot/DBA

Eksempel på WhatsApp-henvendelse

Lene Kristensen råder til, at man holder øje med grammatiske fejl, da beskederne ofte er skrevet ved hjælp af et oversættelsesprogram. Screenshot/privat
Linket, som den falske køber sender, kan meget vel ligne DBA's hjemmeside. Derfor er det en god idé at være opmærksom på URL'en. Screenshot/privat

Leonora blev snydt: Vær opmærksom på denne svindel

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: