Advarer mod ubehageligt robot-legetøj

Dukken 'My Friend Cayla' og robotten 'i-Que' er populære gaver op til juletid, men de aflytter dine børns samtaler og sender informationerne videre, advarer forbrugerrådet

Video: The Norwegian Consumer Council

De populære interaktive dukker 'My Friend Cayla' og 'i-Que' er desværre ikke så uskyldige, som de ser ud. Hver gang dit barn kommunikerer med dukkerne, er det nemlig sjældent helt privat.

Med en simpel Bluetooth-forbindelse og app'en, der styrer legetøjet, kan selv helt fremmede nemt overtage dukkerne og både lytte og tale gennem dem uden selv at være fysisk til stede.

Det advarer både det norske og danske forbrugerråd nu om, ligesom de også anklager robot-dukkerne for at være i strid med stribevis af EU-love.

- Uanset at vi ikke tror, nogen kunne finde på at overvåge børns samtaler gennem dukkerne, så er det udtryk for, at man ikke respekterer børns ret til privatliv, siger Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Det skal selvfølgelig ikke kunne lade sig gøre (at børnene kan blive overvåget red.). Og det er meget nemt at stramme op på sikkerheden, ved at børnene selv skal aktivere dukken. Det er helt forkert, at man ikke har tænkt det ind, supplerer hun.

Hver gang dukken optager dit barns samtaler, bliver lydfilerne desuden sendt videre til det amerikanske teknologiselskab Nuance Communications. Hvad samtalerne helt præcist bruges til, ved kun firmaet og deres samarbejdspartnere.

Parrot Minidrone Mars Airborne Cargo Drone kan styres direkte fra din mobiltelefon. PR-foto Teknologi Anmeldelse: Sjove droner gør legetøj til en digital besættelse

'Jeg elsker Disneyland'
'Jeg elsker Disneyland. Jeg elsker alle forlystelserne der. Min mor og far elsker dem også. Jeg ville tage dertil hver eneste dag, hvis jeg selv kunne bestemme,' fortæller dukken Cayla til sine små ejermænd, mens hun roser Disney-film som Aladdin og Den lille havfrue.

En direkte markedsføring, der formentlig kan spores tilbage til app-udviklernes samarbejdspartnere, Disney. Og det forarger seniorjuristen.

- Det er virkelig ubehageligt og helt uacceptabelt, når man har med legetøj at gøre. Det er ikke okay, at man kan markedsføre produkter på et børneværelse, lyder det fra Anette Høyrup, der også tilføjer, at det overtræder børns ret til beskyttelse mod målrettet markedsføring.

Nicole O’Kellyblev chokeret, da hun fandt ud af betydningen på datterens legetøjsbil. (Foto: Screendump). Verden på vrangen Fandt dette symbol på sin datters legetøj - nu advarer hun andre

Top-Toy: Står stadig på hylderne
I Top-Toy, der står bag butikker som BR og Toys'R'us, følger de undersøgelsen af robot-dukkerne tæt, ligesom de er i kontakt med leverandører omkring problemet.

- Det legetøj, vi sælger i vores butikker, skal naturligvis være sikkert for børnene at lege med, og det skal selvfølgelig leve op til lovgivningen, skriver Liselotte Gjerdrum Carlsen, kommunikationsansvarlig i legetøjskoncernen i en mail til Ekstra Bladet.

Ikke desto mindre er dukkerne endnu ikke pillet af hylderne i landets butikker, hvor de fortsat står klar til at blive udvalgt som julegave.

- Vi er ikke blevet kontaktet af nogle offentlige myndigheder omkring Cayla eller I-Que, og det er jo dem, som forholder sig til lovlighed og sikkerhed af produkter i Danmark, skriver legetøjskoncernen i mailen.

Hvis forældre føler sig utrygge over legetøjet, kan de komme ned i koncernens butikker og få pengene tilbage.

Ikea tilbagekalder legetøj, som i værste fald kan medføre kvælning. (Foto: AP) Samfund Ikea tilbagekalder legetøj: Fjern det straks fra børn

Ærgerligt med afventning
At legetøjet endnu ikke er taget ned af hylderne, falder ikke i god jord hos Anette Høyrup.

- Jeg synes, det er ærgerligt, hvis man i Danmark afventer situationen. I nogle lande har de taget affære med det samme og fjernet dukkerne fra hylderne. Og vi så også gerne, at man i Danmark tager børns rettigheder som udgangspunkt. Tvivlen skal komme barnet til gode, siger hun.

Forbrugerrådet Tænk har endnu ikke anmeldt dukkerne. Dog regner de med, at det kommer til at ske, når en række undersøgelser om sikkerhedsbruddet er på plads. I stedet anbefaler de, at man ikke køber robot-dukkerne, som tingene ser ud på nuværende tidspunkt.

Pige-dukken, Cayla, blev i 2014 kåret til årets legetøj i både Norge og Sverige. Sammen med 'i-Que'-robotten kan den købes i flere danske legetøjsbutikker.

Det er ikke første gang avanceret elektronik sender oplysninger om dig til producenten. Tidligere har et Samsung smart-tv mødt modvind for at optage og dele alt, der sker i din stue.

19 kommentarer
Vis kommentarer