Annonce:
Annonce:

Advarsel: Børn tvinges til at bo i sundhedsskadeligt slum

Den nye lave integrationsydelse vil tvinge flygtningefamilier til at bo i billige og sundhedsskadelige huse, frygter socialrådgiverne og sundhedsplejerskerne

(Foto: Andreas Szlavik)
(Foto: Andreas Szlavik)
Annonce:
Følg Samfund

11.900 børn bliver til sommer omfattet af en ny fattigdomsydelse. For en del af dem bliver konsekvensen, at deres forældre ikke har råd til at betale husleje. Familierne kan derfor blive nødt til at flytte ind i huse, som ingen andre vil bo i, frygter socialrådgiverne.

Også sundhedsplejerskerne udtrykker bekymring.

Folketinget behandler i øjeblikket et regerings-forslag om integrationsydelse. Der er flertal for forslaget, og det ventes at træde i kraft til sommer

Læs også: Ny fattigdomsydelse presser børnefamilier fra hus og hjem

Det vil fratage flygtninge, der har været i landet i op til syv år, retten til kontanthjælp. Et par med et barn vil derfor kun kunne betale 4.079 kroner i husleje inklusiv forbrug, viser nye tal.

Annonce:

- Det er vores stærke bekymring, at det vil være nogle meget små eller meget dårlige boliger, som de får råd til at bo i. Nogle steder vil det være saneringsmodne huse, og det er ikke godt for børnenes sundhed, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Den bekymring deler sundhedsplejerskerne.

Læs også: Her er en flygtningefamilies budget - kunne du leve for det?

- Det er meget uheldigt, hvis det er det, man byder dem. Det er ikke godt for børn at bo i fugt og skimmelsvamp, så får de flere forkølelser med lungebetændelse og mellemørebetændelse til følge, og de risikerer at udvikle bronkitis og astma, siger Susanne Hede, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Børn bliver ikke sat på gaden
Både kommunerne og boligforeningerne har advaret regeringen om, at mange af dem, der bor i en lejlighed, som de kan betale på kontanthjælp, umuligt kan blive boende på integrationsydelse. De forudser derfor flere udsættelser.

Læs også: Rosenkrantz-Theil: Med så lave ydelser kan vi ikke sikre alle tag over hovedet

Annonce:

I de familier, der bliver omfattet af integrationsydelse i 2016, er der omkring 11.900 børn, viser et svar fra Inger Støjberg til Finansudvalget. I 2017 stiger tallet til 21.800.

Men børnene kommer ikke til at stå uden tag over hovedet, forsikrer Kommunernes Landsforening (KL).

- Hvis der er tale om børnefamilier, har kommunen en forpligtigelse til at sikre, at de ikke ender på gaden, siger Brian Siggaard, chefkonsulent i KL.

De fleste familier, der til sommer ikke kan betale deres husleje, vil dog ikke blive sat ud af deres lejlighed. De vil selv finde et billigere sted at bo, forklarer Majbrit Berlau.

- Familierne vil se på, hvor de har råd til at bo, og nogle vil vælge at flytte ud i saneringsmodne huse, vurderer  hun.

Læs også: Radikale til Løkke: Byg 5.000 billige boliger til flygtninge NU

Det kan kommunerne ikke forhindre dem i, mener KL.

- Der er jo allerede i dag nogle, der vælger at flytte i en billig bolig uden for storbyerne, som ikke har den samme standard, som de fleste er vant til. Det kan man ikke udelukke, at der er flere, der vil vælge, siger Brian Siggaard.

Annonce:

Læs også: Flere fattige giver massiv mangel på billige boliger

Kommunen holder selvfølgelig øje med, om børnene mistrives.

- Men vi åbner ikke en børnesag, fordi en familie flytter til en bolig, som er dårligt isoleret eller på anden måde ikke er i tiptop stand, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstres integrationsordfører, beskæftigelsesordfører eller boligordfører.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: