Den danske fagbevægelse er stærkt utilfreds med flere dele af et nyt EU-udspil, der skal sikre fri bevægelighed i EU og samtidig slå ned på misbrug af velfærdsydelser.
Både LO's formand, Lizette Risgaard, og FTF's formand, Bente Sorgenfrey, er især imod, at EU-borgere ifølge forslaget skal have ret til at tage danske dagpenge med hjem i et halvt år mod i dag tre måneder.
- Det er at gå fra ondt til værre. Det er jeg dybt bekymret for, siger Bente Sorgenfrey.
Hun frygter et voksende pres på det danske arbejdsløshedssystem. Hvis altså EU-udspillet ender med at blive vedtaget.
- Det er ikke særligt hensigtsmæssigt for vores dagpengesystem, siger hun.
Bente Sorgenfrey synes desuden, at det havde været rimeligt, hvis det nye EU-forslag havde lagt op til at indeksere de børnepenge, der sendes hjem til børn i andre EU-lande, hvor leveomkostningerne er lavere.
- Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke får undermineret de danske velfærdsordninger, siger hun.
Lizette Risgaard siger, at danske børnepenge er uforholdsmæssigt meget mere værd i for eksempel et østeuropæisk land end i Danmark.
LO-formanden frygter, at det kan få udenlandske lønmodtagere til at acceptere en lavere løn i Danmark, fordi de kompenseres med meget høje børnepenge.
- Hermed kommer børnepengene til at virke som social dumping. Og det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, siger Lizette Risgaard.
Både LO- og FTF-formanden er dog tilfredse med, at EU-Kommissionen vil give medlemslandene lov til at kræve tre måneders arbejde, før en udenlandsk lønmodtager kan tage dagpenge med hjem.
Det er en rimelig periode, mener Lizette Risgaard.
- Det har jo aldrig været meningen, at sæsonarbejdere skulle have dagpenge fra første arbejdsdag i Danmark, siger hun.
Bente Sorgenfrey opfordrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at stå fast, når det nye forslag til januar skal diskuteres i EU.
- Det er vigtigt, at han ikke rykker i skoene, men står fast, siger hun.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.