Annonce:
Annonce:

Advarsel: Vi kan stå med polsk integrationsproblem

Vi ser først og fremmest polakkerne som arbejdskraft, der forsvinder igen. Derfor aner ingen, hvor godt polakkerne bliver integreret i Danmark. Det kan blive et problem, advarer forskere

Det kan blive et problem, at vi kun taler om polakker som arbejdskraft og ikke diskuterer, om de bliver integreret, siger forsker fra Københavns Universitet. Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Det kan blive et problem, at vi kun taler om polakker som arbejdskraft og ikke diskuterer, om de bliver integreret, siger forsker fra Københavns Universitet. Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Siden EU's udvidelse i 2004 er mange polakker kommet til Danmark. Med over 39.000 polske indvandrere og efterkommere har polakkerne overhalet både tyrkerne, tyskerne og irakerne som den største indvandrergruppe i Danmark.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at flertallet af polakkerne ønsker at blive permanent i Danmark.

Men selvom polakkerne generelt ser ud til at klare sig rigtig fint, ved vi kun meget lidt om, hvor godt de bliver integreret i Danmark.

Læs også: Afstemning: Må chefer lønne udlændinge dårligere end danskere?

Ren og skær arbejdskraft
Der er dog en logisk forklaring på, at vi kun ved lidt om, hvor godt polakkerne bliver integreret i Danmark. Polakkerne bliver nemlig først og fremmest set som arbejdskraft, som man kan rekruttere, og som forlader landet igen. Det fortæller Jonas Felbo-Kolding, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

Annonce:

Læs også: Katarzyna: 'Jeg føler mig udnyttet af mine chefer'

Men når man har fri bevægelighed og ret til at bo, hvor man vil i EU, kan man ikke bare justere det efter behov, fortæller Jonas Felbo-Kolding.

Han mener, at det kan blive et problem, at vi kun taler om polakkerne som arbejdskraft. Det betyder nemlig, at vi slet ikke får diskuteret, om de bliver integreret, og om vi udnytter deres kompetencer godt nok.

Det er selvsagt en mulighed, at der slet ingen udfordringer bliver på længere sigt. Men det er et potentielt problem, at vi slet ikke diskuterer det, mener Jonas Felbo-Kolding.

Alenearbejde er dårlig integration
På RUC har lektor Anders Ejrnæs forsket i østeuropæernes integration på arbejdsmarkedet. Han fortæller, at mange øst- og centraleuropæere får job i blandt andet servicebranchen, hvor mange job er alenearbejde.

Læs også: Chef til Jakub: Arbejd hurtigere eller bliv sendt hjem

Annonce:

- Vi ved, at mange af dem arbejder i brancher, hvor de ikke nødvendigvis har så meget interaktion med danskere. Derfor er det tit ikke gennem arbejdet, at de får den sociale integration, forklarer Anders Ejrnæs.

Han drager paralleller til de mange tyrkiske gæstearbejdere, som kom til Danmark i 1970'erne.

Læs også: Polakker får 5.000 kroner mindre i løn end danskere

- Der var ingen integrationsindsats overhovedet, fordi man troede, at de ville rejse hjem, når der ikke var arbejde. Da mange af industrivirksomhederne flyttede ud, blev mange tyrkere også arbejdsløse. Pludselig stod man så med en gruppe, som havde det svært, fordi man ikke havde gjort noget for at integrere dem og lære dem dansk.

- Tiden vil vise, om vi kommer til at stå i samme situation med østeuropæerne, men jeg mener, at der kan være et potentielt problem, siger Anders Ejrnæs.

Læs også: Udenlandske ingeniører vasker gulve i Danmark

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: