Ældre Sagen: Kom nu frem, Mette

PLEJEHJEMSSVIGT: Statsministeren opfordres til at stille sig i spidsen for arbejdet med at rette ældreplejen i Danmark op - indtil videre er hun tavs

Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen opfordrer Mette Frederiksen til at komme på banen. Video/redigering: Rasmus Flindt/Mikkel Cramon
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

SENESTE: Nu svarer Mette Frederiksen

I en meget direkte appel forsøger Ældre Sagen nu at få statsminister Mette Frederiksen (S) på banen i sagen om de grove omsorgssvigt, som ældre bliver udsat for.

Det sker, efter Ekstra Bladet tidligere på ugen offentliggjorde flere optagelser fra en TV2-dokumentar, som tv-stationen indtil videre har fået et forbud mod at vise.

- Mette Frederiksen, du er de ældres statsminister. Du stiller dig i spidsen for en ny MeToo-bevægelse på ældreområdet. Du sørger for, at der bliver gennemført en politik, så det her ikke sker igen, lyder den skarpe appel søndag fra Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen.

- Coronakrisen har jo vist, hvor stor en gennemslagskraft, regeringen har. Og hold op en gennemslagskraft statsministeren har.

- Vi har jo ikke hørt noget fra hende endnu?

- Nej, men jeg kan se, at hun er kommet hjem til Marienborg. Og med den gennemslagskraft og energi, der lå bag indsatsen over for coronaen, så vil jeg gerne have den indført på ældreområdet.

- Jeg taler ikke om de andre ministre - jeg taler om statsministeren. Det er hende, der kan prioritere og sige til regeringen og et flertal i Folketinget, at vi bliver nødt til at gøre noget. Det er vores opfordring til hende, siger Bjarne Hastrup til Ekstra Bladet.

Qvortrup: Nu må Mette F. på banen

- Sagen om Else fra Aarhus er rystende, men ikke enkeltstående, mener Bjarne Hastrup, der står i spidsen for Ældre Sagen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
- Sagen om Else fra Aarhus er rystende, men ikke enkeltstående, mener Bjarne Hastrup, der står i spidsen for Ældre Sagen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Fire TV2-ansatte sigtet af politiet

Grib ind nu
Ifølge Ældre Sagen er der akut behov for at gribe ind. En aktuel opgørelse afslører nemlig, at organisationen har samlet 42 forskellige personlige beretninger om omsorgssvigt, der viser, at Kongsgården ikke er et enkeltstående eksempel.

Det er henvendelser om underernæring og dehydrering, men også manglende rengøring, våde bleer og nedværdigende tiltale og nedværdigende tilråb.

- De ældre bliver ramt af vagtplaner. Det er i virkeligheden institutionens vagtplan, der er styrende for, hvordan livet skal leves. Og ikke de ældres behov, som vi er nødt til at skubbe det her over til. Det er det, som skal løses. Så må man indrette vagtplaner og normeringen bagefter, mener Bjarne Hastrup.

Han er glad for, at det de seneste år er lykkedes at skaffe flere milliarder til ældreområdet. Der er bare fortsat alt for stor forskel kommunerne imellem, vurderer organisationen.

- Det er fortsat postnummeret, der afgør, hvilken værdighed og hjælp de ældre får.

- Derfor er vi nødt til at bryde med traditionen om et ‘helligt’ kommunalt selvstyre. Det har jo ikke kunne klare den her opgave alle steder. Det er utroligt, at der er så stor forskel fra kommune til kommune.

Herunder kan du læse appellen, som Ældre Sagen har sendt til Mette Frederiksen og Magnus Heunicke:

Ministerens første Else-interview: Godt det kom frem

Ældre Sagen efterlyser en klar reaktion fra Mette Frederiksen (S) i debatten om de store ældresvigt. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Ældre Sagen efterlyser en klar reaktion fra Mette Frederiksen (S) i debatten om de store ældresvigt. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Jeg er nødt til at følge loven

Brug for minimumsstandarder
Efter sommerferien vil sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) gennemføre et længe ventet 'topmøde' om ældreplejen. Og her vil kravene fra Ældre Sagen blandt andet være minimumsstandarder.

- Budgetloven fra 2012 skal væk, og så skal der være nogle minimumsstandarder for kvaliteten. Selvom der er forskel på de ældres behov, så viser de aktuelle sager jo, at vi er langt under det minimum af kvalitet, der bør være i omsorgen for ældre.

- Ældre har ingen rettigheder. De er fuldkommen i kommunens vold. Der bør være nogle standarder for, hvad man forstår ved anstændig pleje, mener Bjarne Hastrup.

- Hvordan sikrer man så, at kommunerne ikke bare lægger sig på det laveste niveau i stedet for at give de ældre den pleje, de individuelt har brug for?

- Selvfølgelig er opgaven kompleks, men det her er så dårlig en omsorg, at vi er langt fra, hvad standarden bør være. Og kommunerne kan jo altid bygge ovenpå.

Ekstra Bladet forsøgte søndag forgæves at få en kommentar fra Mette Frederiksen. Via sin pressetjeneste meddeler hun, at det ikke er hendes, men Sundheds- og Ældreministerens ressort. Det er også ham, der vil indkalde blandt andet Ældre Sagen til et topmøde om sagen.

Mandag ændrede hun imidlertid holdning og lagde pludselig dette opslag på sin Facebook-side:

De svageste var de vigtigste for statsministeren under coronakrisen. Hvor vigtige er de for hende nu? Producer: Emma Svendsen

Der venter en stor opgave for politikerne, hvis omsorgen for de ældre skal rettes op, mener Bjarne Hastrup. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Der venter en stor opgave for politikerne, hvis omsorgen for de ældre skal rettes op, mener Bjarne Hastrup. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Et kolossalt svigt

Ifølge Ældre Sagen har det haft nogle uhyrlige menneskelige omkostninger, at rådmanden i Aarhus, Jette Skive (DF), har vendt ryggen til de klager, der er kommet.

- Sådan oplever jeg det. Og det gør de pårørende også. Der er ikke blevet grebet ind, lyder det fra Bjarne Hastrup.

- Og det øverste ansvar ligger altså hos byrådet i Aarhus og hos rådmanden.

Han mener, at der er gået alt for lang tid, før kommunen og rådmanden reagerede.

- Når man hører de her ting første gang, skal en leder naturligvis tage fat i det øjeblikkeligt. Det samme skal en borgmester eller en rådmand.

- Derfor er det også skræmmende, hvad der er sket i Aarhus. At hun venter i så lang tid.

- Det er jo hendes fornemmeste rolle som politiker at trække de her ting frem, at diskutere det med sine politiske kolleger og i sidste ende gå i pressen selv, hvis det ikke bliver løst.

Bjarne Hastrup kaldet sagen om Else og de andre plejehjem i Aarhus for 'et kolossalt svigt'.

- Det har ramt nogle mennesker, der måske kun har to-tre år tilbage at leve i. Det er deres sidste levetid, der skal have en smuk afslutning. Og så får de et mareridt i stedet for.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.