Ældres nytårsmenu: 'Det ligner svinefoder'

Nytårsmenuen til Gribskov Kommunes ældre forarger. Jette Schnack Petersens 92-årige mor spiste to skefulde og smed resten ud

Grønlangkål, pølse, hamburgerryg og brunede kartofler. Velbekomme. Foto: Jette Schnack Petersen
Grønlangkål, pølse, hamburgerryg og brunede kartofler. Velbekomme. Foto: Jette Schnack Petersen

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Egentlig var det bare et opslag på Facebook, som Jette Schnack Petersen havde lagt på sin egen profil for at vise sine egne venner og bekendte, hvad hendes 92-årige mor skulle have at spise nytårsaften.

Men hendes opslag er blevet delt flere tusinde gange, og selskabet, der har leveret maden til Gribskov Kommunes ældre medborgere, er havnet i en sand shitstorm på de sociale medier. Nogle skriver, at de ikke en gang ville servere den slags for en kat. Andre at grønlangkålen, kartoflerne og den runkne kålpølse snarere egner sig til at fodre svin med.

- Jeg havde slet ikke regnet med, at det ville blive så vildt. Men når nu det er sket, synes jeg det er fint. Jeg tog et billede af et øjebliks vrede. Jeg synes simpelthen, det er toppen. Det skal de ikke slippe af sted med. Det er så synd. Det er skandaløst, siger Jette Schnack Petersen til Ekstra Bladet.

Juleservering til en beboer på et plejehjem - og asylmaden i Næstved. nationen - 14. jan. 2016 - kl. 15:34 Nu er jeg arrig: Asyl-mad er gratis og lækrere end ældremad

Ikke værdigt nytårsaften
Hendes mor er 92 år og ramt af demens. I forhold til mange andre ældre er Jette Schnack Petersens mor heldig. For hun har sin datter og svigersøn to kilometer fra sit hjem. Det betyder også, at Jette Schnack Petersen kommer hver dag for at hjælpe.

I et år har hendes mor været på kommunens madordning. Hun betaler hver måned 1000 kroner for at få et måltid mad om dagen. Det kniber med appetitten. Ifølge Jette Schnack Petersen hjælper det ikke særlig meget på hendes mors lyst til mad, at maden ser så uappetitlig ud.

Jette Schnack Petersen kalder det 'uværdigt', at hendes mor nytårsaften blev budt på den omgang, som Det Danske Madhus leverede. Privatfoto
Jette Schnack Petersen kalder det 'uværdigt', at hendes mor nytårsaften blev budt på den omgang, som Det Danske Madhus leverede. Privatfoto
 

- Et er, at maden måske kan se sådan ud på en hverdag. Men at den ser sådan ud nytårsaften, det er simpelthen for dårligt. Min mor er så småt spisende, at det er en kamp at få hende til at spise en lille smule. Og det her ser slet ikke indbydende ud, forklarer Jette Schnack Petersen, som forsikrer Ekstra Bladet om, at maden så sådan ud, da den skulle serveres.

- Jeg har bare pakket den ud af posen og lagt posen ved siden af på min mors køkkenbord, så man kan se, hvor maden er blevet lavet. Det er så uværdigt, forklarer hun.

Endte i skraldespanden
Jette Schnack Petersens mand forsøgte at lægge pølsen på en tallerken og gav sig til at skære i den.

- Det kunne slet ikke lade sig gøre.

Men kan I ikke bare købe mad et andet sted? Ingen tvinger jer vel til at købe den mad, kommunen tilbyder?

- Jo, det kan vi selvfølgelig. Men ikke alle har den mulighed. I forvejen kommer jeg forbi hver dag, og jeg smører også rugbrødssnitter til hende. Men der er jo mange andre, der ikke har den mulighed. Hvad med dem, spørger Jette Schack Petersen retorisk.

Nytårsmenuen endte i skraldespanden. Jette Schnack Petersens mor nåede kun at få to skefulde af grønlangkålen og havde ikke lyst til mere.

Maden smager godt
Det er Det Danske Madhus, som har stået for nytårsmenuen for Gribskov Kommunes ældre. Ifølge Frederiksborg Amts Avis har 38 af kommunens borgere fået den pågældende ret nytårsaften. Tre har selv valgt den, mens 35 fik den, fordi de ikke har valgt nogle af de andre menuer.

Henrik Solkær, adm. direktør for Det Danske Madhus, siger til Ekstra Bladet, at maden er blevet prøvesmagt, inden den kom ud til de ældre. Og også efterfølgende, hvor kritikken er haglet ned på især Facebook, har man forsøgt at smage de valgte råvarer en ekstra gang for at se, om der er hold i kritikken.

Og det er der ikke, hvis man spørger direktøren, som fortæller, at Jette Schnack Petersens mor faktisk bare kunne have valgt en anden ret, hvis hun havde villet.

- Alle dage hele året har man 14 forskellige valgmuligheder for at vælge menuer. Hvis man ikke benytter sig af den mulighed at vælge selv, så får man en af syv menuer. I visse dele af landet er det en klassisk nytårsret. Næste år vil vi vælge en menu, der generelt dur i hele landet, siger Henrik Solkær til Ekstra Bladet.

Kødet er saftigt
- Jeg synes 'uappetitligt' er et meget subjektivt begreb. Kødet er saftigt. Pølsen er sønderjysk. Grønlangkålen er flot grøn. De brunede kartofler ser måske lidt kedelige ud, selv om de smager godt. Vi ville være kede af ikke at servere de brunede kartofler. Vores kunder ville reagere, hvis ikke de får dem, siger Henrik Solkær.

- Vi tager det meget seriøst. Vi prøver at forstå, hvad inputtene på Facebook handler om. Vi tolker, at det går galt, fordi den ret måske ikke er så karakteristisk for den egn, hvor Gribskov er.

- Hvis man lagde det der er i bakken over på en tallerken med en rødbede eller to, ville man have et rigtig godt måltid.

Man får hvad man betaler for
Frederiksborg Amts Avis har indhentet en kommentar fra Pia Foght, der er medlem af social- og sundhedsudvalget for Socialdemokratiet i Gribskov Kommune.

- Jeg blev rigtig rystet - igen. Men ved ikke rigtig, om jeg er forbavset - men der er så også det, at man får jo det, man betaler for, siger hun til avisen.

Det Danske Madhus leverer mad til borgere i 84 danske kommuner.

786 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere