Ældresagen blæser til kamp mod priskrig

Ældre er kastebolde i et system med heftig priskonkurrence, siger Ældresagen efter konkurs i hjemmeplejefirma

Private hjemmehjælpsfirmaer skal ikke kæmpe om ældres gunst ved at underbyde konkurrenter´, mener Ældresagen, efter Tryghedsplejen er gået konkurs. (Foto fra Google Maps)
Private hjemmehjælpsfirmaer skal ikke kæmpe om ældres gunst ved at underbyde konkurrenter´, mener Ældresagen, efter Tryghedsplejen er gået konkurs. (Foto fra Google Maps)

Private hjemmehjælpsfirmaer skal ikke kæmpe om ældres gunst ved at underbyde konkurrenter. Kommuner bør sætte en fast pris på ældrepleje, og så skal private udbydere konkurrere på kvalitet i stedet for pris.

Det mener Ældresagen, efter at plejefirmaet Tryghedsplejen er gået konkurs.

- Det er en dybt alvorlig situation, som har præget plejeområdet gennem det seneste år, hvor vi har set konkurs på konkurs, siger chefkonsulent i Ældresagen Olav Felbo til Ritzau.

Der skal ikke være "løssluppen priskonkurrence" på området, lyder det fra foreningen.

Prisen skal til gengæld være fast, når forskellige leverandører skal give tilbud på støvsugning, anretning af middagsmad og personlig pleje hos ældre borgere.

- Kommunerne skal fastlægge, hvilke opgaver der skal gøres, og så bør det være dem, der kan leve op til kravene, der får lov at konkurrere om borgernes gunst. Ligesom det var praksis fra 2003 til 2013, siger Olav Felbo.

- Det er godt, at mennesker med behov for pleje har valgmuligheder, men det skal ske inden for trygge rammer.

Det private firma Tryghedsplejen leverede hjemmepleje til otte kommuner og 320 borgere. Men fredag blev det klart, at plejevirksomheden ikke kunne magte opgaven.

Der har været flere konkurser blandt udbydere af ældrepleje det seneste år.

Ældresagen understreger, at det sætter kommunerne i en vanskelig situation, når de skal træde til med nødberedskab, fordi et privat hjemmehjælpsfirma går konkurs.

Foreningen peger på, at det vil skabe mere tryghed og stabilitet på ældreområdet, hvis de private udbydere på forhånd beviser, at de har styr på økonomien.

- Det her drejer det sig altså om svækkede ældre mennesker, som bliver kastebolde i de voldsomme priskonkurrencer, siger Olav Felbo.

- Det er vigtigt, at der bliver stillet krav til plejefirmaernes soliditet, og at der eksempelvis stilles krav om en vis egenkapital, så kommunerne ved, at firmaerne ikke knækker halsen i løbet af kort tid, siger han.

37 kommentarer
Vis kommentarer