Ældste prærie-dansker død i USA

93-årige Egon Simonsen nåede at blive tv-stjerne inden sin død i sidste uge

Den danske vindmølle i Elk Horn, Iowa, USA. (Foto: Holger Bundgaard)
Den danske vindmølle i Elk Horn, Iowa, USA. (Foto: Holger Bundgaard)

'Den tavse landmand fra Elk Horn' blev han kaldt. Og sandt at sige var Egon Simonsen da også en mand af få ord.

Men nu er han død - som en af de sidste indvandrere i tv-serien om den danske koloni i Elk Horn i den amerikanske stat Iowa.

Da Egon Simonsen i forbindelse med mini-dokumentar serien 'Danmark på prærien' om den løjerlige danske enklave midt i USA blev interviewet af tv-manden Jakob Vølver, sagde han bagefter-

- Jeg har i dag snakket mere, end jeg normalt gør på en måned. Og det er ikke engang løgn!

Begravet under Dannebrog
I følge Des Moines-avisen The Register døde Egon Simonsen 3. februar, og han blev stedt til hvile på den lokale Elk Horn Kirkegård under ledsagelse af en massivt begravelsesfølge. I dagens anledning hang Dannebrog fra kirkegårdens indgangsportal.

Inden sin død opnåede Egon Simonsen nærmest stjernestatus for sin medvirken i tv-serien om den sejlivede danskerkoloni, hvor gamle danske retter som æbleskiver og medisterpølse bliver serveret uden smålig skelen til højtider, årstider - eller spisetider for den sags skyld.

Da Egon Simonsen sammen med sine forældre udvandrede i 1927 om bord på damperen 'Hellig Olav' slog de sig i første omgang ned i Minnesota sammen med mange andre skandinavere, men senere flyttede familien til Iowa og opbyggede en stor landbrugsbedrift.

Sin høje alder til trods påtog Egon Simonsen sig rollen som fortæller i serien om danskerne i Elk Horn.

En af hans andre bedrifter var at ligge inde med en opskrift på dansk akvavit.

0 kommentarer
Vis kommentarer