Ærlig skuespiller om presset hverdag: Gider ikke kaste glimmer over branchen

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skuespillerforbund er utryghed langt fra unormalt blandt skuespillere

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen

For skuespillere er det normalt kun at være ansat en måned eller to ad gangen. Og nogen gange bare en enkelt dag eller på timebasis. Derfor skal de hele tiden opsøge nye roller og krydse fingre for, de bliver udvalgt. Det skriver Avisen.dk.

- I lang tid var det hårdt, når jeg ikke havde arbejde. Jeg var så optaget af, om jeg fik blev castet til noget nyt eller ej. Det gjorde mig usikker, især efter jeg havde været gravid, for jeg var bange for, at jeg var røget ud i kulden, siger skuespiller Laura Drasbæk, der er kendt for hendes gennembrudsfilm 'Lad isbjørnene danse' og senere hendes medvirken i film som Pusher og Okay, tv-serien Lærkevej og underholdningsprogrammet Vild med dans.

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skuespillerforbund er utryghed langt fra unormalt blandt skuespillere. 38 procent finder deres økonomiske situation utryg, og 38 procent har overvejet at droppe deres fag. Her er det især kvinder, der har følt sig pressede.

Selv om Laura Drasbæk er blevet bedre til at håndtere sine bekymringer og elsker sit arbejde, er livet som skuespiller stadig stressende i perioder.

- Det kan være utrygt. Man har gode måneder, og man har dårlige. Men især efter jeg flyttede fra min mand og blev alene med mine to børn, er det kun min indtægt, der skal dække lån, husleje og alle de mange udgifter, jeg har. Og det kræver en indtægt, jeg ikke altid har, så det har til tider stresset mig, fortæller hun til Avisen.dk.

For Laura Drasbæk har det stresset hende så meget, at hun flere gange har overvejet, om hun skulle droppe faget helt og finde noget mere stabilt.

- Nogen gange, når jeg er rigtig træt af mit fag, har jeg romantiske drømme om et kontorjob med faste kolleger. For man bliver lidt ensom. Man bliver meget rodløs af det, siger hun og fortsætter.

- Jeg har mange gange søgt på nettet efter, hvad man kan blive, fordi jeg bare har fået nok af den usikkerhed. Jeg startede også på en anden uddannelse, men sprang fra igen. Jeg ville så gerne ville noget andet, som var mere stabilt, siger hun.

 Det er især efter hun har fået børn, at det ustabile arbejdsliv til tider har været en belastning.

- Jeg har lyst til noget stabilt, hvor jeg ikke er væk på skæve tidspunkter. Min mor har måtte passe aften efter aften. Så jeg har virkelig savnet almindelige arbejdstider, hvor jeg ikke skal rive hele familien op med rode i tre måneder og så være arbejdsløs bagefter, siger Laura Drasbæk.

For at få økonomien til at hænge sammen laver Laura Drasbæk meget speak til tv og film. Men det er sjældent job, der varer mere end et par dage eller timer.

- I øjeblikket fletter jeg mit liv sammen fra måned til måned. Men i princippet et jeg arbejdsløs fra nu af og i al evighed. Så ringer telefonen nogen gange med dag til dag-job. Sådan lige en dag her og fem dage der, siger hun.

For at tjene penge i de perioder, hvor telefonen ikke ringer, står skuespilleren nogen gange i sin kærestes fars butik. Andre gange slår hun græs hos sin svigermor.

Nu har hun fået arbejde som yogaunderviser, som hun kan supplere indtægten med.

- Det er rart med lidt stabil indtægt, selvom det ikke kan betale min husleje. Jeg har aldrig følt mig for fin til at tage andre slags jobs, selv om det kan være lidt et tabu i min branche, siger Laura Drasbæk.

Den ustabile indtægt betyder også, at Laura Drasbæk tjener mange penge i perioder. Men det kan være svært at nyde dem, når man ikke ved, hvornår der næste gang kommer penge ind.

- Vi har lige været tre uger på Sri Lanka, fordi jeg havde nogen penge. Men pludselig har man ikke nogen, så man ved aldrig. Sidste år var jeg arbejdsløs hele foråret, og så arbejdede jeg hele børnenes sommerferie. Det var dårlig timing, men ikke noget jeg har kontrol over, siger hun.

Ude fra kan det være svært at forstå, at skuespillere kan have det hårdt. For branchen er omgærdet af meget mystik og stjernestøv.

- Mange tror, at det enten går godt, eller også stopper man som skuespiller. Men sådan er det ikke. Jeg kan have perioder, hvor jeg er arbejdsløs, men samtidig er på forsiden af bladene. Så det kan se ud som om, at jeg har totalt gang i karrieren, selvom det står helt stille, siger hun.

Og skuespilleren gider ikke hoppe med på diva-trippet om at være for kendt til at være ærlig om dårlige tider.

- Der noget mærkeligt i min branche, hvor man ikke må vise, at det går dårligt. Jeg havde en agent, der sagde, at jeg skulle lade som om, at jeg havde hjulene kørende, når jeg var arbejdsløs. Men jeg har aldrig haft lyst til at kaste glimmer over branchen, siger Laura Drasbæk.

Hendes skuespillerkollega Ena Spottag har tidligere fortalt om hendes kamp for at få pengene til at slå til. Hun mener lige frem, at jobcentre er uhyggeligt.

Læs meget mere om det her: