Afdød Danfoss-dronning kørte rundt med tøj til de fattige

Bitten Clausen, der er enke efter Danfoss-koncernens grundlægger Mads Clausen, sov i aftes ind. Hun blev 103 år gammel

Til venstre er Bitten Clausen sammen med Anette Nøhr Clausen og Jørgen Mads Clausen. I midten barnebarnet Mads Peter Clausenog til højre er det Kronprins Frederik til en åbning af en Danfoss-fabrik i udlandet. 
(Collage af Ekstra Bladet/Foto:Lars Lindskov, Niels Hougaard og Polfoto)
Til venstre er Bitten Clausen sammen med Anette Nøhr Clausen og Jørgen Mads Clausen. I midten barnebarnet Mads Peter Clausenog til højre er det Kronprins Frederik til en åbning af en Danfoss-fabrik i udlandet. (Collage af Ekstra Bladet/Foto:Lars Lindskov, Niels Hougaard og Polfoto)

Den nu afdøde Danfoss-dronning Bitten Clausen var på mange måder forud for sin tid. Både med hensyn til sine lederkundskaber og ikke mindst sit sociale engagement hos lokalbefolkningen, der i moderne ledelsessprog kaldes CSR.

Det fortæller Lene Shannon, der er forfatter til bogen 'Danfoss - Fra Hønsehus til hele verden'.

(Foto: Uffe Weng) Tæt på Sådan er familien bag Danfoss' milliarder

- Hun opfandt jo nærmest CSR. Efter krigen var der stor knaphed blandt lokalbefolkningen, så hun havde stort blik for, at folk skulle have det godt. Hun tog blandt andet initiativ til at få tøj hjem fra Daells Varehus, og så kørte hun rundt med det, til dem der manglede. Det udvidede sig til, at folk også fik konfirmationshjælp, hvis familier eksempelvis havde brug for det, siger Lene Shannon.

Se også: Stenrig Danfoss-dronning er død

Artiklen fortsætter under billederne..

Bitten Clausen sammen med Mærsk Mc-Kinney Møller ved royal barnedåb. (Foto: Polfoto)
Bitten Clausen sammen med Mærsk Mc-Kinney Møller ved royal barnedåb. (Foto: Polfoto)

Bitten Clausen ammen med barnebarnet Mads Peter Clausen. (Foto: Lars Lindskov)
Bitten Clausen ammen med barnebarnet Mads Peter Clausen. (Foto: Lars Lindskov)
 

Det blev senere organiseret, så der var styr på, hvor meget der blev givet, og hvem der fik det.

'At se glæden i sådan en familie med fem eller seks børn, hvor det store spejl blev hentet ned, så de kunne se sig selv i nyt konfirmationstøj – det var jo matrostøj dengang – det var en stor gave for mig. Senere rejste jeg til København, over til Daells Varehus og lavede en meget fin aftale med dem. Jeg skrev ned på en liste, hvad jeg gerne ville have, og så sendte de altid lidt ekstra. Det var en rigtig god ordning', sagde Bitten Clausen i 2012 i bogen Danfoss - Fra Hønsehus til hele verden.

Da Mads Clausens døde i 1966 blev hun formand for bestyrelsen i Danfoss A/S og deltog aktivt i virksomhedens fortsatte udvikling, hvilket bestemt ikke var normalt for en kvinde dengang.

- Det var meget atypisk, at en kvinde overtog et firma på den måde. Men jeg tror også, at det havde noget med hendes samvittighed at gøre. Udover at hun var meget kompetent og kendte virksomheden godt, så var det naturlig for hende at ville påtage sig det ansvar.

Artiklen fortsætter under billederne...

Bitten Clausen sammen med kronprins Frederik, da Danfoss-fabrik i Polen blev åbnet. (Foto: Polfoto)
Bitten Clausen sammen med kronprins Frederik, da Danfoss-fabrik i Polen blev åbnet. (Foto: Polfoto)

Bitten Clausen i 1972. (Foto: Polfoto)
Bitten Clausen i 1972. (Foto: Polfoto)
 

Royal veninde

Bitten Clausen var samtidig meget gode veninder med Dronning Ingrid. Det var et venskab, som startede lidt tilfældigt.

Under Anden Verdenskrig var Nordals blevet bombet og for at vise deres støtte tog den daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid derhen.

- De kørte forbi nede på vejen, og det vidste Bitten godt. Hun tog sin datter Karin ved hånden og gik ned for at strø blomster på vejen. Da de kongelige kom forbi, stoppede de op for at hilse på.

Og sådan startede venskabet.

- De havde jo børn på samme alder og en fælles stor interesse for have og blomster, så de fik opbygget et tæt venskab, fortæller hun.

Lene Shannon skrev sin bog om Danfoss i 2012, så hun ved ikke hvordan de sidste par år har været for Bitten Clausen. Men under bogens tilblivelse var hun på besøg hos den rige enke.

- I den periode var hun meget træt, og hun havde en personlig sygeplejerske hjemme hos sig hele tiden. Jeg fik lov til at drikke kaffe med hende, og vi sad ude i en hendes udestue og nød dagen. Hun var meget elskelig og kunne virkelig få folk til at føle sig hjemme, siger hun.

1 af 2 Bitten Clausen til sin søn Jørgen Mads Clausens 60 års jubilæumsreception. Det er syv år siden. (Foto: Polfoto)
2 af 2 Til venstre er Bitten Clausen sammen med Anette Nøhr Clausen og Jørgen Mads Clausen. I midten barnebarnet Mads Peter Clausenog til højre er det Kronprins Frederik til en åbning af en Danfoss-fabrik i udlandet. (Collage af Ekstra Bladet/Foto:Lars Lindskov, Niels Hougaard og Polfoto)
34 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere